„Neked mennyiben van az iskolakezdés?”

Elsőre nem is értettem a kérdést: „Neked mennyiben van az iskolakezdés? „, aztán megvilágosodtam. Ez az ismerős is arra kíváncsi, belerokkant-e a család (és kasszája) az iskolakezdésbe. Gondoltam, villámgyors költségvetési kalkulációt készítek, és blogolok erről is… Tán másokat is érdekel, mire számíthat, ha iskolás lesz a gyerkőc. Sok jóra nem…viszont van pár előny az óvodával szemben, például kiment a divatból a tisztasági csomag.

Tehát:  Jelentem, nem rokkantunk bele, sokkal inkább az autószerelőkbe, de ez egy másik blog-téma, merthogy rémálmaiban mostanság használt autók kísértenek…

Az iskolatáska-mizériáról már blogoltam, jelentem, jót választottunk, de mégsem a legjobbat. Ez a tétel: 18 ezer lett, van benne tornazsák és tolltartó. Ez utóbbi azonban fölöslegesen, merthogy neten rendeltük,  így nem láthattuk előre, hogy a tolltartó túl kicsi lesz, most pedig újat kellett beszerezni, ami plusz 2000 forint kiadást jelentett.

Tehát:

-iskolatáska: 18. 000

– plusz tolltartó: 2.000

-füzetcsomag-bekötőkkel, festék stb. nagyságrendben: 5.000

– ceruzák: 1000

– tankönyv-csomag: 10.000

Összesen így dologi kiadásokra elment: 36.000 forint

És akkor még venni kellett kopogós cipőt az évnyitóra (szoknyánk volt), és muszáj volt fehér inget, harisnyát  is beszerezni. (Tornaruhát örököltünk, és hála a magasságosnak a tornacipő is  jó.) Ha a ruházkodásra tízezer forintot saccolok, akkor nagyon szerény vagyok.

Így már 46.000-nél járunk.

És kell (mert kell) a gyereknek íróasztal, és rá némi  felszerelés (lámpa+ceruzatartó). Na erre már nem futotta. Mit tesz ilyenkor a leleményes szülő? Előveszi régi gyerekíróasztalát, három napig csiszolja, vörös páccal helyes nőcis szint dob fel rá, aztán lekeni… Jelentem jó lett, de a reparáláshoz is minimum elköltöttünk 5000 forintot, nem beszélve a munkaidőről…

Na mindegy, szóval, aki még nincs túl rajta, spóroljon, mert bárhogy is számolok, szerintem mindent összevetve 50.000-60.000 forint alatt bajosan lehet a tanévkezdést megúszni.

Viszont még hátra van az első szülőértekezlet, ahol majd bizonyára listázzák a folytatást: osztálypénz stb…

Kapcsolódó korábbi blogbejegyzéseink:

Milyen iskolatáskát vegyek?

De nehéz az iskolatáska – Első nap az iskolában, szülőként