Cékla – a szezon szuperzöldsége

Nagy őszi kedvenc a cékla. Egészségügyi hatása miatt feltétlenül érdemes az asztalra tenni, akár egész évben fogyasztani. Jótékonyan hat a magas vérnyomásra, és az állóképességet is javítja. Magas A-, B- és C vitamin tartalma és kálcium-, foszfor- valamin vastartalma is jelentős. Leginkább gyökerét használjuk, de a levele is felhasználható zöldturmixban, akár spenót helyettesítőjeként fokhagymával párolva, vagy pesztóként felhasználva . Néha a piacon belefutok sárga változatába, ami enyhébben “céklaízű”.cekla5-1Rendkívül sokszínűen el lehet készíteni, akár annyira észrevétlenül is belecsempészhető ételekbe, hogy még az is megeszi, akinek amúgy hidegrázása van tőle. (pl. céklatorta) Erjesztési technikával finom savanyúság is készíthető belőle. (erről itt olvashatsz)

Az én kedvencem egyértelműen a sült változat…csak legyen aki elkészíti, mivel hámozni, felvágni kimondottan utálom. A megoldás az egyben sütés!
Az egészben sütéssel elkerülhető a maszatolós, fröcskölős hámozás, és az azt követő konyhatakarítás. Alufóliára teszem a megmosott céklát, sózom, kevés olivaolajat csugatok rá, majd szorosan becsomagolom. 200 fokon, mérettől függően kb 40 perc-1 óra alatt puha lesz. A héja könnyen, akár kézzel lehúzható.
A megsütött cékla jópár napig eláll a hűtőben és sokféleképpen felhasználható: köretnek, salátának. Pürésítve 6 hónapos babáknak is adható (akár almával keverve).cekla-1
Én legutóbb salátát dobtam össze a felkockázott sült céklából: fetasajtot, diót adtam hozzá, sóztam és kevés olivaolajjal meglocsoltam.cekla-2-1

A gyerekeknek mártogatóst készítettem hozzá. Tejfölt összekevertem fetasajttal, összenyomott fokhagymával és sóval, borssal, kevés pirospaprikával ízesítettem. Sült krumplit, édeskrumplit és céklát mártogattak bele.cekla-3-2

Figyelem, a cékla fogyasztása utáni pirosas vizelet teljesen normális…egyszer rám a frászt hozta :)