Mert ez műanyag… – Ettől lehet mérgező az ásványvíz?!

Egy ismerős ijesztett rám a minap, amikor gyanútlanul a számhoz emeltem egy közönséges ásványvízzel teli PET palackot. Elhűlten nézett rám, mintha egy békát készültem volna elevenen lenyelni. „Megőrültél? Tudod hányas számú ez a PET palack!” 1-es, érted, 1-es” – Még mindig bután néztem, mire felvilágosított: a göngyöleggyártók titkos kódokkal látják el a műanyagokat. A tudatos fogyasztó ezekből tudja, milyen palackból kortyol, és milyen károsodásra számíthat. Utána olvastam…

Egyszóval, ragozni sem érdemes, mindenki tudja, a boltban vásárolt élelmiszerek jelentős részét műanyag csomagolásban visszük haza, legyen az étolaj vagy ásványvíz, kefír vagy margarin. A ránézésre egyforma műanyagdobozok között azonban lényegi különbségeket találni, erről a beavatottak a dobozok és palackok alján található számokból értesülhetnek. A kódolás 2003 óta hazánkban is kötelező, azonban ismerősi körömben elvégzett spontán közvélemény-kutatásom bizonyítja, a kutya se hallott róla. (A számozási rendszert egyébként 1988-ban rögzítették az USA-ban, a műanyag újrahasznosításának megkönnyítésére.)

Hol keressük?

Az egytől hatig terjedő számok különböző polimertípusokat jelölnek, amiket a műanyag újrahasználhatóságát jelző háromszögben kell keresni, és alatta vagy néha a számok helyén olvasható a műanyag nevének rövidítése.

 Veszélyes a felmelegedett palackból inni

Cikkek sokaságát átnyálazva legtöbb helyen azt olvastam, hogy a 2-es, 4-es és 5-ös számmal jelölt csomagolások viszonylag ártatlanok, ezeket használva nem jutnak rákkeltő és a hormonháztartást károsan befolyásoló anyagok szervezetünkbe.

Az 1-es számmal jelölt PET vagy PETE palackokkal már több gond lehet. A nyers kőolajpárlatból származó műanyag flakonból ugyanis a meleg, a napsütés hatására különféle anyagok oldódhatnak ki. Tehát garantált vegyi bomba lehet egy forró napon a kocsiban felejtett ásványvizes palack. Ráadásul a műanyagban lévő oldó- és lágyítószerek egy része is kioldódhat, ha túl sok ideig áll benne a víz.

 


 

Mert ez műanyag

A világon a második leggyakrabban használt műanyag a PVC. Bizonyos esetekben élelmiszerek csomagolásaként is felhasználják, annak ellenére, hogy a vinilklorid, a PVC alapvető alkotóeleme ismert rákkeltő anyag. Előállításakor és elégetésekor dioxint bocsát ki, ami rákkeltő hatású és hormonális zavarokat okozhat. Élelmiszerekkel érintkezve ftalátok és adipátok válnak ki belőle, ami forró és zsíros ételek esetén fokozottan érvényes.

A 3-as számú műanyag alkotóeleme a PVC, amely mellett a 6-os számú polisztirol csomagolások is kockázatot jelenthetnek egészségünkre. Ez a műanyag jellemzően poharak, eldobható ételhordó edények és műanyag evőeszközök anyagában található. A polisztirolt tanácsos elkerülni, mert a vele érintkező élelmiszerekbe – olvashatjuk több helyen is – sztirol kerül. Ezt az anyagot a WHO nemzetközi rákkutató intézete lehetséges rákkeltő anyagként tartja számon, ami a hormonháztartásba is bezavarhat, és a termékenységet is befolyásolhatja.

Mikrózzunk?!

Azokkal a műanyag edényekkel is óvatosan bánjunk, amelyek elvileg mikrohullámú sütőben is használhatóak. Mert – figyelmeztetnek a szakemberek – az csak annyit jelent, hogy sem elolvadni, sem szétesni nem fognak. Arra viszont semmi garancia nincs, hogy a melegítés során nem jutnak ismeretlen vegyi anyagok az ételünkbe. Az üveg- vagy kerámiaedények használata biztonságosabb.

Nemcsak ránk, az egész bolygóra veszélyes Mű-vek

És akkor nem is szóltunk a környezeti terhelésről… Elég egy adat, a PET- palackok nagy része – évente csak Magyarországon – mintegy egymilliárd palack kerül a szemétbe. A Humusz becslése szerint a műanyag palackok kevesebb mint 20 százaléka kap lehetőséget arra, hogy anyagát újrahasznosítsák, és kevesebb mint egy százalékot töltenek újra.

És mit rejtenek a számok?

1: PET/PETE – Polietilén-tereftalát

termékek: üdítős, ásványvizes flakonok, poharak, néhány háztartási- és tisztálkodószer flakonja

2: HDPE – Nagysűrűségű polietilén
termékek: játékok, tejes flakonok, mosószerek, tisztítószerek, samponok, motorolaj flakonjai

3. V vagy PVC – Polivinilklorid
termékek: csövek, palackok, háztartási olaj palackja

4: LDPE – Kissűrűségű polietilén
termékek: fóliák, zacskók

5: PP – Polipropilén
termékek: palackok, joghurtos dobozok, krémsajtok, egyéb tejtermékek dobozai, mustáros, ketchupos flakonok, műanyag edények, tálcák, kulacsok, háztartási szerek flakonjai

6: PS – Polisztirol
termékek: kávéspoharak, élelmiszeres dobozok, joghurtok dobozai, egyéb tejtermékek dobozai

 

Ahol érdemes tovább bogarászni:

Mérgező műanyag tárgyaink – tudnivalók a BPA-ról, azaz a biszfenol A-ról

Mérgező műanyag a cumisüvegben, az üditős palackban

A nagy ivóvízdilemma: csapvíz vagy ásványvíz

BPA vagyis Biszfenol-A – Mérgező műanyagok: hiszti vagy hormonhorror?

Palackozott ásványviz vagy csapvíz? – (Reader’s Digest)

 

 

 

12 hozzászólás “Mert ez műanyag… – Ettől lehet mérgező az ásványvíz?!” bejegyzéshez

 1. Érdekes dolgok ezek, mindenkinek ajánlatos volna elolvasnia. Én is megtapasztaltam bizonyos dolgokat az ásványvizes palackokkal kapcsolatban. Íme: nyáron betértem az egyik üzletbe, ahol több raklapnyi ásványvíz állott. Mihelyt beléptem, rögtön megcsapta az orromat bizonyos szúrós szag, ami csakis a palackokból jöhetett. Ezek után mostmár az én szememben bebizonyosodott, hogy nem hazugság, amit itt állítanak, hiszen saját magam is megtapasztaltam, hogy a palackok valamilyen gázt bocsátanak ki magukból. Örülök, hogy megírhattam a véleményemet, és ráadásul regisztrálni sem kellett. Köszönet érte!

 2. Szerintem ez úgy butaság ahogy van, és meg is mondom miért. Először is, gyakorlatilag az összes fontosabb műanyag kőolajszármazékból készül. Középiskolai kémia tananyag, hogy ezek az általánosan használt polimerek hosszú, apoláros láncú molekulák, a víz meg ugyebár poláros. Ez a tény segíti elő, hogy kevés olyan anyag van, ami a vízben rosszabbul tud oldódni, mint a műanyagok. És mivel polimerizálva vannak, nincsenek benne szabad gyökök. Az lehet hogy a vinilklorid a veszélyes anyag, de a PVC az éppen emiatt egy minőségében más kémiai vegyület, ezért a VC alapján levont tulajdonságok nem feltétlenül érvényesek rá. A különböző adalékanyagok, meg éppen azért, hogy a polimerrel elegyedjenek, szintén apolárisak, tehát ugyanúgy írtóznak a víztől, mint maga a polimer.

 3. Jó a cikk, de a 07-es kód (Other – egyéb) kimaradt (ami BPA-t tartalmaz) a 3-as előállításához is használnak BPA-t.
  07 O amit okozhat:
  – Kromoszómasérülést okozhat női petefészekben.
  – Csökkent spermatermelést eredményezhet.
  – Korai pubertálást okozhat.
  – Különböző viselkedési változásokat okozhat.
  – Immunrendszerben működési problémákhoz vezethet.
  – Rosszul hat a sexuális életre.

  07-be tartoznak az alábbi anyagok:
  High impact polystyrene (HIPS)
  Polyester (PES)
  Polyamides (PA) (Nylons)
  Polymethyl methacrylate (PMMA)
  Polytetrafluoroethylene (PTFE) – köztudatban Teflon
  Polyurethanes (PU)
  Polyvinylidene chloride (PVDC)
  Polyetherimide (PEI) (Ultem)
  Bayblend (PC/ABS)
  Polyethylene (PE) *
  Polyetheretherketone (PEEK)
  Melamine formaldehyde (MF)
  Urea-formaldehyde (UF)

  Illetve:
  styrene acrylonitrile (SAN)
  acrylonitrile styrene (AS)
  Acrylonitrile butadiene styrene (ABS)

  ABS/SAN/AS mind u.a- > megtalálható pl a LEGO-ban (nagyon kemény, hő és kémiai ellenállósága magas) – tesztek alapján biztonságosnak minősűl.

  További info:
  https://sites.google.com/site/recyclecodes/informaciok

 4. Ezektől most halálosan megijedtem. 1 szál cigi elszívása mennyivel több mérget juttat a szervezetbe mint 1 üveg ásványvíz megivása PET palackból? Szerintem 1000x, mégis ismerek olyan embereket akik 40-50 éve cigiznek, tehát én nyugodtan megihatok naponta 100 üveg vizet PET palackból 50 éven keresztül, kutya bajom se lesz. Az hogy ki mennyi ideig él nagy részben genetika, nem az hogy mennyi “E”-t eszünk meg vagy hogy PET palackból isszuk-e a vizet…

  1. Kedves Spenderke! Egészségére, igyon akkor sok-sok vizet. Ami a genetikát illeti, igaza van, de az “E” betűkkel azért igenis vigyázni kell. Ha elkerülhető, akkor kerüljük is el a méregbevitelt a szervezetünkbe!

 5. Üdvözlöm! Az egészségre ilyen fontos oldalt miért nem lehet közösségi oldalakon megjelentetni, megosztani? Köszönettel.

 6. És tudjátok mi a legszörnyűbb? Az embereket/ emberek többségét teljesen hidegen hagyja. Ez végül is nem csoda, annyi más tudvalevő, felszínre jött megállapítás van kezdve a népirtásra irányzódó “bilgecis” gyógyszeripartól a génmanipulált ételekig, ami mellett ez a Műanyagosdi eltörpül… Mégis, mi van ha valaki ezekbe a kupákba akar valamit tárolni? Szegény afrikai gyerekek, gondoliátok hogy nekik nem ilyen pet palackban viszik az ivóvizet? Mennyi meleg és napfény érheti… Ha már mérgező, legalább lenne egy HANGSÚLYOZOTT ELŐÍRÁS a tárolásra, felhasználásra vonatkozóan (nem csak hivatali rétegben, hanem a kőznépében is), például bünetni kellene ha egy élelmiszerüzletben hűtetlen helyen PET palackos étel van. No mind1, talán jobban kellene idegeskedjünk a génmanipulált növényeken, amit napról napra eszünk #szója…

 7. Csak annyit szeretnek hozza szolni,- m_dani:-nak nem tudom hogy akkor is ezt irnad majd ha rakod lesz a sok muanyag toxint-ol az eletben.. en csak uvegbol iszok vizet. “uj babanak minden uj” csak ennyi…

  1. nevtelen: Az ember statisztikailag két dologtól halhat idővel természetes halált: ráktól, illetve kardiovaszkuláris rendellenességtől. Ha ön az utóbbit választaná, igyon nyugodtan üvegből vizet, nem mintha azok felületét nem kezelnék vegyi anyagokkal. Csak ennyi.

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.