13+1 házi praktika torokfájásra

Még innen-onnan hallok calici áldozatokról, de a hideg beálltával talán megszabadulunk tőle. Jöhetnek aztán a téli betegségek: én ma reggel kemény torokfájással ébredtem.  Tudjátok, az a tipikus éles, égető fajta, amitől se nyelni, se beszélni nem lehet. Ekkor tűnik fel csak igazán, hogy hányszor nyelünk egy nap. Elviselhetetlen tud lenni a fájdalom, ami ellen jobb azonnal tenni valamit. De mit?

torokfajas

1. Öblögessünk sós vízzel
Ez legyen az első dolog, ha megtörtént a baj. Vegyünk egy pohár meleg vizet, tegyünk hozzá egy fél teáskanál sót és gargalizáljunk vele napi háromszor.

 2. Igyunk egy Hot toddy-t
A Hot toddy az angolszász országokban közkedvelt koktél, amely állítólag sikeresen csökkenti a megfázásos tüneteket. Eredetileg alkohollal készül, de ezt kihagyva belőle is hatásos. (ám a tökéletes zsibbadás így nem garantált :)
Hozzávalók:
1 csésze forró víz
1 ek méz
fél deci whiskey (opcionális)
1 tk frissen facsart citromlé
1 filter fekete tea (opcionális)
fahéj
szegfűszeg

3. Almaecet ital
Ennek megvallom nem olyan kellemes az íze, mint az előző koktélnak, de hatásos szernek bizonyul.
Hozzávalók:
1 ek almaecet
1 ek méz
1 csésze forró víz
Ha nem bírjuk rávenni magunkat, vagy a gyereket, hogy megigya, akkor tegyünk dupla ennyi almaecetet fele ennyi vízbe és gargalizáljunk vele.

4. Fokhagyma
A fokhagyma a házi patika sokat használt alapanyaga, természetes antibiotikumként is emlegetik. Torokfájás esetén vegyünk egy gerezdet a szánkba és szopogassuk akár egy cukorkát. Néha gyengéden ráharapva, allicin tartalmát felszabadítva, fokozhatjuk baktérium ölő hatását.

5. Inhalálás
Gyerekkorom utálatos dolga, a törölközővel letakarva ülni egy tál forró vízzel és kamillával teli edény felett. De bevallom működik, nemcsak a torkofájáskor, de a bedugult orr esetében is. Torokfájáskor a szájon át, orrdugulás esetén az orron át lélegezük be a forró párát. A vízbe eukaliptusz vagy citrom olajat is tehetünk.

6. Cayenne bors
A cayenne bors a csilipaprika őrleménye. Torokfájás esetén keverjünk össze egy fél teáskanál cayenne borsot egy csésze forró vízzel, és keverjünk hozzá egy teáskanál mézet. Ezt kortyolgassuk a nap folyamán többször. Ne felejtsük el minden alkalommal alaposan felkeverni!

7. Kamilla tea
Ki ne ismerné a „mindenrejó” kamillateát. Talán csak annyival egészíteném ki, hogy ha lehet használjunk inkább kamillavirágot a filteres változat helyett. Fitotékákban és bioboltokban egyéb teakeverék is kapható torokfájásra. (Megfázásos időszakban nálunk jól bevállt a Zöldpatika „Torokseprő” teája. Itt olvashatsz bővebben a teákról és elkészítésükről.)

8. Gyömbéres tea
Intenzív csípős íze miatt nem mindenki szereti, viszont a garatban lerakodott nyák sem. Extra hatásként az orrdugulásunkat is megszünteti, gyulladáscsökkentő hatasú és elűzi a káros bacikat. Igyuk hát bátran!
Hozzávalók:
2 cm-es gyömbér darabka
méz
1 csésze víz
Hámozás után vágjuk a gyömbért minél apróbb darabokra és tegyük lobogó vízbe. Forraljuk tovább még 3-5 percig, majd mézzel ízesítve kortyolgassuk, amíg meleg. Ha zavarnak a gyömbér darabkák, akár le is szűrhetjük.

9. Zsálya
A zsályát hosszú ideig leginkább gyógyászati célra használták, ma már főként konyhai fűszerként ismert. Mivel segít a duzzanatok lelohasztásában, így torokfájás esetén gargalizálva hatásos gyógyír.
Hozzávalók:
1 csésze forró víz
2 teáskanál zsálya (szárított vagy friss)
1 teáskanál só
A forró vizet öntsük a zsályára, majd lefedve hagyjuk állni 20 percig. Keverjük el benne a sót és  gargalizáljunk vele naponta többször.

10. Szódabikarbóna
Anitbakteriális tulajdonságának köszönhetően a szódabikarbóna is tökéletes gargalizálószer lehet.  Kis sóval kiegészítve még hatásosabb.
Hozzávalók:
1 csésze meleg víz
fél teáskanál só
fél teáskanál szódabikarbóna

11. Szegfűszeg
A szegfűszeget már a hagyományos kínai orvoslásban is előszeretettel használták. Természetes fájdalomcsillapító hatása miatt később a fogorvosok kezdték használni fogfájás esetén. Szegfűszeget szopogatva, rágcsálva csökkenthetjük a fájdalmat a torokban, de akár citromos-mézes teába beleáztatva is fogyaszthatjuk.

 12. Torma-hagyma-méz kombó
Hozzávalók:
1 evőkanál friss reszelt torma
1 evőkanál hagyma
5 teáskanál méz
5 evőkanál víz
A tormát elkeverjük a mézzel, az apróra vágott hagymával, majd hozzáadjuk a vizet. Gyorsan felforraljuk, majd hűlni hagyjuk. Naponta ötször kanalazzunk belőle egy teáskanálnyit.

12. Pálinka
Nem hagyhatjuk ki a sorból az egyik legjobb fertőtlenítőszerünket, a pálinkát. Természetesen legjobb, ha házi. Túlzásba azért ne vigyük, inkább egészítsük ki valamelyik egyéb fent ajánlott praktikával.13. Grépfrútmag kivonat

13. Grépfrútmag kivonat
Házipatikánk jolly jokere a gérpfrútmag kivonat. Baktérium, vírus és gombaölő hatása miatt szinte mindenre jó, kívül-belül alkalmazható. Torokfájás esetén langyos vízbe csepegtessünk belőle (kb 10-15 cseppet) és a nap folyamán többször gargalizáljunk. Akit nem zavar az íze nyugodtan le is nyelheti.

13+1. Pihenjünk és igyunk sok folyadékot!!! 

Jaj, nehéz abbahagyni a sort…. még itt van a fekete retek mézzel!
Az elkészítése egyszerű: veszünk egy nagyobb méretű fekete retket, egyenesre vágjuk az alját, hogy megálljon, majd kivájjuk a belsejét és megtöltjük mézzel. Érdemes  tányérra tenni, mert a reteklével bővülő méz idővel kicsordul. Egy napot pihentetjük, majd kikanalazzuk és újratöltjük. Köhögésre is kiváló!