Zabpelyhes-csicseriborsós fasírozott, avagy nem kell mindig húst enni!

Hmm, üres a hűtő. Nézzünk csak be a fagyasztóba! Egy zacskó gyalult tök, még a nyár végén került ide. Legyen tökfőzelék. Imádom a savanykás-kapros ízét.
De már előre hallom a csalódott gyerekhangot: “Főzelék, hús nélkül?”
Láttam ma a facebookon egy vegán bab-zab burger receptet, talán elmegy főzelék feltétnek is. Kipróbálom, nem veszíthetek semmit. Fél órám van mire hazaérnek a fiúk. Hajrá!

zab-bab fasirozott

Hozzávalók: (Zizi után szabadon)
125 g zabpehely
1 konzerv csicseriborsó
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
apróra vágott petrezselyem
2 tk Dijon mustár
oreganó

bors
zsemlemorzsa

A zabpelyhet langyos, sós vízbe beáztatom kb 15 percre. A csicseriborsót lecsöpögetem és villával, amennyire tudom szétnyomkodom. A hagymát apróra vágom, majd olajon a fokhagymával együtt megdinsztelem. (ekkor nekiállok elkészíteni a tökfőzeléket…lásd alább.)
A víztől feldagadt zabpelyhet szűrőbe öntöm, és kissé megnyomkodva eltávolítom róla a vizet. A kapott masszát egy tálba öntöm, és hozzáadom a megdinsztelt hagymát és a maradék hozzávalót. Annyi zsemlemorzsát adok hozzá, míg kissé ragacsos, de már formálható masszát nem kapok. Fél ujjnyi olajat hevítek, és a kis pogácsákat mindkét oldalán aranybarnára sütöm.

A tökfőzelék elkészítésében nincs semmi extra:
Hozzávalók:
1 kg gyalult tök
1 fej hagyma
kapor
ecet vagy citromlé
húslé (nekem most egy bio leveskocka)

bors
pirospaprika
2,5 dl tejszín

A tököt zacskóstól forró vízbe teszem, hogy mielőbb felolvadjon. Az apróra vágott vöröshagymát olajon megfonnyasztom, majd megszórom a pirospaprikával és a kaporral. Hozzáadom az ecetet, majd a tököt, és felöntöm annyi vízzel amennyi éppen ellepi. Ízesítem, majd lefedve kb 10 percig párolom (én szeretem, ha kicsit még roppanós marad a tök). Nem rántok, és nem habarok, csak felöntöm egy kis tejszínnel.

Nyert ügy, a fiúk jóízűen megették!