Szhelyi lányok menüznek: ­a SEK menzája

Kíváncsiak vagyunk, milyen menzakoszton él a szombathelyi, akinek nincs ideje hétköznap, ráérősen főzögetni, mert a munkahelyről kiszaladva, fél órában kell valahol lerendeznie az ebédelést. De hol? Ezért is tervezzük, hogy havi rendszerességgel, közösségi jelleggel, mi szhelyiek inkognitóban beülünk egy-egy egységbe, belekóstolunk ebbe-abba, pontozunk, osztunk, szorzunk.20140515_120915OK

Minden részegységre maximum 5 pontot adunk (négyünktől összesen 20) és mivel 5 szempont alapján pontozunk, 100 pont a plafon. (Reméljük, egyszer találunk olyat!:) Az értékelés szempontjai a következőek:

– a hely arculata (dizájn, berendezés, evőeszközök)
– a választék (különböző igényeket mennyire tudnak kielégíteni)
– az ár (elsősorban ár-érték arányt tekintve)
– a rendelt étel (kinézete, íze, textúrája)​
– és végül az összhatás (az adott ebéd hangulata/élvezeti foka…., azaz milyen hangulatban térünk vissza a munkahelyünkre)

Célunk a jobbítás, reméljük, a konyhák vezetői megfogadják építő jellegű javaslatainkat! :)

Hogy miért épp a SEK egyetemi menzáját teszteltük először? Mert közel voltunk, mert múlt vagy jelen időben mindannyian jó párszor megfordultunk itt. Mert ismerősi körben kultikus, bevált hely. Sokan ebédelnek ott 18-​tól ​70 éves korig.

Csak2Slukk ​- a törzsvendég

Főételből lehetne többféle, de már megszoktam, hiszen több, mint 15 éve rendszeresen itt ebédelek. Ez idő alatt tökélyre fejlesztettem a „kevésből válogassunk választékosan” ­módszeremet, amellyel az esetek többségében sikerül 500 Ft alatt maradnom. ​A​ reformétel ritka, ha akad,​ az is elfogy 12 óra előtt, mire odaérek, marad a szokásos aligvanvalami­-kínálat. A főzelékeket viszont imádom! (Választék: 3​ pont​)

A „főiskolán” sosem eszem drágán! Ehhez hozzátartozik, hogy ebédre nem szeretek sokat ​ ​bevinni, mert az emésztéstől leáll az agyam, anélkül meg nehéz a szellemi munka​ ​délután. (Ár: 5 ​ ​pont)

Megszoktam: másfél évtized alatt annyira részemmé vált, hogy hiányozna a háromszög alakú fém tálca, a kopott evőeszköz-park, a csorbult szélű üvegpohárkészlet. És a​ járólap! (a hely arculata: 4 pont)20140515_120848OK

Néhány étel kinézete megtévesztő: egy száraznak tűnő rizsfelfújt is finom lehet, de egy látványos, gusztusos, rántott halszelet zöldségkörettel és tartármártással is​ ​lehet iszap ízű. Na, erről pont nem tehet a konyha! De a zöldségköretről igen: általában ​ ​semmilyen ízű. Csak van a tányéron. Dísznek esetleg, mert egy­két falat után nem kell​ ​belőle több. (Étel: 4 pont)

Összességében mégis megfelelő a „főiskolai” menza: az étkezés nem élmény (nem hoz​ ​gasztrokalandot!), az ételek minősége kiszámítható, meglepetés ritkán adódik, a helyszín 15 év után olyan, mintha ​ ​hazajárnék étkezni. Szerethető. Vagy tényleg megszoktam….?? (Összhatás: 4​ pont​)

Szilvi – a macerás lisztallergiás

Tipikusan az vagyok, akinek nem ajánlott a menzakoszt, mert tuti, hogy alig van olyan étel a ​menüsorban, amibe nem tesznek lisztet. Hát, ezen a menzán sem gondoltak az ilyen nyavalyásokra, mint én… Lehet, hogy csak a nosztalgia tört rám, de szerintem egy évszázaddal ezelőtt, főiskolás koromban is ugyanezeket a kajákat smúzoltam.

E​gy étel tűnik jónak​, a​ rizsfelfújt, gazdagon nyakon öntve baracklekvárral. (Választék: 2 pont)

Az adag nagy, 450 forint, ezért egy tányérra való édességet kapok, sok­-sok kalóriával. ​(Ár: 4 pont)

Itt semmi sem változott? Mint húsz éve, csak a kockás abrosz hiányzik… Fél óra itt tartózkodás után mindened kajaszagú, szóval egész nap pörköltszaft­​csíkot húzhatsz magad után. (A hely arculata: 4 pont)20140515_120836OK

A rizsfelfújt olyan, mint a gumicukor. Tojást nem nagyon láthatott, de jól el van árasztva​ lekvárral. Nem lesz a kedvencem, nyomokban ugyan mazsolát is tartalmaz, de nekem roppant édes. Tudatos gasztrokommandósként senkinek sem ajánlom. Az ujjnyi vastag porcukortól garantált kalóriabomba, ami után egy óra múlva újra éhes vagy. (Étel:​ 3 pont)

A t​eszt eredménye nálam nagyon negatív: a felfújttól egy napig viszketek, tehát gluténmentes​ koszton élőknek ezt a kajáldát csak nagy óvatossággal ajánlom. (Összhatás: 2 pont​)

Ági ­ – a GYES-en lévő, szoptatós anyuka, extra kalóriaigénnyel, gyerekkel jár menüzni

Ebéd: Sóskafőzelék főtt tojással

A választék a szokásos: két leves, két főzelék, tésztafélék, pár húsféle…. Sajnos semmi javulás az​ ​egészséges ételek terén. Se egy friss saláta, se egy reformétel. A választék inkább mennyiségi, mint minőségi. Ölbe ülős gyerekkel most csak az egykezes étel jöhetett szóba, maradtam a sóskafőzeléknél. (Választék: 3 pont)20140515_120823OK

Az ára 410 Ft, szerintem reális, de ezzel közel sem lehet jól lakni. Ha komplett ebédet ettem ​​volna, akkor közelítenék a 800-1000 Ft-hoz, amiért már éttermi menü jár. (Ár: 4 pont)

Gyerekkel kicsit macerás az önkiszolgáló jelleg, főleg ha egyedüli felnőttként vagyunk és ​az ebédünk nem fér rá egy tálcára. Az azonban előny, hogy vannak kis adagok.​ ​Szinte belváros, gyalog, kocsival is könnyen megközelíthető. Nem kell a parkolásért fizetni. ​Az utcáról bejőve nincs szintkülönbség, a babakocsi betolható, az asztalok között is könnyű​ ​vele manőverezni. Etetőszéket nem kerestem, de állítólag van.

Tisztaság, retró hangulat.​ (a hely arculata: 4 pont)​

Az ebédem kinézetre tipikus menzás. Van benne egy kanál, csak itt kapható főtt krumpli (talán ​ ​főzővízével pürésített krumpli???) és egy tojás. Lehetne talán egy kicsit zöldebb a színe. A főzelék kicsit híg, de legalább nem rántás ízű, nálam ez pozitívum. A tojás hideg, lehűti​ ​a főzeléket (1 pont mínusz). Ízre savanyú!!! Ennek azóta kimondottan örülök, amióta egy ​ ​belvárosi étteremben édes sóskafőzeléket tettek elém. (pfúúj)

Összességében finom, de azért én ennél jobbat főzök. (Étel: 4 pont)​

Nem ettem magam degeszre, de most nem is ez volt a cél. Egy kávéval együtt uzsonnáig ​ ​jól funkcionáltam :)​ ​(Összhatás: 4 pont)​

Juci – a nem nagyétkű, ám kifejezetten ínyenc

Kis adaggal is beéri, főleg, ha minőségi ételről van szó.

A választékból ​(a kiírást olvasva és az ablakon át az ételeket megtekintve)​ legszimpatikusabbnak a kelkáposztafasírt tűnt zöldkörettel. ​Bár nem vagyok vega, a húskínálat nem volt vonzó, ahogy a kétféle leves sem. (Választék:​ 3 ​ pont)​

Nem fizettem sokat, 470 Ft ​r​eálisnak t​űnt még úgy is, hogy a köret kisadag volt​. ​(Ár: ​5​ pont)​20140515_120814OK

Látok fejlődést a 10-12 évvel ezelőttihez képest, mikor sokat ebédeltem itt. Akkor az alutálcáktól kivert a víz, most már szerencsére vannak műanyagok is!:) Tetszik az „új” berendezés, a terítők. Otthonosabb lett így. (​A hely arculata: 5 ​ pont)​

A tányéron az ebédem első blikkre jól néz ki, bár a fasírt kicsit száraznak tűnik​, de szerencsére kiderült, hogy ​nem az. ​Viszont a zöldköret hagy maga után kívánnivalót. Szerencsére nincs szétfőzve, viszont teljesen íztelen. (Étel: ​4​ pont)​

Nem kellene sok hozzá, hogy az étteremben rejlő maximális lehetőségeket kiaknázzák. ​K​ár, ​ ​hogy nem tudta​k​ majonézt ​adni​ ehhez az ételhez, vagy pl. a zöld köretet ugyan​ ​megsóztam, de egy kevés apróra vágott zöld fűszer nagyon megdobta volna. El tudnám képzelni, ​ ​hogy egy-egy kis tálban legyen kinn minden nap 2​-​3 ­féle zöld fűszer (pl: apróra vágott ​ ​petrezselyem, snidling és kapor) és ebből egy kiskanállal lehetne szórni a már kikért ételre​ ​(persze plusz pénzért). ​ (Összhatás: 4 pont)​

Microsoft Word - SEK menza táblázat[3].doc