Anyák napi szívküldi

Cukor nélkül is mennyei! Avagy készülhet-e egészséges, természetes, finomítatlan alapanyagokból finomság? Íme, a 3. bűntudatmentes süteményem, a banános-diós amfóra. Anyák napjára különleges, szív alakú formával.

amfora5.0

Anyai szív

Kedves Olvasó, tisztelt édesanyák, nagymamák, dédik! Anyák napja alkalmából a (Sz)helyi Lányok blogja szeretettel köszönt Titeket, Önöket! A névtelen szerző szavait magunkénak érezve gondolunk Rátok, Önökre:

Van-e olyan drágaköve a világnak
Amilyen a szíve az édesanyának?
Ér-e annyit annak hideg ragyogása
Mint az édesanya szelíd mosolygása?
Senkinek sem lehet olyan drágagyöngye,
Mint az édesanya értünk hulló könnye.
Mint az édesanyánk féltő, óvó karja,
Mely testünket, lelkünket védőn betakarja.

Anyák napi amfóra

A rendkívüli  alkalomra szív formában készítettem el az újabb, banános amfórámat, amivel az édesanyáknak szeretnék kedveskedni. Előző bejegyzésemben már írtam a banánról, ezért most nem szaporítom a szót, hamar rátérek a receptem bemutatására. Egészségtudatos, és diétázó olvasóink előnyben. Különösen Neked ajánlom, anyu!

Banános-diós amfóra, anyák napjára

Az alaprecept lépései szerint haladva, első az alapanyagok előkészítése.
3 db tojás: A közepes méretű a jó, vagy helyette 4 db kicsi, esetleg 2 db nagy.
30 dkg lisztmix: 20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, és 10 dkg őrölt dió. Más mix is kipróbálható, a lényeg a teljes kiőrlés. Semmi fehérliszt!
30 dkg banán: Ez 3 db közepes méretű gyümölcsnek felel meg, amit meghámozunk, majd aprítunk, vagy pürésítünk. A 30 dkg a meghámozva lemért gyümölcsöt jelenti. Az sem baj, ha túlérett, azzal még édesebb ízhatás érhető el.
30 dkg alma: Ez 3 db közepes méretű gyümölcsnek felel meg, esetleg 4 kicsinek, vagy 2 nagynak. Fajtát illetően nincs megkötés, próbáltam már édessel, és savanykással is. Feldolgozás előtt hámozás szükséges. Felhasználása reszelve a legegyszerűbb, de lehet aprítani, vagy pürésíteni is, ki ahogy szereti. A párolásával, pépesítésével felesleges vesződni, mert lédús, sütés közben a saját levében párolódik.
Lazításhoz: 1 zacskó sütőpor.
Ízesítéshez: Ízlés szerint szabadon variálható. Ahogy én próbáltam: citrom héja, citrom leve, őrölt fahéj.
Díszítéshez: Ízlés szerint variálható, akár el is hagyható. Az én ajánlatom: 5 dkg felaprított dió, ami még sütés előtt rákerül a sütemény tetejére.

amfora5.1

További előkészítés

Villanysütőben, 180 °C fokon, légkeverésesen készül az amfóra nálam. Erre a hőfokra melegítem elő a sütőt. A sütőformát az alkalomra választottam. A szilikonformát az első használat előtt „fel kell avatni”, ezért hidegen sajtolt napraforgó olajjal kentem át vékonyan.

amfora5.2Összeállítás

A tojást felütjük, felverjük a gépi habverővel.

amfora2.8

A lisztet és a sütőport fakanállal összekeverjük.
A tojáshoz fokozatosan hozzákeverjük a sütőporos lisztet, az őrölt diót, az almát, a banánt.
A tésztát ízesítjük, összekeverjük az előre összekészített fűszerekkel.

amfora5.4

Díszítés

A tészta mennyisége sok lett volna a tortaformához, ezért a maradék tésztát szív alakú muffinformába töltöttem. Kivételesen sütés előtt díszítettem az amfórát, hogy a dió kellemes, pörkölt aromát kapjon ezáltal.

amfora5.5

Sütés

Itt is érvényes, hogy a különböző sütőformák más-más sütési időt igényelnek. Első alkalommal tűpróbáig sütjük, utána ugyanazon hozzávalók mellett a korábban feljegyzett érték beállítható, és tűpróba sem kell. A szíves formánál a sütési idő 20 perc volt.

amfora5.6

Tálalás

Az anyák napi szívküldi már csak kóstolásra vár. Kedves Olvasó, Te mivel készültél anyák napjára?

amfora5.7