„Amit eszel, azzá leszel!”-mondta már az ókorban Hippokratész. És én tényleg hiszek ebben: elfogyasztott ételeink alapvetően befolyásolják életünk minőségét.
De mi az, ami egészséges? Együnk húst vagy ne, igyunk tejet vagy se? Talán most már a narancs, a bab és az olívaolaj sem egészséges???
Könnyen elveszhetünk a különböző diéták, életmódok kínálta megoldások útvesztőjében. Van amelyik fogyást ígér, mások különböző betegségek megelőzését, sőt még gyógyulást is. Az egyiknél kalóriákat kell számolgatni, másoknál betarthatatlannak tűnő tiltólisták vannak.
Vegyük sorra a manapság legtrendibb étrendeket.
Helyi érték, bevált recepttel – tarka-barka házi sajttál
Csináljunk egy kis hírverést a hazainak is, a közelben kapható jó minőségnek! Mert nem vagyunk tisztában feltétlenül azzal, hogy nem kell messzire menni ahhoz, hogy valami finomat spájzoljunk be magunknak. Nem kell minden élelmiszert nagyáruházakban keresgélni, néha elég a szomszédtól, egymástól megtudakolni: hol kapható a közelben házi tej, jó minőségű kenyér, finom méz vagy alma. Ráadásul emberi áron… Helyi érték, bevált recepttel – tarka-barka házi sajttál részletei…
Variációk spenótra
A spenót a legkorábbi friss zöldségünk. Valaki vagy imádja, vagy rá sem bír nézni, pedig érdemes közelebbi barátságban lenni vele, mert ásványi anyagokban és vitaminokban rendkívül gazdag zöldségféle. Már alig várom, hogy igazi napon érlelődött spenótot vehessek, most egyelőre be kellett érnem az üvegházas verzióval. A piacon már kapható!!! Kétféleképpen készítettem el a hazahozott kb 1,5 kilós adagot.
Nicsak – A férfi agy és a női agy
Mark Gungor kiváló előadásából egy részlet a férfiak és nők agyának különbözőségéről – ha tetszik, és tudsz angolul, itt megtalálod a többi videóját. Érdemes ráklikkelni:
Sajtos kukoricaleves, hétköznapokra is
Évek óta a repertoár része ez a leves. A család is imádja, és a gasztro-kritikus baráti csapat is pozitívan értékelte. Egyszerű és tápláló, hétköznapi vacsorára pedig bármikor gyorsan összedobható. Sajtos kukoricaleves, hétköznapokra is részletei…
Kokárdát a hipermarketből, ingyen
Hát van annak egy sajátos bukéja, hogy épp az egyik német nyelvterületen őshonos hipermarket-hálózatnak jut eszébe, hogy március 15-e apropóján ingyen-kokárdákat osztogasson. Persze csak ha eleget költünk náluk, de akkor a miénk a szalagból varrt kokárda, biztosítótűvel!
Elképedtem… – egy szombathelyi iskolabüfében
A sztori csak ennyi, a reggeli rohanásban otthon maradt a kiselsősöm tízóraija. Merthogy a mi iskolánkban az étkeztetést az ebédre redukálták, a tízórait és az uzsonnát otthoni hozottból kell megoldani. Tehát ha nincs előre gyártott pakk, délelőtt éhen marad a gyerek. Az pedig nem jó, nem csak azért nem, mert korgó gyomorral nem figyel úgy az órán… Egyszóval tízórai nélkül maradtunk. Mindezzel 7.50-kor, a kocsiból kiszállva szembesültem. Annyi idő még volt, hogy elrohanjunk az iskolabüfébe. Elképedtem… – egy szombathelyi iskolabüfében részletei…
Az alaposabbik nem esete a szexi autómosással
Ahogy kúszik felfelé a nappali hőmérséklet, úgy nő az érzéki vágy a férfiakban. Egy alapos tavaszi autó-nagytakarításra. Ahogy az „alaposabbik” nem képes a szerelemmel babusgatott négykerekűjét órákon át spriccelni, az a lázas pepecselős izgalom… Az alaposabbik nem esete a szexi autómosással részletei…
Adalékanyagok nélküli házi májkrém
Több mint egy éve határoztam el, hogy nem veszek többet felvágottakat. Elég volt a sok tartósítószerből, ízfokozóból, színezékanyagból.
Nem tagadom praktikusak, gyors szendvicseket lehet belőlük összedobni és elállnak akár egy hétig is. De higgyétek el, mégsem volt tőlük olyan nehéz megszabadulni. Egy kicsit ugyan több energia és idő a pótlásukat megoldani, de megéri, mert tudom, hogy finomabbat és ráadásul egészségesebbet eszik a családom.
Mostanra összeállt a felvágott helyettesítő tuti listám szendvicskrémekkel (például), pástétomokkal, salátákkal. Én készítem a májkrémet is, amit ha egyszer kipróbál valaki, akkor biztosan nem fogja többet a bolti változatát választani. Adalékanyagok nélküli házi májkrém részletei…
Kenyéren és vízen? Hogyan böjtöljünk okosan?
Jó két évtizede húshagyó kedden nagyanyám is lelkesen a sütötte fánkot, előételként malacfejet főzött, hozzá tormát reszelt, amit szigorúan aznap reggel ásott ki a fagyos földből. Másnap, hamvazószerdán kezdődött a böjt, ami hagyományosan annyit jelentett, aznap és aztán péntekenként hús helyett valami tésztafélét ettek. Amúgy nagyanyám sem szerette a húst, így nem nagyon volt miről lemondania a negyven nap alatt, emellett reggelente maga készítette gyógynövény teáit itta, csalánt és hársfát. Neki ezt jelentette a böjt. Nekünk mit jelentsen? – A tavaszi böjtről Kneffel Dórával beszélgettem, aki nem mellesleg oktatja és kutatja a jóga női oldalát. Kenyéren és vízen? Hogyan böjtöljünk okosan? részletei…