De nehéz az iskolatáska – első nap az iskolában, szülőként

Mint harminc éve, fél nyolckor már ugyanaz az érzés kerít hatalmába, lent gyomortájékon enyhe görcs. A Petőfi úton beállt a forgalom, kézi vezérléssel rendőrök irányítják, agybaj. Mindenhol túrnak, komolyan, Szombathely belvárosában a legkézenfekvőbb autótípus a terepjáró lenne… Leizzadok mire az iskola közelébe jutok. Még két percünk van, hogy a tanévnyitóra odaérjünk… Rohanás, hátizsák fel, dehogy viszi a gyerek, majd én, futás… Hátam mögött fekete kis szoknyában egy angyalka repül, százezerből egy, aki épp ma lépi át először az általános iskola kapuját.

Hat szülőből egy sem szeretett iskolába járni

Az osztályteremben megszeppent, gyámoltalan, fehér ingben, gyámoltalanul. Minek ez az évnyitó? Hát minek… Értetlenkednek kint a folyosón a szülők is. Felemlegetjük, hogy nekünk mennyire nem volt jó kiselsősnek lenni. Ott a folyosón hat szülőből egy sem szeretett iskolába járni. Azért megállapítottuk, biztos változtak az idők, majd nekik jobb lesz. Bár látszatra ugyanazok a padok, de színesebb és barátságosabb az osztályterem, mint anno. És kedvesek a tanítónénik!!! Meglepő:) (És talán már nem verik fejbe a gyerkőcöket, ha nem megy az olvasás. – Minket a nyolcvanas években még rendszeresen bántalmaztak , nem egyszer engem is felpofoztak – de hagyjuk ezt, tényleg átkos volt.)

Évnyitó – ajajaj, de unom én ezt

Aranyos a kezdés: lufit kapnak a picik, nyolcadikosok kéz a kézben levezetik a kiselsősöket az udvarra, ott padokra csücsültetik őket. Aztán jön a jó öreg behalás: ugyanaz a tanévnyitó, mint harminc éve. Szürkén és színtelenül. Nem akarok hinni a fülemnek: ugyanazok a bárgyú iskola-kezdő versek „csendülnek fel”, műsor amúgy egy szál se. A következő programpont: az igazgató hosszasan sorolja a ránk váró feladatokat. Magam is tipródom, nehezen viselem az ácsorgást, de legalább nincs hőség.

A neheze csak most jön. Otthagyom hát kiselsősöm (legszívesebben nyakamba venném és futás), megsimizem a buksiját, átöltöztetem, megfésülöm, bedugom a padba, és eztán csak bízva bízhatok, hogy neki jobb lesz majd az első napja, hete, hónapja, nyolc éve mint anno nekem volt…

11 thoughts on “De nehéz az iskolatáska – első nap az iskolában, szülőként”

 1. “És talán már nem verik fejbe a gyerkőcöket, ha nem megy az olvasás. – Minket a nyolcvanas években még rendszeresen bántalmaztak , nem egyszer engem is felpofoztak – de hagyjuk ezt, tényleg átkos volt.”

  Ugyan miért ..miért hagyjuk ezt?!?
  Tudod ki az a Rettegi Attila?
  Tudod hogy a fideszes díszmajom annak idején Kőszegen tolltartó/matematikai feladatgyűjtemány fejbecsapással ‘nevelte’ a tizenéves diákokat ..nem volt ám kellemes ,amikor teljes erőből rásújtott az ember koponyájára a zsideszes…persze most már ő is szakértő lett …
  Remélem eljön az az idő ,amikor a börtönben a mocskos fajtája neveli meg a maga módján!
  (mármint a kancigányok)
  :D

  1. Rettegi Attila tanított és majd igazgató is lett Szombathelyen a régi 411.suliba,ami most Telekei Blanka,sokan ismerik a Tanár urat!

 2. El foglak most keseríteni! Nem lesz jobb semmi. Minden úgy, UGYANÚGY van, mint 30 éve. Esetleg annyi, hogy van pár fiatal lelkes tanító néni, akivel szót lehet érteni, de a lényeg, a tartalom nem változik!

 3. Kedves Szülők !

  Én azt hiszem kicsit túlzás volt a vélemény az évnyitóval kapcsolatosan. Nem tudom , hogy lehet színesebbé tenni egy évnyitót de várom az ötleteket. Az iskolánkban az idei tanév az első osztályosok éve lesz. A tanárokon és a kis elsősökön kívül nagy segítség lenne arra, hogy a szülők is részt vegyenek az iskola életében. Én nagyon remélem, hogy a kedves szülők és gyermekeik nem fognak csalódni, én felvettem a harcot a rohanó világgal és megpróbálkozom iskolánkban egy új szellemiség kialakításával. Módné Rozmán Tünde Paragvári Általános Iskola

 4. Kedves Szülők !

  Az előbbi hozzászólásom végén félreérthetően fejeztem ki magam. Én nem a Paragvári Általános Iskola tanára vagyok, hanem egy szülő az iskolából, aki megpróbálja az iskola diákjainak életét kicsit felpezsdíteni egy kis szint vinni az iskola életébe. Remélem sikerülni fog , gyermek , szülő , tanár egyaránt elégedett lesz. Lehet, hogy én egy másik bolygón élek, de egy biztos, egy szuper iskola létrehozásához nem elég egy kiváló gyermek egy gyermekekért rajongó kiváló pedagógus kell egy kiváló szülő is aki segít tanárnak, diáknak egyaránt.
  Módné Rozmán Tünde

  1. Kedves Tünde!
   Szavaival egyetértek: nekem is hasonló a célom, igaz, én csak most csöppentem bele ebbe a világba…
   Egy tanévnyitót azonban lehetne színesebben is megrendezni, főként egy olyan iskolában, ahol működik énekkar, járnak néptáncosok és társastánc is van. És ki tudja hány hangszeres diák tanul… és hány szakkör, foglalkozás készülhetne egy-egy kis színes produkcióval, hogy elkápráztassák picit a kiselsősöket. Hogy kedvet kapjanak… Hallottam olyan iskoláról, ahol a tanévnyitó (Budapesten) valóban színes kis jambori. Kis műsorokkal készülnek a felsőbb évesek, elsősök kapnak egy nagy tortát, a szülők visznek süteményt, aztán a évnyitó után közösen még egy kis zsúr tartanak, ahol pl. az elsős szülők (családok) bemutatkoznak egymásnak és a tanároknak.
   Szóval szerintem lehetne hangulatosabb évnyitót is varázsolni…

   1. Kedves Pais !

    Köszönöm, hogy Önnek is hasonló céljai vannak. Én úgy láttam, hogy a tanévnyitót így is elég volt végighallgatni a kis pici elsősöknek. Volt ünnepélyes felvonulás, az Igazgató néni köszöntötte őket, első osztályos társaik szép versekkel készültek, az osztályukban meglepetés ajándék várta őket.
    A “jambori ” nem marad el, egy teljes szombati nap róluk fog szólni, az idén első alkalommal lesz elsős avató gólyanap az iskolában. Az első osztályosok, szüleik , tanáraik részt vehetnek ezen a bulin ahol játékos programok, vetélkedők, sportversenyek, eszem -iszom várja majd a kis elsőseinket és szüleiket. Remélem nem kis zsúr lesz, hanem hatalmas buli gyereknek, szülőnek, tanárnak egyaránt. Az első naptól kezdődően minden reggel külön foglalkozunk a kis elsőseinkkel, akik nagyon csodálatos, imádni való, tiszta lelkű , szeretetre vágyó picuri emberkék. Nagyon remélem , hogy jól fogják érezni magukat az iskolában. Az iskola tanárai , a szülői munkaközösség ennek érdekében mindent meg fog tenni.
    Bízom benne, hogy az elsős avató bulinkra nagyon sokan eljönnek, megismerhetik egymást a szülők-tanárok-gyerekek, ez a cél. Önt és kedves családját is szeretettel várjuk és így remélem lesz módunk a személyes találkozóra is. Biztassa kérem a többi szülőt is , a célunk közös. Boldog , mosolygós , elégedett gyermekarcok, akik büszkék iskolájukra ! Üdvözlettel : Módné Tünde

     1. Szia !
      Hát remélem is !!! Várlak bennetek !! Az előzetes egyeztetés alapján október elsején.
      De előtte még :
      Szeptember 22-én szüreti mulatság !!!

      Üdv:tünde

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.