Sóskakrémleves

Érik a sóska, nő ha kell, ha nem. Termeszteni aztán abszolút nem nehéz, hiszen egy eléggé igénytelen zöldség ez, ami akár márciustól novemberig hozza a leveleit. Csak bírjuk szedni, na és persze felhasználni! De mit is lehet ezzel a C-vitaminban és ásványi anyagokban rendkívül gazdag növénnyel kezdeni?

 A felhasználás nálunk már a kertben kezdődik, ugyanis a gyerekek szeretik nyersen elrágcsálni. Aztán bekerül a konyhába és újra elgondolkodunk. Én őszintén megmondom, hogy a főzeléket, bár szeretem, de: 1. nem szeretek rántást csinálni, 2. rájöttem, hogy egyszerűbben, gyorsabban és egészségesebben is elkészíthető, kevesebb edény felhasználásával (ami nálam mindig is szempont az utálatos mosogatás miatt:))

Hozzávalók:
4 maroknyi sóska levél
1 babérlevél
4-5 közepes burgonya
3/4 csésze, kb 1,5 deci tejszín

reszelt parmezán sajt (opcionális)
reszelt sajt, lehetőleg cheddar (opcionális)

A burgonyát meghámozom, apró kockákra vágom és puhára főzöm egy babérlevél társaságában annyi vizben amennyi éppen ellepi. Amikor megpuhult a krumpli akkor hozzáteszem a megmosott sóskaleveleket (én csak minimálisan szoktam lecsipkedni a szárát, mivel úgyis pürésítve lesz, ezért nem tartom fontosnak. Amelyik szár  mosás közben a kezemben megakad és túl vastagnak találom azt lecsípem, de teljes precizításra véletlenül sem törekszem). Pár perc főzés után botmixerrel pürésitem. Ezután hozzáadom a tejszint és ízesitem sóval Higgyétek el, egyéb fűszerezést, leveskockát nem igényel. Én adtam hozzá egy kis reszelt parmezánt és cheddart is, de ez akár el is hagyható, vagy tálaláskor is hozzáadható. Még egyszer összeforraltam a levest és már kész is.

Krémes, sűrű állagú, enyhén kesernyés leves a végeredmény.