Serpenyős kínai csirke magyar módra

kínai 042

A mostani receptem nem igazán recept lesz, hanem inkább ötletadó írás annak megmutatására, hogy ázsiai ízvilágú ételt hazai alapanyagokból is el lehet készíteni. Szeretem a távol-keleti ízeket, még a főiskolás évek alatt kattantam rá a szecsuáni, és édes-savanyú, ananászos csirkére, igaz, akkor még az üveges verziókra. Mai fejjel már nem veszem meg a bolti üvegest, inkább itthon, a piacról beszerzett zöldségekkel főzöm össze a csirkét. Az édes-savanyú mártásban hagyományosnak számító rizsecetet és szójaszószt mással helyettesítem. A kínai csirke ízét fűszerekkel teremtem meg.

Formára vágva

Minden hozzávalót csíkokra vágok. A hússal kezdem (80 dkg csirkemell).

kínai 003b

Jöhetnek a zöldségek. A répa (30 dkg) nálam alap, plusz kiegészítem azzal, ami még van itthon.

kínai 004

Most éppen cukkini volt (30 dkg) , de lehet használni hagymát, zellerszálat, paprikát, paradicsomot, zöldbabot, zöldborsót, stb.

kínai 008

Az édes ízhez kell valamilyen gyümölcs. A hagyományos receptek ugyebár ananászt említenek, én ezt kicseréltem őszibarackra (50 dkg). Frissből a legjobb, de készítettem már házi barackbefőttből vagy konzervből is.

kínai 007

Aztán kell valami savanyú. Az én tuti tippem az ecetben savanyított almapaprika (10 dkg). Lehetőleg házilag eltett, de ha nincs, megteszi a bolti is.

kínai 012b

A sütéshez én egy hagyományos serpenyőt használok. Akinek van wok-ja, használhatja azt. Kevés hidegen sajtolt napraforgóolajon megpirítom a húst, közben megszórom pirospaprikával, feketeborssal. Ezek még a szokásos magyar fűszerek, a kínai fűszereket csak a legvégén használom, így annál markánsabb lesz az ízük. A húst forró serpenyőben, magas hőfokon sütöm, gyakran kevergetem. Úgy szeretem, ha először kifehéredik, utána pirul, és nem ereszt levet. Amikor kész, félreteszem, hogy a zöldségeket ugyanabban a serpenyőben tudjam megpárolni. Körülbelül ilyenkor szoktam a rizst feltenni főzni. Barna rizst szoktam készíteni, amihez több idő kell, mint a fehérhez.

kínai 014

Zöldségkavalkád

Következnek a zöldségek. Ahhoz hogy minden hozzávaló ugyanabban az időpontban érje el a kellő puhaságot, nagyon fontos az időzítés. Úgy szeretem, ha roppanósan puhák az alapanyagok. A répának 20, az almapaprikának 10, a baracknak 7-8, a cukkininek 3-4 percet számolok.
A serpenyőbe először a répa kerül bele. Párolás előtt megpirítom a répát az olajban, ha szükséges, kevés olajat teszek még a serpenyőbe. Aztán annyi vízzel felöntöm, ami épphogy ellepi, forrásig magas hőfokon tartom, utána alacsony hőfokon párolom.
Forrástól számítva pont 10 percem van a következő zöldségig, addig elkészítem az édes-savanyú szószt. Az édes ízt mézzel, a savanyú ízt az almapaprika ecetes levével, a piros színt, és sűrű állagot sűrített paradicsommal érem el. Csak három hozzávaló, ilyen egyszerű az egész. Mindegyikből kb. 2 evőkanálnyit teszek egy kisebb tálba, aztán kóstolást követően hozzáteszek még, amiből esetleg kell. Kis vízzel hígítható. Evőkanállal simára keverem, gyorsan kész van.
A 10. percben a répához teszem az almapaprikát, a szószt, és – ha szükséges – annyi vízet, amennyi éppen ellepi. A 12-13. percben jön a barack, majd a 16-17. percben a cukkini. Közben néha megkeverem.

kínai 021

Távol-keleti fűszerek

Amikor a zöldségek készen állnak, azaz megfőttek, a húst visszateszem, és ekkor fűszerezem.
Amit én használtam:
– ázsiai fűszerkeverék (Lidl-ből, fagyasztva szárított): újhagyma, petrezselyem, citromfű, zöldbors, koriander, fokhagyma, gyömbér, chili, kurkuma,
– zöld fűszerkeverék (Aldiból, fagyasztott): petrezselyem, kapor, zsázsa, turbolya, metélőhagyma, sóska, borágó, pimpernell,
– ami volt még itthon, és mert szeretjük: friss petrezselyem, friss kapor.
Aki bátrabb, és szereti a csípős ízeket, tehet hozzá még chilit, vagy választhatja az ecetes almapaprikából a csípőset. Ha gyereket is kínálunk az étellel, ezeket nem ajánlom.
A zöldségeket és a húst a fűszerekkel még kb. 5 percig együtt párolom, magas hőfokon, hogy tudjon sűrűsödni. Ha valaki hígabban szereti, maradhat az alacsony hőfok.

kínai 028

Ezt követően már csak a tálalás van hátra. Az időközben megfőtt barna rizzsel tálalom.
Kellemes próbálkozást kívánok a saját variációhoz!

kínai 042