Húsvét utánra – mit kezdjünk a sok főtt tojással?

Ünnepek alkalmával általános probléma, hogy túlméretezzük a kajavásárlást, és a vendégek távozásával egy halom maradékon ülünk még napokig. Húsvétkor általában pár nap után már mindenkinek a fülén jön ki a kalács, a tojás és a sonka.
Ma megfőztem az ilyenkor aktuális bablevest a sonkalé egy részéből, a másik felét lefagyasztottam későbbre. A klasszikus rakott krumplit és tojáspörköltet idén kihagyjuk, a család a tojássalátára szavazott.
Két fajta egészséges salátát készítettem, hogy minél több, egyéb maradék feldolgozásra kerülhessen.

tojassali3

1.    Tojássaláta zellerszárral
A klasszikus amerikai tojássalátában mindig van zellerszár, amitől kellemesen ropogós lesz a saláta. Az eredeti recept szerint főtt tojás, zellerszár, hagyma, majonéz, só és bors van benne. Én nem szeretem a majonézt, így kicsit alakítottam a recepten.

Hozzávalók:
5 db főtt tojás
3 szál zellerszár
fél lilahagyma
1 szál újhagyma
néhány darab (győrvári) mozzarella golyócska
1 marok olivabogyó és
pár levél medvehagyma

a szószhoz:
1 tojássárgája
kevés citromlé
2 evőkanál olivaolaj
kevés mustár
1 teáskanál méz
1,5 deci tejföl
só, bors, pirospaprika

Először a szószt készítettem el. A hozzávalókat a fent felsorolt sorrendben egy tálba tettem és gyakori kóstolgatás mellett alaposan összekevertem. Belemorzsoltam a főtt tojások sárgáját, majd az apróra vágott fehérjét. A zellerszárakat, a lilahagymát és az újhagymát is apróra vágtam és hozzáadtam a szószhoz. A mozzarella golyókat és az olivabogyót negyedbe vágva tettem bele. Újabb kóstolás után kicsit túl édesnek érezem, ezért egy kis mustár hozzáadásával igazítottam még az ízén, és apróra vágott medvehagymával díszítettem.

2.    Tojássaláta avokádóval
Egyik kedvencem az avokádó, így ebből a salátából sem hagyható ki.

Hozzávalók:
4 db főtt tojás kockákra vágva
1 avokádó kockákra vágva
1 szál újhagyma felaprítva
kevés natúr joghurt
kevés mustár
pár csepp citromlé
só, bors

tojassali montazs

A hozzávalókat egy tálba tettem és jól átforgattam. Kis időre betettem a hűtőbe, mert lehűtve az igazi.
Mindkét recepthez bátran adható egyéb alapanyag, pl alma, dió, vagy egyéb olajos magvak, savanyú uborka, paradicsom, kápia paprika, de akár maradék sonka/tarja is.
Ha esetleg van egy kis maradék kalács is otthon, akkor ajánlom a tavalyi rakott kalács receptünket.