Ricottás amerikai palacsinta

Nagy hagyomány az amerikaiak körében a reggeli palacsintasütés. Nálunk a gyerekek csak mini palacsintának hívják ezt a hagyományos magyar palacsintára  nem igazán hasonlító palacsinta fajtát ,és valami miatt mi általában este szoktunk rákívánni, így vacsorára fogyasztjuk. Rengeteg verziója ismert, de nekem a ricotta sajtos változat jött be eddig a legjobban, mert a sajttól a tésztája sokkal lágyabb és krémesebb lesz, mint hagyományos társaié.palacsinta2

Hozzávalók:    (1 csésze= 2,5 dl)

1,5 csésze liszt


1 tk sütőpor

1 tk só
3 tojás (szétválasztva)

1 ¾ csésze tej

fél csésze ricotta sajt

1 ek méz (én utólag szeretem édesíteni)

kevés vanília

2 csésze fagyott állapotban lévő áfonya (én ezt most elhagytam és friss gyümölccsel tálaltam)

Egy tálban összekevertem a száraz hozzávalókat: liszt, sütőpor, só. Egy nagyobb tálban pedig a 3 db tojássárgáját, a tejet, a ricottát, a mézet és a vaníliát. Homogén állapotúra kevertem, majd hozzáadtam a lisztes keveréket. A tojásfehérjékből kemény habot vertem és óvatosan, beleforgattam a tésztába. Ekkor jöhet bele a fagyasztott áfonya is. (Azért jobb a fagyasztott, mint a friss, mert így garantáltan egyben maradnak a szemek és kékeslilás palacsinta helyett gyönyörű áfonya-pöttyös palacsintát kapunk a kisütés után.)

Serpenyőben kevés vajat olvasztottam és egy kisebb merőkanállal 3-4 kis adagot merítettem bele. Amikor az alja már kezd megszilárdulni, de a teteje még folyékony (közepes lángon kb 1,5 perc) akkor hirtelen mozdulattal, lapát segítségével megfordítottam a mini palacsintákat és a másik felüket is aranybarnára sütöttem.


Szervírozni nagyon sokféle módon lehet. Az én kedvencem az, amikor 3-4 kis palacsintát a tányérra teszek, majd friss gyümölccsel megpakolom (banánkarikák, eper, málna vagy áfonya) majd egy kis juharsziruppal leöntöm. Ha nincs friss gyümölcs, akkor fagyasztottat szoktam felfőzni és ezzel melegen leönteni a palacsintákat, de akár jófajta lekvárral is kitűnő.

Ha véletlenül egy amerikai reggeliző helyen jártok, akkor ne botránkozzatok meg azon sem, ha a mellettetek lévő asztalnál az amerikai palacsintát vajjal kenik meg, sült bacon szeleteket tesznek rá, majd nyakon öntik egy jó adag juharsziruppal. És ez még semmi, jár mellé két tükörtojás és pár szelet szőlőlekváros pirítós is. De ezt csak érdekességként és nem követő példaként írtam le :)