Baba ghanoush

Korábban ígértem már padlizsános recepteket. Hát íme egyik kedvencünk, a baba ghanoush. Ez a padlizsán alapú arab étel különböző változatban terjedt el a Közel-Kelet országaiban. Van, ahol majonézt is tesznek hozzá, de akkor már inkább az erdélyi vinettára emlékeztet. Kitűnő előétel, ami (pita) kenyérrel mártogatható.
A padlizsán, a burgonyafélék családjába tartozó zöldség; A- és C vitaminban gazdag. Fontos, hogy csak a kemény állapotban vásároljuk, mert ha már puha, akkor kesernyés ízű lehet.

Hozzávalók:
1 kb fél kilós padlizsán
1 gerezd fokhagyma

2 ek tahini (szezámmag paszta)
2 ek citromlé
1/4 csésze apróra vágott petrezselyem

A padlizsánt villával több helyen megszurkálom és 250 C fokos előmelegített sütőben addig sütöm, amíg teljesen puha lesz (kb 20-30 perc). Kicsit hűlni hagyom, majd ketté vágom, kikaparom a húsát és papírtörölközőre téve kicsit lecsöpögtetem. A padlizsán húsát, a sót, a tahinit és citromlevet turmixgépbe teszem és kissé darabosra turmixolom. Kézzel hozzákeverem a petrezselymet és tálalom.
Még finomabb, ha kis extra szűz olivaolajat csurgatunk a tetejére.
Fűszerezhetjük még római köménnyel, mentával is.