Ha hirtelen ránk tör az éhség

Mihez kezdjük, ha ránk tör az ún. „igényes” éhség?! Amikor hosszasan vizsgáljuk, hogy mire is fáj a fogunk, mert nem érjük be egyszerűen csak az ebéddel  vagy a vacsorával, kell valami ami feldobja a napot, persze olyan, amitől nem lesz hetekig lelkiismeret-furdalásunk. Amikor követel a gyomor, kritizálnak az ízlelőbimbók és  lelkesen keresi a megoldást a kreativitás…

Spárga szezon  kellős közepén vagyunk!

Nem véletlen, hogy a lázas agyalás a spárga felé terel minket. A boltok pultjain  fél kilós kötegekben, különböző vastagságban, zöld illetve sárga, nagyon ritkán lila színekben pompázik. Kiváló alapanyag, elkészítésének csak a fantázia szab határt. Kalóriaszegény,  és erősen lúgosító hatása van. Nagy vétek kihagyni az étrendünkből.

Az alábbiakban leírt étel az egyik kedvencem. Nem kell hozzá egyéb ( az adagok személyenként értendők) , mint

6-7 szál  spárga

1 tojás

2 szelet prosciutto

3 koktél paradicsom

1 marék rukkola

2 kk. olívaolaj

illetve 15 perc szabadidő.

De mire is  használjuk fel  ezeket a perceket?

Sós, lobogó vízbe dobáljuk bele a megtisztított spárgát -mindig a zöld és vékony fajtát választom – 5 percig hagyjuk magára. Ennyi idő elég lesz arra, hogy tetszés szerint elrendezzük a rukkolát  és a paradicsomot a tányérunkon, mintegy ágyat vetve a további hozzávalóknak.

Serpenyőbe öntsük 2 kk. olajat, hagyjuk a kezünk ügyében, hamarosan szükség lesz rá, illetve készítsünk elő 2 szelet sonkát. 5 perc főzés után szűrjük le a spárgát, egész picit hagyjuk hűlni, aztán 3-3 darabot tekerjünk bele a sonkába. Majd a kiolajozott serpenyőben pirítsuk pirosra a sonkás spárgánkat. Helyezzük őket a megvetett zöldségágyra.

Végül süssünk a serpenyőben egy guszta tükörtojást, az íze már garantált, mivel az előzőleg a serpenyőben sült sonka kiváló ízeket hagy maga után. Vigyázat a sonka sós, így a tojás esetében a sóval csínján bánjunk.  Mindig folyósra hagyom a tükörtojás sárgáját, ugyanis nincs fantasztikusabb, mint belemártani a spárgánkat, a vékony hártya alól előbukkanó narancssárga selymes mártásba. A készülő salátánkat koronázzuk meg a tükörtájassal. Elfogyasztása után garantáltan elégedetten dőlünk hátra.

 

 -évi-

 

Korábbi spárgás receptünk itt letölthető: „Egy isteni spárgás pite”