Feketeribizlis csíkos túró(sajt)torta, azaz cheesecake

Bárhogy is nézem, csak egyetlen egy gondom van a sajttortával: nagyon bénán hangzik magyarul. Sokáig tanakodtam, míg aztán családilag úgy  döntöttünk, hogy maradunk az angol megfelelőjénél, a cheesecake-nél. Fontos volt ezt tisztázni, hiszen Ő az, aki biztosan minden születésnapkor velünk van.
Az USÁ-ban szinte minden étteremben kapható ez a finomság, ám a  legnagyobb választékot a Sajttorta Gyárosok (Cheesecake Factory) kínálják, ahol csaknem 40 féle, különböző ízesítésű sajttorta közül választhatunk, a legnépszerűbb eprestől az áfonyás fehércsokoládéson át egészen a répás, vagy akár tökös ízesítésűig. Az étterem speciális jégakkus dobozokban még postai úton is házhozszállít. (Kattints a folytatásért…)

Első cheesecakemet én is az USÁ-ban ettem és azóta,-bár abszolút nem vagyok édesszájú- elválaszthatatlanok vagyunk.

Az eredeti, amerikai recept krémsajttal készül, ám a Nagypityeres főzőiskolában megismerkedhettem a magyar, túrós verzióval is. Nem csalódtam:  kicsit más az állaga, de pár falat után már jött is a Happy Birthday-es feeling. (Azért az én verziómat is megosztom majd Veletek egy következő alkalommal, addig is variációnak ajánlok egy, itt a blogon már közzétett receptet.)

Hozzávalók:
0,5 kg darált keksz
1 tojássárgája
10 dkg puha vaj

1 kg túró szitán áttörve
6 tojássárgája
15 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
2 dl tejföl vagy creme fraiche (tejszínes tejföl)
15 dkg feketeribizli
1 ek kakaópor

A darált kekszhez hozzákeverjük a tojás sárgáját és a vajat, majd tortaformába vagy tepsibe nyomkodjuk egyenletesen. Előmelegített sütőbe tesszük és 180 fokon 10 percig elősütjük.
Amíg készül a tortánk alapja addig kikeverjük a “lényeget”: a szitán áttört túrót kikeverjük a cukorral, citomhéjjal, tejföllel. Kettévesszük és felébe kakaóport keverünk.
 Amikor kész az alap, merítőkanállal felváltva az alapra merítjük a fehér és barna masszát majd megszórjuk feketeribizlivel. A sütőbe visszatéve 160 fokon 45 percig sütjük. A kész sajttortát hagyjuk kihűlni, majd fogyasztás előtt  lehetőleg egy éjszakán át hűtőben pihentetjük.