Répatorta, akár hétköznapokra

Amikor először szervíroztam répatortát egy családi összejövetelen, akkor egyik kedves férfi rokonom lefitymálóan megjegyezte, hogy a répa húslevesbe való, nem édességbe. Nincs igaza: ez a répatorta finom, egészséges és az ízvilága sem olyan merész, mint a például a tökpitének. Édesítőszert nem tartalmaz, nincs rá szükség, hiszen a hozzáadott zöldségek és gyümölcsök adják az édes ízt. Igazából egy banánkenyér-répatorta keverék ez, amit készíthetjük reggelire vagy uzsonnára, de egy kis krémmel felturbózva tortaként is funkcionálhat. Ajánlom kisgyerekeseknek, hiszen nem lehet elég alkalmat találni, hogy zöldséget és gyümölcsöt csempésszünk a válogatósabbak étrendjébe.

Hozzávalók  (1 csésze=250 ml, 1 teáskanál=5 ml)
1 csésze teljes kiőrlésű búzaliszt
1 csésze fehér tönköly liszt
2,5 teáskanál sütőpor (ha lehet foszfátmentes)
1,5 teáskanál őrölt fahéj
¾ teáskanál apróra vágott dió
10 dkg vaj
½ csésze apróra vágott aszalt datolya
3 db banán
1,5 csésze reszelt sárgarépa
1,5 csésze natúr görög joghurt
2 tojás
a krémhez:
15 dkg mascarpone sajt
1,5 evőkanál méz
1 bio citrom reszelt héja, vagy pár csepp citromlé

A lisztet összekeverem a sütőporral, a fahéjjal és a dióval.
A vajat felolvasztom és belekeverem az apróra vágott datolyát.

Egy nagyobb tálban villával pépesre nyomkodom a banánokat, majd hozzákeverem a reszelt sárgarépát. Hozzáadom a vajas-datolyás masszát és óvatosan összekeverem, ügyelve arra, hogy a kis datolya darabok ne álljanak össze csomókba. Ezután hozzáadom a joghurtot és az enyhén felvert tojásokat, majd a lisztes keveréket is. Alaposan összekeverem és sütőpapírral kibélelt sütőformába kanalazom. Én egy 20 cm átmérőjű kör alakú kerámia edényt használtam. 180 fokos előmelegített sütőbe teszem és addig sütöm, amíg a közepére beszúrt fogpiszkálóra már nem tapad a ragacsos masszából. Az én esetemben ez kb 40 perc volt.

Simára keverem a mascarpone sajtot a mézzel és a citromlével, és a már kihűlt tésztára kenem. Ha marad még krém, akkor a szeletek mellé is tehetünk a tányérra.

Ti milyen zöldségből készítetek édességet?