Hogyan lehet (nem) megszülni? – Szülésindító praktikák a 40. hétben járó kismamáknak

Sok kismama – főleg az előzőleg már koránszülők- várandósságuk végén azon izgulnak, hogyan tartsák még odabent a babájukat. Aztán van a magamfajta, aki hiába várja, hogy megérkezzen a baba, ő köszöni, jól érzi magát, nem akar még kibújni. Négy babánál háromszor éltem meg a reggeli csalódott ébredések sorát, miszerint: “Na, ma éjjel sem szültünk…” A napok múlásával, a saját elkeseredésem mellé még hozzájött a napi érdeklődők sora, akik talán még jobban várták, hogy végre megmutatkozzon a baba, mint én. Bújtam az internetet, és sorra próbáltam ki a különböző oldalakról összegyűjtött természetes szülésindító módszereket, türelmesen végighallgattam a családtagok és a barátnők bevált praktikáit.

Fotó: Zergi Bori
Fotó: Zergi Bori

Jelentem, az én esetemben semmi sem működik! :) Vagyis, tök mindegy, mit csinálunk, az a kis drága úgyis akkor jön ki, amikor ő akar,…vagy amikor az orvos egy kicsit noszogatja: esetemben a 42. hétben, egy burokrepesztéssel, miután két hete 3 ujjnyira nyitott méhszájjal hiába csináltam végig az alábbi szülésindító praktikák többségét.

  1. Lazíts, beszélgess a babával!
    Tölts egy kis időt egyedül, és beszélgess a babával. Legjobb, ha ezt hangosan teszed, megszólítod, elmondod neki, hogy nagyon várja őt az egész család, és milyen jó dolga lesz idekint. Lehet még meditálni is, és vizualizációs gyakorlatokat végezni: képzeljük el, ahogy a méhszáj egyre jobban kinyílik, és a baba lefelé mozdul, és felkészül a megszületésére.
  1. Kirándulj!
    Egy héten belül háromszor mentünk kirándulni. Kétszer felcammogtam a Krisztina-kilátóba, és egyszer Felsőcsatáron sétáltunk egy nagyot a Pinka partján. Csodás környék, friss levegő, szép emlékek, de eredménye nem lett egyik túrának sem.

felsocsatar1

  1. Szex
    Erre szoktam azt mondani, hogy már ez extrém sport kategória. A harmadik babánál bevált, még aznap éjjel futottunk a kórházba, és hajnalban elő is bújt a kisfiam. A negyedik baba többszöri próbálkozás után is ellenállt.
    A tudományos háttere a dolognak az ondóban lévő prosztagladin hormonban, valamint az orgazmus során meginduló oxitocinelválasztásban rejlik. E két hormon segíti a méhszáj érését, illetve méhizom-összehúzódásokat okoz. A mellbimbók ingerlése szintén segíti az oxitocintermelést.
  1. Málnalevél tea
    Én ugyan önállóan nem fogyasztottam, de a várandósságom alatt folyamatosan ittam a Stadelman-féle várandósteát, ami tartalmaz málnalevelet is. A málnalevél lazítja a kismedencei izmokat, és puhítja a méhszájat.
  1. Gyümölcskoktél
    Ez az úgynevezett alkoholmentes bábakoktél, amiben egy narancs és egy grapefruit kifacsart leve, valamint egy kis darab reszelt gyömbér van. Az íze nekem nagyon bejött, úgyhogy gyakran ittam. Az eredmény nulla.
    Létezik egy alkoholos változata is ennek a koktélnak, de ezzel nincs tapasztalatom. Az előbbi gyümölcsléhez hozzá kell még önteni 20 ml ricinusolajat és 20 ml pálinkát vagy vodkát. Szerintem ezt képtelen lettem volna lenyelni…40 het
  1. Rákjárás
    Ezt egy barátnőm ajánlotta, nála bevált, de én két lépésnél többre képtelen voltam J
  1. Nagytakarítás
    Na, nem! Elszánt voltam, de mazochista nem. Elég volt a látszattakarítás az utolsó időszakban, nagytakarításba nem fogtam. Ám, ha valakit ez szórakoztat vagy kikapcsol, akkor hajrá!takaritas
  1. Erős, fűszeres ételek
    Én ezt sem próbáltam, csupán azért, mert nem szeretem az erős fűszereket, amik állítólag növelik az alhas vérellátottságát, ezáltal hatva a méhre.
  1. Rázós úton autózás
    Ez nálunk mindennapos volt, ugyanis az utcánk kellően hepehupás. Talán a baba szokott hozzá a napi rázkódáshoz túl korán?
  1. Guggolás
    Állítólag segíti a baba lefelé mozgását…csak bírják a térdeid.
  1. Egy pohár bor
    Bár az alkoholfogyasztás várandósan nem ajánlott, azért a pároddal egy kis pohár vörösborral oldani a feszültséget nagyon jól eshet a nap végén. Segít egy kicsit félretenni az esetleges félelmeket is.baba

Az, hogy pontosan milyen folyamatok indítják be a szülést, nem tudni, de mindenesetre a félelmek (szülési fájdalmak, kórházi tartózkodás stb.) elengedését és a szülésre való lelki ráhangolódást nagyon fontosnak tartom. El kell engedni a be nem fejezett projekteket, elbúcsúzni a várandósságtól, és a lehető legnagyobb nyugalomban várni a babát.