7 napra 7 élelmiszer, amivel felveheted a versenyt az őszi allergia ellen

dsc_0016

A parlagfűszezonnak még koránt sincs vége, úgyhogy aki érintett, jó ha tudja, hogy nem csak a patikákban találhat enyhítő megoldást. Összegyűjtöttünk pár olyan szezonálisan is bárhol beszerezhető élelmiszert, amivel nyakon csíphetjük allergiát. Mit együnk hát, hogy véget vethessünk a tüsszögésnek és orrfolyásnak? Íme a hetes lista:

A brokkoli

brokkoli_980x480

Titka, hogy rendkívül magas C-vitamin forrás, amely enyhíti az allergia tüneteit, és segít kitisztítani az eldugult légutakat. A kutatások szerint ugyanis 500 milligramm (mg) C-vitamin napi bevitele már valóban csillapíthatja az allergiás tüneteket, elég ha egy csészényi nyers (!) brokkolit eszünk, és már jobban is leszünk. Ráadásul a brokkoli sok egyéb vitamint is tartalmaz, amire nap mint nap szükségünk lehet. Leginkább béta-karotint (pro-A), folsavat (B9), de jelentős a tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), kalcium, és vastartalma is. Közeli rokona a karfiol és a fejes káposzta hasonlóan jótékony hatású, úgyhogy csak bátran válogassunk belőlük a kosarunkba!

 

A kelkáposzta

P1010114-kel

Hasonlóan jótékony hatású és gazdag C-vitamin forrás, mint a brokkoli, és nem elhanyagolható A-vitamin tartalma sem. Fogyasszuk, akár nyersen vagy párolva, salátába aprítva.

Számtalan kutatás azt bizonyítja, hogy jóval gyakoribb az allergiás eredetű megbetegedés azoknál, akik kevesebb vitamint fogyasztanak. A kelkáposztában is sok a fehérje, gazdag az ásványi anyag tartalma, B1- és B2-vitamin-tartalma megközelíti a fejes káposztáét.

 

A hagyma és fokhagyma

dsc_0023a

A legtitkosabb fegyver, amit bevethetünk magunkért! Antihisztaminként működik, a benne lévő kvercetin nevű anyag megelőzni az allergiát, tisztítja az ereket és a légutakat, és remek gyulladáscsökkentő.

 

A sütőtök

00-pumpkin-01

Akár a brokkoli vagy a leveles zöldségek, a sütőtök is gazdagon tartalmazza azt az allergia-ellen bevethető karotinoidot. Lehet, nem is tudjátok, hogy a krémlevesen és sütésen túl még hányféleképpen használhatjuk ezt a zöldséget?! Próbáltátok már zöld köretként, burgonya és rizs helyett? Kiváló választás lehet például marhapörkölthöz.

 

Sárgarépa

sargarepa1

Egy másik karotinoid-bomba,  amely remek béta-karotin forrás. Segít kivédeni a parlagfű kellemetlen tüneteit. Érdemes finoman, gőz fölött párolni, de eheted nyersen, salátába reszelve is.

 

Zeller

miert_egeszseges_a_zeller_1

Tele van C-vitaminnal és gyulladáscsökkentő vegyületekkel, természetes „gyógyszer”, amit nemcsak az allergia, hanem magas vérnyomás, krónikus fájdalmak ellen is bevethetünk. Ehetjük nyersen, a szárát és a gumóját, párolhatjuk, belevághatjuk zöldséglevesbe, de céklával vegyítve (joghurttal, mézzel és citromlével) salátát is készíthetünk belőle.

 

Csalán

borsofozelek

Bár ez nem egy klasszikus zöldség, de mint vértisztító gyógynövény az egyik legjobb, ha allergiáról van szó. Salaktalanító és méregtelenítő hatása közismert, ajánlott ízületi bántalmak, allergia, bőrbetegségek ellen. Leveleiben találunk vitaminokat (béta-karotint, C-, B-, és K-vitamint), flavanoidokat, klorofillt, vasat, kalciumot és káliumot. Fogyaszthatjuk teaként, kapszula-formában, de csinálhatunk belőle főzeléket (spenóttal) is. Én előszeretettel használom szószokba, vágok spagettibe, szószokba…

 

A plusz: mandula, dió és mogyorófélék

agroinform_20140528205727_shutterstock_dio

A mogyorófélék sok magnéziumot és E-vitamint tartalmaznak. A magnézium pedig védelmet nyújt az asztmában szenvedőknek. Gazdag E-vitamin forrás, ami immunerősítő, és csökkenti a felső légúti gyulladások kialakulásának kockázatát. Az E-vitamin-tartalma pedig, mint antioxidáns, megvédi a testet a káros szabadgyököktől.

(Válogatásunkban a http://www.organicgardening.com/ volt segítségünkre…)