Így készíts szilveszterre egészséges savanyúságot, ecet és cukor nélkül!

erjesztes 3Tudom, lassan itt a karácsony és inkább gyorsan elkészíthető hal vagy süti recepteket bujtok, de azért ne feletkezzetek meg a savanyúságról sem. A savanyítás azon módszeréről olvashatsz most, amely nem tartalmaz sem ecetet, sem cukrot, és még tartósítószert sem: ez az erjesztés.

Miért jó erjeszteni?

1. Az erjesztés folyamata során keletkező baktériumok kedvezően hatnak az emésztésre, segítik más élelmiszerek fogyasztásakor a tápanyag felszívódását.
2. Erősíti az immunrendszert. Kimondottan ajánlott például asztmásoknak, ekcémásoknak vagy bárkinek egy antibiotikum kúra alatt és után.
3. Több vitamin és tápanyag van ugyanazon étel erjesztett változatában.
4. Olcsón, gyorsan elkészíthető változatos módon.

 

erjesztes2Pofonegyszerű a dolog, nem kell hozzá más, mint (kemény húsú) zöldségek, tisztított víz, só és néhány fűszer, meg persze egy üveg, amiben elkészítjük.

Az üvegeket sterilizálom, azaz egy nagy fazék vízben forrástól számítva 10 percig “főzöm.” Ez alatt az idő alatt előkészítem az elrakni kívánt zöldségeket, és kisebb szeletekre vágom őket. Amikkel eddig én próbálkoztam : répa, paprika, zöld paradicsom, cukkini, zöldbab, fokhagyma, hagyma, cékla, karfiol.

Tisztított vizet felmelegítek (forralva nem jó!) és literenként 3 evőkanál jó minőségű (nem jódozott!) sót (Himalája, tengeri stb.) oldok fel benne.

Ha elkészültek az üvegek, akkor megtöltöm őket a zöldségekkel, teszek bele pár szem borsot, koriándert és kaprot, és leöntöm a sós vízzel. Fontos, hogy a víz mindenhol ellepje a zöldségeket.

Az üvegeket lazán lefedem (nem kell légmentesen) és sötét helyen (konyhaszekrénybe), szobahőmérsékleten állni hagyom néhány napot.  Jó ellenőrizni, ha esetleg hab képződött a tetején, akkor azt érdemes lemerni. Általában 3-4 nap alatt szépen megerjed. Ekkor lezárom az üvegeket és hűtőbe teszem.

Mivel a hidegtől az erjedés folyamata lelassul, de nem áll meg, ezért nagyjából 2 héten belül érdemes elfogyasztani. Nem érdemes tehát pár üvegnél többet elkészíteni.

 

Olvastam olyan receptet is, ami szerint egy kanál natúr joghurtot is el lehet keverni a sós vízben, ezzel segítve az erjedés beindulását. Ezt még nem próbáltam, de ha valakinek van vele tapasztalata, kíváncsian várom a visszajelzését.

Itt van lassan a tél szünidő, tökéletes közös program ez a gyerekekkel! (Ráadásul a kis kezük még jól is jön az üvegek minél szorosabb megtöméséhez. :)

Masnival átkötve, akár egyedi karácsonyi ajándék is lehet belőle. És, hogy mit írj a címkére? “Egészségedre!”