Hétköznapi bevásárlás

8675777_l-1024x682

Az ember gondol egyet, kocsiba pattan és már ott is van. Hurrá, nincsenek sokan! – ez rögtön látszik a parkolóban dekkoló gépjárművek számából, mivel ide mindenki autóval jön.
Van bevásárlókocsiba való apróm is – tökéletesnek tűnik ez a mai nap!

Az ajtón belépve hangosan köszönve fogad egy épp árut pakoló eladó. Egy férfi majdnem nekem tolja a kosarát, kedvesen mosolyogva kér elnézést. A húspultnál 50 %-os akcióban a 3 nap múlva lejáró, teljesen frissnek tűnő áru. Tuti, hogy álmodom.

A zöldséges részen nem fonnyadt a spárga, nincs rothadásszag a banán körül sem. A teljes kiőrlésű kenyeret – még ha fél kiló is, felszeleteltethetem és nem néznek rám félre húzott szájjal. Mindent könnyen megtalálok, negyed óra alatt kész a bevásárlás.

A pénztárosnő képes mosolyogni és szép napot kívánni.

A nap csúcspontja, ahogy egy idősödő hölgy elállja a kijáratot, mert épp sürgős pakolhatnékja támad a kosarában, mögötte gyűlik a sor, de senki nem rivall rá, hogy „nyanya, vonszolja odébb magát!”. A hölgy feleszmél, mosolyogva elnézést kér és odébbáll. Az emberek megértően, szintén mosolyogva mennek el mellette.  Visszaülök a kocsiba és 10 perc múlva otthon vagyok.

Csak a határon áthaladva vetődik fel bennem: nem lehetne itthon is ugyanezt, ugyanígy?

– by Jucus-

21 hozzászólás “Hétköznapi bevásárlás” bejegyzéshez

 1. Mekkora kamu vagy máár’ xDDD
  Azért annyira lista már ne legyél h még a kenyeret is felszeletelteted… szégyen úri-rini lehetsz anyú meg apu kedvenc lánya…pfff..

 2. “További szép napot”nem ezt hallotta,?ja lejár a szavatossága?Honnan meddig,?főleg húspultból,nem beszélve a származási hely-től.. pénztárnál megvárom a tolakodót,hátha kifizeti helyettem,ezen felháborodik..folytathatnám,de a tapasztalat adja magát! menj vásárolni non stop…van hová éjszaka 2-kor,nem zavarnak..vagy?

 3. és ugye nem a szerb határon át? :D
  igazad van, ez lenne a valóság, és elemi, akár hetvenötért is, nem ezen múlik. Ha nem a hetvenöt lenne az ok, akkor valami más.
  A kedvesség nem pénzfüggő, aki pénzért kedves, azt máshogy hívják.
  Bocs.

  1. Szia!! én is ezt csinálom,csak nem mindegy,hogy 2-3 ember munkáját végzed el 75000-ért,megbecsülés semmi és még a vásárlók sem tudnak normálisan szólni,mert nekik adj uram ,de rögtön ! TÉNY ÉS VALÓ NEM PÉNZ KÉRDÉSE,DE MINDEN NAPOT így megélni egy idő után idegileg kimerítő!!!!

 4. Minna, az utolsó előtti mondatodat lopom, mert tökéletesen egyetértek! Dolgoztam ügyfélszolgálatosként felsőfokú végzettséggel, szakmunkás minimálbérért évekig. Mégis tudtam kedves és szolgálatkész lenni. Nem az ügyfél miatt volt kevés a fizum, miért őt büntessem???

 5. Ausztriában 40-120 % os árréssel dolgoznak, nálunk 10-20 % van a húson.Nem beszélve a jóval szigorúbb követelményekről.

 6. “Van bevásárlókocsiba való apróm is – tökéletesnek tűnik ez a mai nap!”

  Na ja: Magyarország, Penny! Zsetonjuk nincs, a pénzváltás meg meg van tiltva a dolgozóknak!
  Ausztria, Intespar: Ingyen adnak zsetont, ha kérek!

 7. 2,5 euróért (per kilogramm) azé’ má’ ne is legyen rothadt a banán! Egyébként a szomszédban majdnem minden sokkal drágább, a többiben persze igazad van.

 8. Nehezen hiszem el ezt a nagy haszonkulcsot, amikor sokminden nem is drágább odakint, mint idehaza!
  Amúgy meg el ne hidd a 10-20%-os hasznot, mert a polcpénz meg a késve fizetés kamata meg az egyéb trükkök, pl. belistázási díj szépen megnövelik a papíron csak 10-20%-os hasznot.
  2,5 Eurós banán? Az eléggé érdekes, amikor régen odakint tűnt olcsóbbak a déligyümölcs. Na de lehet. hogy tényleg annyi, de ha kissé rohad, már féláron van, ellentétben nálunk csak a 80%-bah elrohadtat szokás leárazni!

 9. Én rendszeresen vásárolok kint, ugyanez a tapasztalatom! Tegnap utánam rohantak egy elhagyott papírpénzzel…hoppá!
  Az a vásárló hibája, hogy keveset fizetnek a dolgozóknak itthon? Na itt megint bele lehetne akkor kezdeni, hogy ki mennyiért mosolyog vagy nem mosolyog. Válasszon más hivatást, országot, akinek nem tetszik a fizetés mellé. Persze, tudom, ez sem megoldás, sajnos. De azok az emberek, akik csak pénzért képesen normálisan viselkedni…háát…
  Még ha drágább is az áru valamelyik pulton (pl.joghurtok, pékárú) akkor is megveszem, mert sokkal minőségibb. Értem ezt ruhákon is, játékokon is, és még a kint álló sült gesztenyésen is…
  Aki pedig azt gondolná, hogy dőzsi van otthon és nagyon jól keresünk, ki kell, hogy ábrándítsam. Én így spórolok. És bevált. Engem már nem kell meggyőzni. Akár hiszitek akár nem, jobban jövök ki. A vaj valahogy sokkal tovább tart, a kenyérből elég 1 szeletet enni, a zöldség akár 1,5 hétig is eláll.
  Nekem ez a tapasztalatom…

 10. Nem hinném , hogy minden munka hivatás. Azt látom itt választottatok más országot más gazdaság támogatását… hát nem tudom …. én hiába mosolygok 75 ezerért a 12. órámban ha az áru amit kaptunk olyan minőségű , hogy ki sem kerülhetne a boltba. Ja igen és ne felejtsétek el , hogy a határon kívül vissza fogjátok magatokat mert féltek a megítéléstől itt meg bunkó, fikázó kiabáló vásárlóként viselkedtek és akinek ez volt egykor “a hivatása” már ő is lemondott róla. Bocs ha én elmegyek a boltba én is csak vásárló vagyok, A vásárló! SZÉP NAPOT MINDENKINEK!!!!

 11. Anyagiakról nem bírálok semmit, senkit, mindenki maga tudja neki mennyi az annyi. Az üzletpolitikához nem értek. De: meggyőződésem, hogy az emberek szeretnek mosolyogni és örülnek minden mosolynak. Aki pedig nem képes: annak biztosan oka van szomorúságra, hát azért érdemel egy mosolyt.

 12. A határon túl visszafogjuk magunkat :) mitől is? Miért is? :) a véleményen helyzetfüggő,nem ország,nyelv,pénz,vagy más függő. Én csak a tapasztalataimat írtam le. Én itthon is mindig megköszönöm a visszajárót,meg ha mogorván is adják oda és mosolygok. A vendéglátásban pedig a. 16 órázás sem ritka ünnep,és vasárnap. És nem volt a hivatásom. Kitartás mindenkinek, és több mosolyt :)

 13. Elolvastam a cikket,majd lejjebb gurultam a hozzászólásokhoz.Most min is megy a vita?
  Hogy tisztább,rendezettebb,igényesebb Ausztriában minden?
  Elég sokat járok ki,bár itthon dolgozom.Kint még nem vesztem össze egy boltban sem eladóval,itthon napi rendszerességgel sikerül.Nem tartom magam parasztnak,aki beleveszik mindenbe,de szóvá szoktam tenni,ha valamiért fizetek,és az nem a megfelelő minőségű.
  Kint minden drágább?Miről beszéltek?Most ülj be a kocsiba,aztán nézz körül!
  Ott tankolok,nem kell állandóan gázolajszűrőt cserélnem,mint a MOL csodájától.Gázolaj olcsóbb,sokall jobb minőségű.
  Én kb, kéthetente járok ki vásárolni,itthon max. pékárút,felvágottat veszek.
  És a legnagyobb vicc,hogy teljesen ugyanazok a márkák termékei nálunk jóval drágábbak.

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.