Receptverseny, itt a vége, fuss el véle: a zöldbabos omlett és társai

Éjfélig vártuk a recepteket, ami a határidő lejárta előtt befutott, érkezési sorrendben, folyamatos frissítéssel  a mai nap BEMUTATJUK … Holnap reggeltől indul a szavazás!

13. A világ legegyszerűbb és legfinomabb vacsorája: zöldbabos omlett (Gayer Helga)
hétvége 008

Hozzávalók:

– 45 dkg zöldbab

– só ízlés szerint

-bors ízlés szerint

– 2 csipet szerecsendió

– 2 dl főzőtejszín

– 3-4 db tojás

Elkészítés:

A zöldbabot 3 percig sós vízben forraljuk, majd leöblítjük hideg víz alatt, hogy megálljon a  puhulása. Enyhén kiolajozott , kb 30 x 25 cm-es tepsibe öntjük, elegyengetjük, hogy egyenletesen legyen mindenütt. A tejszínt a tojással és a fűszerekkel alaposan felverjük, és a zöldbabra öntjük. Előmelegített 150 fokos sütőben 15-20 perc alatt megsütjük, amíg lágy marad a tojás.


12. Cukkinis-mákos torta (G. Dia)

1407142540.869490.IMG_4962

Hétvégén cukkini lázban égtem, már csak azért is, mert 3 helyről 8 cukkinit kaptam. Gyerekeim első  körben nem rajongtak az ötletemnek, mert gondolták „rendes” kaja nem is lesz. Rendes kaja = hús.  A végén még meg is dicsértek!

Hozzávalók:

3 egész tojás

25 dkg cukor

2 dl olaj

35 dkg liszt

15 dkg darált mák

2 teáskanál sütőpor, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 40 dkg reszelt cukkini,

A cukkinit meghámoztam, kivájtam a magját és lereszeltem,

A tojássárgáját és a cukrot robotgéppel habosra kevertem, majd belecsorgattam az olajt. A lisztet,  a mákot, a sütőport és a szódabikarbónát egy tálba szitáltam, összekevertem, majd felváltva a cukkinivel hozzáadtam a tojásos masszához. Majd lazán összeforgattam a felvert tojásfehérjével. Torta formában öntöttem, mert lányom kerti partira készült és úgy gondoltam ez jó belépő lesz neki.  Ami a végén elmaradt, így nagy örömükre neki is állhattak.

Másnap ismét el kellett készítenem, azt egy nagy (35×35 cm), kiolajozott tepsibe öntöttem. Tűpróbáig közepes lángon sütöttem.(150 -170 C-on) A cukkini nedvességtartalma miatt nem szabad gyorsan sütni, mert, akkor a külseje elég és a közepe pedig nyers marad.

Kihűlés után csoki mázzal öntöttem le.


 

11. Söröskorsó torta (Szakályné Lukács Rita receptje)

 

Úgy gondoljuk, hogy a nagy nyári melegben egy igazi jó hideg sör az, amivel a hölgyek párjuknak kedveskedhetnek. De biztosan ennek a tortának sem tudnának ellenállni!! Következzék egy nyári különlegesség:

 

6

A recept:

Először készítünk egy piskótát. Hozzávalók: 6 tojás, 15 dkg porcukor, 11 dkg kristálycukor, 6 ek. forró víz, 1 cs. sütőpor, 26 dkg liszt, 1 cs vaníliás cukor. A porcukrot a 6 tojássárgájával habosra keverjük, majd hozzáadjuk a 6 ek forró vizet. Ehhez a masszához öntjük a liszt kétharmadát a sütőporral és jól elkeverjük. A fehérjét a kristálycukorral és a vaníliával a szokásos módon felverjük és óvatosan hozzákeverjük a tojássárgás krémhez. Közben beleszitáljuk a maradék lisztet. Csinálhatjuk kakaós változatban is, ekkor egy evőkanál ecetet is teszünk a sárgájához.

Ha a piskóta megsült, kihűlt, 3 részre vágjuk. Elkészítjük a tölteléket.

Túros krém: 25 dkg túró, 1 dl tejszín (hulala) 8 dkg porcukor, 1 cs vaníliás cukor, 10 g zselatin. A túrót a porcukorral, a van. cukorral jól elkeverjük. A tejszínt forráspontig melegítjük, majd a tűzről levéve állandó keverés mellett hozzáadjuk a zselatint. Simára keverjük. Langyosra kell hűteni, majd a túros masszához keverjük.
Ezt a túros réteget kétszer csináljuk meg!!!!!
Gyümölcszselé, ezt bármilyen idénygyümölccsel elkészíthetjük, én málnával készítettem. Készítettem 4 dl málnadzsemet. A zselé hozzávalói: 3-4 dl málnadzsem, 20 g zselatin, pici víz. A zselatint pici vízzel elkeverjük simára. A dzsemet kevergetve felforraljuk, majd a tűzről levéve állandó keverés mellett hozzáadjuk a zselatint. Jól elkeverjük, majd kihűtjük.

Összeállítás: A tortasütőbe visszarakjuk az első piskótalapunkat. Erre kenjük az első túrókrémünket. Berakjuk a hűtőbe, 1 órára dermesszük. Majd utána rárakjuk a gyümölcszselé felét, ezután is betesszük a hűtőbe dermedni, majd következik  a második piskóta és ugyanígy megismételjük a töltést. Majd a harmadik piskótával befedjük. Dermesszük, majd levesszük róla a tortakarikát. Az egész tortát sima porcukor-margarin keverékéből készült krémmel bevonjuk, majd egy éjszakára a hűtőbe tesszük dermedni.

Másnap fondantot készítünk, majd bevonjuk vele a tortánkat. A torta oldalát barna ételfestékkel színezzük egy kis szivacs darabbal. Oldalára a hordónak megfelelően díszcsíkot is tehetünk. Ha mindezzel megvagyunk ismét hűtőbe rakjuk. Eközben kristálycukor olvasztásával karamellt készítünk, majd henger alakra formálva kihűtjük. Ez lesz a sörös dobozból kifolyó sörünk. Ha kihűlt a karamellünk, a torta közepébe szúrjuk, fondanttal kitámasszuk, ráhúzzuk az üres sörös dobozunkat, majd a torta tetejére portejszínből tejszínhabot készítünk. Sörhabnak megfelelően díszítjük vele a tortánkat. Utána már csak hűtenünk kell egy órácskát, majd ehetjük is.

Ha akarjuk fület is készíthetünk piskótából a korsónknak.

Remélem elnyeri sok olvasó tetszését!


10. Sonkás – zsályás nyúlcomb ( Kovács Judit receptje)

SAM_3389

 

Hozzávalók 4 személyre:

4 nagy nyúlcomb

4 szelet (házi) sonka

4 nagy zsályalevél

zöldségek ízlés szerint

1-2 dl száraz bor

zsiradék, só, bors

fogvájó

 

SAM_3388

A combokat az esetleges hártyáktól megtisztítjuk, besózzuk, kicsit borsozzuk. 4 szelet (házi) sonkát és 4 nagy zsályalevelet előkészítünk és fogvájóval a combokra tűzzük. Egy tűzálló tálat (legjobb az öntöttvas) kizsírozunk, belehelyezzük a combokat, valamint tetszés szerinti (feldarabolt) zöldségeket, például: hagymát, fokhagymát, répát, koktélparadicsomot, pasztinákot. Kevés vizet öntünk rá, lefedjük és hideg sütőbe toljuk, majd legalább 1,5 – 2 órát sütjük 160-170 fokon. Az idő leteltével megnézzük, elég puha-e a hús és kevés száraz vörös (vagy fehér) borral meglocsolva, fedő nélkül kissé megpirítjuk. Friss kenyérrel az igazi, de lehet mellé rizst, vagy burgonyát is fogyasztani.


9. Almás kukoricatorta (V. Szilvia receptje)

kukoricatorta

Hozzávalók:
2,5 dl tejföl,
10 dkg kukoricadara,
3 tojás,
kevés őrölt fahéj,
méz ízlés szerint,
10 dkg vaj,
50-60 deka alma (de lehet körte is, vagy vegyesen),
egy marék mazsola (elhagyható)
kevés örölt dió vagy mandula (elhagyható)

A tejfölt  összekeverem a kukoricadarával, a mézzel, a fahéjjal, és a tojásokkal.
180 fokra előmelegítetem a sütőt. Vajjal kikenem a kermia tálamat, majd beleöntöm a masszát, és kb 10-15 percig beteszem a sütőbe. Figyelni kell rá, mert könnyem megpirul. Az almát vagy körtét durvára reszelem, majd hozzáadom a mazsolát.  Ezt a kukoricás massza tetejére öntöm, megszórom dióval vagy mandulával és kb 20 perc alatt készre sütöm. Ha kicsit kihült, akkor már szépen szeletelhető.


8. Barackos joghurt torta (Seffer Lilla receptje)

Seffer Lilla egy igazán könnyen elkészíthető joghurt tortával nevezett be a versenybe.

 

barackos joghurt torta

Hozzávalók:
1 doboz cukormentes barackkonzerv és a leve,
10 dkg darált keksz,
10 dkg vaj,
4 púpozott ek. görög joghurt,
1 dl habtejszín,
1,5 zacskó zselatin

Elkészítés:
Egy 20 cm átmérőjű tortaformába beleszórjuk a darált kekszet, majd a vajat megolvasztjuk és ráöntjük a kekszre. A joghurtot és a tejszínt kikeverjük, kevés folyékony édesítőszert adunk hozzá. Majd hozzákeverünk egy zacskó zselatint és felfőzzük. A két fél barackot kockára vágjuk és ráadagoljuk a darált kekszes alapra.
A joghurtos krémet ráöntjük a barackokra, majd hűtőbe rakjuk dermedésig. A maradék barackot 1 dl lével pürésítjük, majd egy fél zacskó zselatinnal összekeverjük, és összemelegítjük. Amikor a joghurtos réteg megdermed, akkor ráöntjük a barackos pürét, és dermedésig visszarakjuk a hűtőbe.


7. Fetasajtos töltött galambica és paradicsom (Horváth Magdolna receptje)

 

unnamed

Sziasztok! A világ legegyszerűbb receptjét szeretném megosztani veletek, pláne, hogy a galambica (más néven galambgombának) épp szezonja van. De ha nincs a spájzban ez az erdei gomba, megteszi a sima csiperke is.

Hozzávalók:
-6-8 db nagyobb galambgomba (plusz 3 db paradicsom)
– 10 dkg fetasajt
-5 dkg füstölt sajt
– 2 ek. kanál tejföl
– 1 szál újhagyma
– 1 tojás
– Ízlés szerint kakukkfű vagy kapor

Elkészítés :

A töltelékhez összekeverem a tojást a tejföllel, megbolondítom feta és a füstölt sajttal, metélek bele újhagymát és foghagymát, majd fehérborssal és kakukkfűvel (vagy kaporral) fűszerezem.

A gombafejeket megmosom, a kimagozott paradicsommal együtt kiolajozott tepsibe fektetem. Megkenem olívaolajjal a tetejét is, meghintem csippetnyi sóval, majd öt-tíz percre sütőbe rakom. Kivéve a forró tepsit a félkész gombákat és paradicsomot megtöltöm a töltelékkel, (a nagyobb gombafejekbe tölteléket teszek, a kisebbeket pedig ráforgatom), füstölt sajt szeletet teszek a tetejére,  és visszateszem a sütőbe, majd  addig sütöm, amíg kész nem lesz.

Köret sem szükséges hozz, kenyérrel így is roppant laktató.

Jó étvágyat hozzá!


 

6. Sárgabarack krémleves pirított mandulaforgáccsal (Tóth Andrea receptje)

barack kremleves

Hozzávalók:
50 deka sárgabarck
ízlés szerint édesítő
pár szem szegfűszeg
1 vaníliáscukor
2 dl főzőtejszín
1/2 csg vaníliapuding

A kimagozott barackokat felteszem annyi vízben,amennyi ellepi, ízesítem.
Mikor megpuhult,összeturmixolom.Visszateszem a tűzre és a pudinggal elkevert tejszínt belecsorgatom. Összeforralom, jól kihűtöm.
Tetejét pirított mandulával megszórom,de tejszínhabbal is lehet tálalni!


5. Tésztasaláta (Tóth Andrea receptje)

sali-500x281

Hozzávalók:
1 csomag tetszés szerinti tészta
20 deka sonka
10 deka olivabogyó
4 tojás
1 db színes paprika
15 deka feta sajt
1-2 paradicsom
tejföl,
majonéz,
mustár,
só, bors

A tésztát megfőzöm, kihűtöm.
A tejfölt, majonézt, mustárt, sót, borsot elkeverem a tésztával.
A hozzávalókat felkockázom, óvatosan a tésztába teszem. Tetejét a cikkekre vágott főtt tojással díszítem.


4. Csirkemellmasni kukoricás rizzsel és sajtmártással (Tóth László receptje)

Ezúttal újfent egy férfi olvasónk, Tóth László, osztotta meg velünk kedvenc receptjét. Köszönjük! Hol vagytok szhelyi lányok??? :)

csirkemasni1-375x500

Hozzávalók:
3 csirkemellfilé
1 zacskó levelestészta
1 dl tej
1 dl tejszín
só,bors,ételízesítő
tojás
30 deka sajt
20 deka rizs
1 doboz kukoricakonzerv
kókuszzsír

3 csirkemellfilét felcsíkozok,kókuszzsíron átsütöm,sóval,borssal,csirkefűszerkeverékkel ízesítem.
A levelestésztát  vékonyra kinyújtom,téglalapokra vágom és a húst ráhalmozom.Feltekerem,csavarok rajt párat és tepsibe helyezem,majd felvert tojással megkenem.
20-25 percet sütöm,majd mielőtt kiveszem,reszelt sajttal megszórom,ráolvasztom.
A sajtmártáshoz 1 dl tejet,1 dl tejszínt és jó sok reszelt sajtot –20 dkg-összemelegítek,sóval,borssal,szerecsendióval ízesítem.Ha nem elég sűrű egy kis vízzel elkevert keményítővel összerottyantom.
A rizst szokásos módon elkészítem és vajon megpárolt kukoricával gazdagítom.


3. Roston sült harcsa grillezett sajttal és salátával (Takács Gábor receptje)

Örömmel vettük, hogy egy kedves férfi olvasónk is fakanalat, majd tollat ragadott felhívásunkra. Takács Gábor kedvenc receptjei következnek:

 

roston_harcsa_grillezet_sajt_salata_2-500x479

Hozzávalók 2 főre:
Hozzávalók a halhoz
•50 dkg afrikai harcsa (filé)
•hal fűszerkeverék ízlés szerint
•1 ek olívaolaj
• 1ek vaj

Hozzávalók a sajthoz
•20 dkg sajt (Ízlés szerint gomolya, vagy grillsajt)
•só ízlés szerint
•bors ízlés szerint

Hozzávalók a salátához
•15 dkg vegyes zöldsaláta
•1 db citrom
•5 dkg szőlő (piros)
•2 dkg dió
• 1ek méz
•3 ek olívaolaj
•1 teáskanál fehér balzsamecet
•1 csipet só

Elkészítés
A zöldágy előkészítése
1.Válasszunk, vagy készítsünk egy ízlésünknek megfelelő zöldsaláta keveréket. Csak javaslat, hogy pl. a túlzottan sok vörös káposzta vagy kukorica nem igazán passzol az íz világba. Az én kedvenc salátakeverékem a következőkből áll: Római saláta, Endívia, Jégsaláta, Frizé, Piros Lolló saláta, Sárgarépa, Spenót. Ez készen megtalálható a boltokban, a nevét értelem szerűen nem írom le.
2.A salátát halmozzuk a tányérokra. Pár piros szőlőszemet vágjunk félbe, és szórjuk rá a salátára. Egy serpenyőben pár egész, vagy félbe tört diószemet kicsit megpirítunk, majd a salátára szórjuk, és amíg még meleg a dió, az egészre kevés mézet csurgatunk.

A halak mennybe menetele
1. A halfilét daraboljuk tetszőleges méretű „szeletekre”, darabokra, majd fűszerezzük ízlés szerint sóval, borssal, citromfűvel, paprikával, vagy egyszerűen valamilyen rendelkezésre álló hal fűszerkeverékkel. Én szürke harcsa filét használtam, de afrikai harcsából is elkészíthető.
2.Serpenyőben olvasszuk fel a vajat, adjunk hozzá egy kanál olívaolajat, és a halat süssük át, szép pirosasra. Vigyázzunk, hogy ne süssük túl, ne essen szét.
3.Az elkészült halat lapáttal vegyük ki a serpenyőből és tegyük félre, tartsuk melegen.

És egy kis csemege sajt formában
1.Az általunk választott sajtot (boltba kapható grillsajt, vagy gomolya) szeleteljük ne túl vékonyra. Ízlés szerint (nem feltétlenül kell) kicsit fűszerezzük, majd a serpenyőbe tesszük, amibe a hal sült, és szép pirosra sütjük.

Az öntet, mint korona
1.Egy fél citrom levét kifacsarjuk és egy kis tálba tesszük. Ehhez hozzáadjuk a fehér balzsamecetet és az így kapott mennyiség kb. kétszeresének megfelelő olívaolajat, valamint egy nagy csipet sót. Ez egészet jól elkeverjük.

A tálalás
1.Az előkészített salátaágyat meglocsoljuk az öntettel, majd a salátára és mellé halmozzuk a sajt és hal darabokat. Végül az egészre csurgatunk még egy kicsit az öntetből.

Jó étvágyat!


2. Pestos grillezett csirkecomb frissítő zöldségekkel (Takács Gábor receptje)

Takács Gábor másik kedvenc receptje következik:

Pestos_grillezett_csirke_frissito_zoldsegekkel

Hozzávalók 4 főre
Hozzávalók a húshoz
•1 kg csirke felsőcomb (filézve)
•4 ek pesto
•1 ek olívaolaj

Hozzávalók a zöldségekhez
•60 dkg burgonya
•1 nagy db padlizsán
•50 dkg koktélparadicsom
•2 közepes db lilahagyma
•2 ek olívaolaj
•5 dkg vaj
•1 marék bazsalikom
•2 szál oregánó
•só ízlés szerint
•bors ízlés szerint
•1 csipet barna cukor (ha szükséges)
•2 ek fehérborecet (rizlingecet)

Elkészítés
A hús elkészítése
1.A filézett csirkecombokat kicsit sózzuk, majd dörzsöljük be a pestoval, locsoljunk rá egy kis olívaolajat, és tegyük félre 1 órára, hogy az ízek kicsit összeérjenek.
2.Ezután a húsokat tepsiben/serpenyőben/grillen (én kontakt grillt használtam) süssük szép pirosra. Ha a sütés elején megpirítjuk kicsit a húst, akkor szaftosabb marad.

A zöldségek
1. A burgonyát hámozzuk meg, majd szeleteljük karikára (ne túl vékonyra). A padlizsánt daraboljuk fel ízlésünknek megfelelő alakúra és méretűre. A koktélparadicsomokat vágjuk félbe.
2. Az előkészített zöldségeket tegyük egy tepsibe, locsoljuk meg olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, majd tegyük a sütőbe 180 fokon kb. fél órára.
3. Amíg a zöldségek sülnek, a lilahagymát aprítsuk fel. Serpenyőbe tegyünk egy kevés olívaolajat és vajat. Ha a vaj megolvadt, tegyük hozzá a hagymát, és lassú tűzön kezdjük sütni. A hagymából kioldódó cukor segítségével kb. 20 perc alatt szépen karamellizáljuk a hagymát, ha valaki édesebben szereti, 1-2 csipet barna cukrot hozzáadva még izgalmasabb ízt érhetünk el.
4. Mire a hagymánk elkészül, a zöldségek is szépen megsülnek. A sült zöldségeket adjuk hozzá a serpenyőben lévő karamellizált hagymához, és forgassuk össze, alacsony lángon kicsit hagyjuk egybe érni az ízeket. Egy marék bazsalikomot és a 2 szál oregánót felaprítjuk, és a zöldségekhez adjuk, majd összeforgatjuk az egészet.
5. A tűzről levéve még melegen meglocsoljuk az ecettel, és átforgatjuk. Én rizlingecetet használtam, ami igazán intenzív, és izgalmasan kerekítette ki az ízeket.

Tálalás
1.Az elkészült húst és a zöldségeket együtt tálaljuk frissen, melegen. Egy pohár hűs fehérbor vagy hosszúlépés társaságában egy nagyon kellemes frissítő nyári ebéd vagy vacsora lehet belőle.

Jó étvágyat!

————————————————————————————————————————————————

1. Könnyű nyári görög saláta (Szabó Szilvia receptje)

Felhívásunkra érkezett be hozzánk Szabó Szilvia görög saláta receptje.

 

gorog salata

Hozzávalók:
3 közepes vöröshagyma
1 kígyóuborka
4 darab paradicsom
olivabogyó
olivaolaj
oregánó
feta sajt

A hozzávalókat feldaraboljuk tetszés szerint, egy tálba rakjuk és hidegen tálaljuk.


Ha neked is van egy különleges, jól bevált nyári étel vagy ital recepted, akkor küldd el nekünk!Augusztus 3-ig, éjfélig várjuk! Kedd reggeltől pedig indul a szavazás! Addig érkezési sorrendben, folyamatos frissítéssel BEMUTATJUK a nyár receptjeit…várjuk a fényképes recepteket a szhelyilanyok@gmail.com címre.

Részletek, nyeremények bővebben  itt…