Így készítsd az indiaiak “pörköltjét”, a curryt

Curry névvel illetik magát az ételt és az alapját képező fűszerkeveréket is. Az indiaiak “pörköltje” ez, mely fűszerezésében és elkészítési módban  területenként más és más, ám alapja a curry fűszerkeverék, melynek fő összetevője a koriánder. A húsos, halas, vagy  vegetáriánus alapot curryvel fűszerezzük, majd vízzel vagy kókusztejjel felöntjük és kuszkusszal vagy rizzsel tálaljuk. Röviden ennyi.
Gyakran készítem, mivel gyors, és mindenki szereti. Ma ez készült ebédre.

Kedvenc változatom a következő:

curry kep

Hozzávalók:
40-50 deka hús (darált marha vagy felkockázott csirkemell stb)

1 fej vöröshagyma
3 fej fokhagyma
diónyi gyömbér lereszelve
2 paradicsom felkockázva
fél cukkini felkockázva
fél padlizsán felkockázva
1 ek curry
1 tk egész coriander (elhagyható)
kevés őrölt római kömény (elhagyható)
só, bors
2 dl paradicsomszósz
1 marék csicseriborsó (előző nap beáztatva, majd megfőzve, de egész jó a konzerves változat is)
kis mazsola és/vagy aszalt vörösáfonya
ananász és/vagy alma felkockázva
3-4 dl kókusztej
olaj

Az apróra vágott vöröshagymát kevés olajban megpirítom, majd hozzáadom a zúzott fokhagymát és a gyömbért, majd a paradicsomot, és gyakran kevergetve tovább párolom.  Ezután jöhetnek a zöldségek, majd a fűszerek is.  A curry fűszerkeverék magában is elegendő, de én még ki szoktam egészíteni egész koliánderrel, mert imádom, ahogy ráharapva a kis golyócskákra elönti az íze a számat. Vigyázat vannak olyan curryk, amik csípősek, ezért, ha gyerekek is esznek az ételből akkor érdemes elolvasni az összetevőit.

Ha kissé összeestek a zöldségek, akkor felöntöm a paradicsomszósszal, az előfőzött, vagy konzerv csicseriborsóval, a gyümölcsökkel, majd néhány perc múlva a kókusztejjel. Fedő alatt lassú tűzön addig főzöm, amíg a hús megpuhul.

Köretnek kuszkuszt javaslok, amit két módon készíthetünk el:

  1. Fél liter forrásban lévő vízhez 2,5 deci kuszkuszt öntünk, majd lefedve félretesszük a tűzről. Kb 5 perc alatt a kuszkusz magába szívja a vizet és megpuhul.
  2. A másik módszer, hogy az elkészített currybe öntjük a kuszkuszt. Ilyenkor figyelni kell arra, hogy a kuszkusz szinte minden nedvességet fel fog szívni a curryből, így utólag egy kis kókusztejjel lazíthatjuk az ételt, vagy tálaláskor natúr joghurttal meglocsolhatjuk.

Egyszer kell csak elkészíteni ezt az ételt, aztán jönnek már az ötletek a recept variálására. A hozzávalók lecsökkenthetők vagy kiegészíthetők egyéb kedvencekkel (karfiol, paprika, burgonya stb). Én azért készítem ennyire gazdagon, mert a gyerekek ebben az ételben gond nélkül megeszik a zöldségeket.