Ennél tökéletesebb házi ketchupot nem is készíthetsz

A ketchup (ugyanúgy, mint a tejföl) szinte minden kisgyermekes háztartásban alapkellék. Ha valami nem ízlik a gyereknek, akkor egy kis győzködés után érdemes feltenni a kérdést, hogy: „És ha teszek rá egy kis ketchupot (tejfölt)?” Jolly joker kaja ez, csak ne lenne tele annyi módosított ezzel, meg azzal, cukorral és egyéb szörnyűséggel. Elkezdtem hát saját ketchup gyártásába, és ilyenkor ősszel elkészül nagyjából egy évre való adag 20 kiló paradicsomból. Az első évben nem sikerült túl jól, a gyerekek ki is követelték a boltit, de mostanra elmondhatom, hogy már szívesebben eszik az enyémet, sőt a boltit túl ízetlennek és édesnek találják. Következzék tehát az évek alatt tökéletesre fejlesztett recept:

ketchup

 

Hozzávalók:

5 kiló paradicsom
5 szárnyi zellerlevél
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 babérlevél
5 evőkanál méz
só, bors
koliander
fahéj
szegfűszeg
mustármag
pár löttyintésnyi almaecet

A paradicsomot megmossuk és negyedekbe vágva egy nagy fazékban kevergetve felmelegítjük. Elég levet fog engedni ahhoz, hogy ne égjen le, de ha már nem vagyunk mellette, akkor érdemes a legkisebb láng takarék fokozatán lefedés nélkül rotyogni hagyni. Hozzátesszük a szintén negyedekbe vágott hagymát és fokhagymát, a babérlevelet.

20150923_092604Kb 2 óra elteltével paradicsompasszírozó nagy lyukú betétjén egy másik fazékba átpasszírozzuk, így megszabadulunk a paradicsom héjától. Nagy valószínűséggel ekkor még paradicsom mag, kevés zellerlevél kerül a szószba, de nem lehet azonnal az apró lyukúval kezdeni, mert akkor a paradicsom húsa is fennakad a darálón. Így sajnos mégegyszer passzíroznunk kell, most a kis lyukún, de ez egy kb 5 perces meló, nem nagy kunszt. Sok receptben olvastam a botmixeres módszert. Én ezt még nem próbáltam, így nem tudom, hogy tényleg homogénné teszi-e a masszát, de paradicsompasszírozó híján opció lehet.20150930_110955

Ezután fedő nélkül tovább főzöm a szószt, leginkább sűrítés céljából, és ekkor szeretem ízesíteni is. Jöhetnek az őrölt (vagy fűszertojásba) tett fűszerek, a méz és az almaecet. Érdemes kis adagokban fűszerezni és sokszor kóstolgatni, mert nagyon egyénfüggő, hogy kinek milyen arányok ízlenek. Amikor 1-2 óra elteltével elégedettek vagyunk a ketchup sűrűségével, akkor fertőtlenített üvegekbe merjük a ketchupot és szárazdunszttal tartósítjuk. Érdemes kis méretű üvegeket választani a tárolására.