Friss bazsalikomot tessék?!

Pár évente felbosszantom magam azzal, hogy cserepes fűszernövényt veszek valamelyik élelmiszerboltban. Egy aktuális megfázásom alkalmával most éppen friss bazsalikomra vágytam, és mivel a kertben már nem volt, ezért újra bepróbálkoztam a boltban kínált friss változattal.

 

Sajnos már pár nap múlva látszódott, hogy ugyanúgy fogok járni, mint már jónéhányszor: először a levelek kezdnek besötétedni, egyre szomorúbb formát vesz fel az addig magasra törő növény, majd 2 hét elteltével totál menthetetlenül, kókadtan áll az ablakpárkányon.
Szerencsére már meggyógyultam, a köhögésem is elmúlt (merem remélni, hogy ennek a kis szerencsétlenül járt bazsalikomnak is köszönhetően).
A kérdés azonban aktuális: Mitől zöldülnek olyan szépen a boltban ezek a kis fűszernövények? Bármit teszek, nálam minden évben néhány nap után megadják magukat…

3 hozzászólás “Friss bazsalikomot tessék?!” bejegyzéshez

 1. Nálam az átültetés mindig segít. Nem is kell nagyobb cserépbe ültetni, csak a földet kell leverni róla és jó alaposan beöntözni az első 2-3 napban. Valsz olyan vegyszert adnak hozzá ami segít neki amíg el nem adják, de utána tönkremegy. Nekem így, hogy átültetem szépen megvan a bazsalikom az oregánó is. Nemrég ment tönkre a bazsalikomom, de már több mint 2 éve megvolt, helyette vettem 4 hete és most is jól levan. Persze azért attól is függ mennyire száraz a szobád, mennyi fényt kap.

 2. Egyszeruen megfazott.
  Meleghàzban, novekedèsi hormonnal kezelt taptajon nevelik majd hutokamionnal teritik a bolthalozatoknak.
  Otletem hogy magot vegyel ès mini-meleghàzban, deli fekvèsu ablakban nevelgesd.
  Sajnos ennek a modszernek is a noveny mediterran igenyei miatt bizonytalan a kimenetele ebben az evszakban.
  Az altalam alkalmazott modszerek: nyaron a teraszon , balkonladaban termesztett novenyt rendszeresen levagom, a megmosott ès megszàritott friss leveleket osszezuzom mozsarban es olivaolaj alatt tartositom pici uvegekben. Kinyitàsig hutoben sem kell tartani.
  Egy masik eltartasi modszer: Mosott es szaritott leveleket melyhutoben pici zacskokban teszem el.
  Ugyanilyen modszerekkel elteheted a telen vasarolt meleghazi novenyket is de mivel meleghazi csak vizes, osszeesett levelekkel dolgozhatsz a nyàri aromas es husos levelek helyett.
  Bocs az ekezetek hianya miatt..
  Udv.
  Alma

 3. én megveszem, és két napon belül felhasználom (célzottan vásárolok, bazsalikom gyakran kapható, de pl. a korianderzöldet, ha látok, akkor a menüben előreveszem az azzal készült kaját, mert az ritkán van). egy cserép bazsalikomot simán el lehet nyomni egyetlen kajába. nálam csak a kakukkfű és a rozmaring bírta évekig, de azokat kertészetből szereztem kültéri termesztésre (erkélyláda).

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.