Beleszerettem a zöldturmixba

Kalandozásaim a  táplálkozás világában újabb irányba sodortak, amelynek során beleszerettem a zöldturmixba. Mit beleszerettem? Egyszerűen imádom, és másfél havi zöldturmixos reggeli után teljesen rákattantam. Durván hangzik, ha azt mondom, hogy azért ugrok ki reggel az ágyból, hogy megkezdhessem a reggeli  kis rituálémat a turmixgépemmel? És ha úgy alakul, hogy hétvégén utazunk valamerre, akkor a turmixgép is a táskába kerül?

Nem nehéz ám beleszeretni, hiszen a zöld turmix üdítően hat, eltelít, tele van vitaminnal, és olyan enzimekkel, amiket csak  a nyers ételekben találunk.  Ráadásul elhasználhatunk bele minden maradék zöld levelet, amit különben eldobnánk. Az én zöldségesem például már tudja, hogy  a retek levelét ne vágja le, mert mi azt is megesszük, vagyis megisszuk.

Miből is áll egy zöld turmix?

Lehetőleg 40% zöldségből és 60% gyümölcsből. Lehet bátran kísérletezni, nekem még nem sikerült olyan turmixot készítenem, ami nem ízlett volna.
Nálam minden zöldturmix alapja egy grapefruit, egy narancs és egy alma (magházastól, héjastól). Ezen kívül néha használok még kiwit és banánt is. Ahogy aztán jönnek az újabb idénygyümölcsök, lehet még bővíteni a palettát.

Ezután válogatok az éppen itthon lévő zöldségek közül: petrezselyem, zeller szár és levél, rukkola és egyéb saláta-félék, spenót, káposzta (lila-, fejes-, kelkáposzta), csírafélék, újhagyma zöldje, fokhagyma, gyömbér, sárgarépa és annak zöldje (ami még egészségesebb, mint a föld alatti része) stb. A végén még tehetünk hozzá valamilyen magot is, diót vagy chiat, de volt, hogy belelöttyintettem egy kis tökmagolajat, vagy megszórtam fahéjjal. Tényleg csak a fantázia szab határt.
Kevés vízzel kezdem a turmixolást és szép lassan töltöm tele a 1,5 literes kancsót. (ez egy két személyes adag) Esetleg lehet hozzá adni jó minőségű, adalékanyag mentes almalevet.

 

Nem bonyolult, ugye? És mikor ettetek ennyi nyers zöldséget és gyümölcsöt egy nap?  Most meg már a reggeli indulás előtt megvan az energiabomba. Nálam ez olyan sikeresnek bizonyult, hogy egyszer csak elfelejtettem kávét inni. Azóta sem ittam.

Fontos, hogy feltétlenül éhgyomorra igyuk meg. Bevallom az első két napban marta a gyomromat ez a sok nyers étel, és emiatt gyorsan rá is kellett ennem valamit, de a harmadik napra már hozzászokott a gyomrom. Sőt olyannyira eltelít, hogy délig nem is eszek mást.