Egy kis teakalauz, avagy hogyan maradjunk egészségesek

Mint már egy korábbi bejegyzésemnél említettem, tavasszal sikeresen leszoktam a kávéról. Nem is igen hiányzik, talán kétszer kívántam meg egy-egy erősebb fejfájásom alkalmával, de sikerült úrrá lennem az érzésen egy nagy pohár víz segítségével. Most azonban, hogy hűvösebb idők járnak egyre gyakrabban kér a szervezetem meleg italt. Van, hogy citromos meleg vizet iszom, máskor pedig egy jó teát (persze a koffein mentes fajtából). Régebben nem voltam teázós fajta, gyerekként is csak a szokásos citromos-cukros filteres feketeteával találkoztam, ami a mostani étrendembe már nem fér bele. Rájöttem, hogy a teakultúrám egyelő a nullával.  Pedig rengeteg teaféle kapható, és ezeken túl ott vannak még a gyógynövények is, melyek mind rendkívül sokféle kedvező hatással bírnak.

Finom teakeverékekbe botlottam az Óperint utcai Zöldpatikában, ahova bármikor betértem, mindig valami más tea kóstolóval kínáltak. Nyáron az almás jegestea volt a kedvencem, most már inkább a Torokseprőt kívánja a torkom.

A teák és gyógynövények témájában Desits Mónika fitoterapeuta, a Zöldpatika Biobolt tulajdonosa adott egy kis gyorstalpalót a boltban, meleg cserépkályha mellett, egy csésze tea társaságában.

A teáról…

Botanikai szempontból a Thea assamica illetve Thea sinensiss csúcsát és két felső levelét nevezhetnénk csak teának az összetétele, illóolajai, aromái alapján. Ezeket a leveleket gyűjtik és fermentálják. Ha a fermentálás idején változtatnak akkor zöld , sárga és fekete teákat kapunk, a kézzel szedett, különleges gondossággal válogatott fehér teát rövid ideig kezelik és a növény színe ezüstös. Az oolong teánál a szüretet hagyományosan a kínai mezőgazdasági naptárban leírtakhoz kötik, és a szüret után napon érlelik.

A rooibos egy afrikai cserje melynek a kis ágait vágják le, darabolják  és folyamatos nedvesség hozzáadása után a szabad levegőn fermentálják, ez adja a piros színét. Nem tartalmaz teint, (koffeint) így bármikor frissítőként fogyasztható.

Az elkészítési módja miatt az összes más forrázattal készülő italt teának nevezzük, legyen az szárított gyümölcsökből, vagy gyógynövényekből.

Élvezeti tea

Az élvezeti teák különböző teák és/vagy gyógynövények és szárított gyümölcsök keveréke. Akár 8-10 fajta növény keveréke is lehet. Ezeket nem célzottan isszuk, hanem azért, mert jólesik, mert valami melegre vágyunk. Mindennapi teafogyasztással fontos ásványi anyagokat, nyomelemeket juttatunk a szervezetünkbe, miközben finoman stimuláljuk testünk működését.

Hideg időszakban, ha fázol akkor válassz egy jó kis téli teát (Hósapka, Kandallótűz, Karácsonyi puncs, Adventi gyümölcstea). Van bennük fahéj, gyömbér, szegfűszeg, amiknek mind melegítő hatásuk van. Gondoljunk csak bele, hogy ugyan ezeket a fűszereket használjuk a karácsonyi sütemények elkészítésénél is. Az üzletekben kapható keverékek tökéletes ízvilággal rendelkeznek, sokszor édesítést sem igényelnek, az évszaknak vagy hangulatunknak megfelelőt választhatjuk és bármikor fogyaszthatjuk.
De akár a kertünkben megtermő növényekből is keverhetünk teát, próbálgatva az ízeket.

Gyógynövények

Azok a növények, melyeket hatóanyag-tartalmuk miatt gyógyászati célokra tudunk használni. Jó, ha házi patikánkban megtalálhatóak az adott időszaknak megfelelő gyógynövények, mert ha a tünetek jelentkezésekor van mihez nyúlni, az már fél siker.

Meghűléses időszakban jól tudjuk használni a hársfát, bodzát lázzal, köhögéssel járó megbetegedéseknél, a kakukkfüvet, ánizst a légúti betegségeknél. Gyógyszeres kezelés mellett is fontos a sok folyadékfogyasztás, ilyenkor is gondoljunk a teákra, melyeket mézzel ízesítsük, ami hurutoldó, gyulladáscsökkenő anyagokat tartalmaz.

Gyógynövények hatóanyagai az aromák, azaz illóolajok , melyeket szívesen használunk sötét, borongós estéken aromalámpákban párologtatva.  Észrevétlenül hatnak ránk, jó közérzetet varázsolva és fertőtlenítő hatással is rendelkeznek. A levegőben lévő kórokozókat a citrom illóolajjal tudjuk hatástalanítani, fenyő és az eukaliptusz pedig légúttisztító  hatással bír. Ha fürdővízhez keverjük tejszínnel vegyíteni kell, mert nem  vízoldékonyak. Csak tiszta illóolajat használjuk gyógyászati célokra,  a legegyszerűbben úgy tudunk meggyőződni az illóolaj tisztaságáról, hogy papírra cseppentve úgy kell elpárolognia, hogy nem hagy nyomot- elillan.

Gyógyteák
Gyógyteák esetében 2-3 azonos hatással bíró gyógynövényt keverünk össze, amik egymás hatását erősítik, célzottan egy problémára irányítva. Például egy vizelethajtó teánál nemcsak zsurlót használunk, hanem mellé teszünk még kukoricabajuszt és aranyvesszőt is.

Tea készítés
Leveleket, virágokat forró vízzel leöntjük 10 percig állni hagyjuk és leszűrjük. Kérgeket, gyökereket lobogó vízbe téve 10-15 percig főzzük. Vannak növények melyek hatóanyagait roncsolja a hő vagy kioldódnának káros anyagok, ezeket hideg áztatással vonjuk ki. Például a csipkebogyó C vitamint és magnéziumot is tartalmaz. Ha éjszakára hideg vízbe áztatjuk a C vitamint kapjuk meg, ha forrázzuk a magnéziumot.

Szálas vagy filteres teát vásároljunk?
Én a szálast ajánlom, leginkább azért, mert a minősége így jobban ellenőrizhető. A daraboknak többé kevésbé egyforma nagyságúaknak kell lenniük, és érezheted az illatát is.  Vannak azonban cégek, akiknek egyértelműen megbízható a filteres kiszerelésük is. Természetesen praktikum szempontjából ezeket használjuk például munkahelyen, ahol nincs lehetőség a teánk leszűrésére. Bár most már ezek is könnyen megoldhatók a nálunk is kapható szűrős poharakkal, instant filterekkel.

Egészségünk megőrzése
A természet lépten-nyomon megmutatja gyógyító erejét, csak le kell hajolni érte.  Egy pici odafigyeléssel egész évben sokat tehetünk általános közérzetünkért. A gyermekláncfű mindenhol ott van: levelét, gyökerét máj,-epe problémáknál használjuk, tavasszal leveleit salátába tehetjük. A csalán vértisztító, vízhajtó, gyökere prosztata megbetegedések esetén hatásos, spenóttal összefőzve főzelékként fogyaszthatjuk.

Most télen a savanyú káposzta nemcsak kitűnő C-vitamin forrás, hanem U vitamint is tartalmaz, ami nagyon jó fekélyellenes hatással bír.

A legfontosabb, hogy szánjunk magunkra minden nap egy kis időt. Este például a híradó helyett, vagy lefekvés előtt gyújtsunk egy gyertyát, igyunk egy csésze teát és engedjük el a napot. Beszélgessünk a párunkkal vagy feküdjünk be egy kád vízbe és gondoljuk át a napunkat: mit csináltam, mi történt, mit csináljak másként.

Tartsuk magunkat egyensúlyba, hiszen ez egészségünk alapja!