Ételízesítő házilag – mert ilyet is lehet

Van, ahol „vegetának” hívják, más meg csak „delikátként” ismeri a zöldségekből (és egyéb adalékokból) készülő ételízesítő port, mindkettő márkanév is egyben – mint tudjuk. Nem is lenne velük semmi baj, ha nem tartalmaznák azokat egyéb adalékokat, amiket egy öntudatra ébredt vásárló már messziről elkerül. Igaz, hogy lehet mát Na-glutamát (ízfokozó) mentes port is kapni, de mégiscsak jobb saját zöldségből elkészíteni, még ha kicsit macerás is. A fáradozásunk jutalma a tudat, hogy biztonságos és finom fűszerrel tudjuk megízesíteni a család ételeit.

SAM_5256

Tulajdonképpen nem bonyolult és a mostani, hőségben gazdag hétvégén még könnyebben elkészíthetjük az aszaló vagy a sütő bekapcsolása nélkül is. A lényeg, hogy minél többféle zöldséget szerezzünk be hozzá (legjobb persze a saját kiskertből), de ha jó áron (értsd: akciósan) látunk kissé fonnyadtabb biozöldséget valamelyik áruházban, akkor ne hagyjuk ott, mert erre a célra tökéletesen megfelel! :)

Nálam így néztek ki az összetevők: 1 kg sárgarépa, 75 dkg fehérrépa, 1-1 nagy zeller és karalábé, petrezselyem és zellerzöld, fél fej kelkáposzta.SAM_5239

Ha van aprítógépünk, nagyon egyszerű a dolog: a megpucolt zöldségeket a szeletős funkcióval aprítjuk fel. Ezután vagy aszalógépben tesszük (ne legyen túl sok réteg egymáson!), vagy sütőlemezen a sütőbe; a legköltségkímélőbb pedig a napra bízni, bár ebben az esetben mindenképp le kell teríteni egy hálószerű anyaggal a rovarok és egyéb állatfajták ellen. Én aszalóban készítettem, 3-4 óra alatt teljesen zörgősre száradt.

Így is megkóstoltam és nagyon finom íze volt mindennek. A könnyebb felhasználhatóság kedvéért a turmixgépben apróra daráltam – de nem teljesen porszemcse méretűre. A következő rész opcionális: így is használható, én azonban kevertem hozzá – olyan „gondolom-formán” néhány kanál parajdi sót.
SAM_5255

Már többször használtam az elkészült ételízesítőmből és mondhatom, hogy sokkal finomabb, aromásabb, mint a bolti. Érdemes rászánni az időt és elkészíteni!

SAM_5252