Azok a rohadt dögök!

A fene se gondolta, hogy nyaralásunk alatt a lakásunkban élők száma sok tízszeresére nő. Boldog tudatlanságban hessegettem ki pár szembejövő kis „lepkét” az ablakon, ám, amikor beléptem a kamrába akkor már tudtam, hogy gáz van. Gyors telefonos segítségkérés után kiderült, hogy valamilyen molyféleséggel kell osztoznunk a lakáson. Vélhetőleg nem ruhamoly, mert a kamrában van a többsége és nem a hálószobában. Húúú, ezt megúsztam….vagy mégsem???  Újabb keresgélés a neten és kiderül, hogy a nálam tanyázó rovarok lisztmolyok (élelmiszermolyok). Pár fórum elolvasása után először totál összeomlok, majd összeszedem magam és elhatározom, harcba állok. Férj külföldön még 10 napig, de menni fog ez egyedül is!!!

Bár este fél 10 van, és még a nyaralás fáradalmait sem sikerült kipihennem, úgy döntök, hogy nekiállok takarítani. Első lépésként, internetes sorstársaim tanácsait követve a szemetest tömöm meg. A már nyitott zacskós liszt alapból kuka, de érdekes módon még a zárt dobozos Raffaellóban is tanyázik néhány dög. Találtam már kikelt kukacokat, és hátrahagyott bábokat is. Ráz a hideg, gusztustalan az egész!

Benézek a mélyhűtőbe. Na, itt nem moly, hanem valami szesz után kutatok. Egy pohárka jéger után ecetes vízzel mosom át a kamra polcait, közben pedig egy konyharuhával őrült módon csapkodok, csökkentve a lehetséges petézők számát.
De hogy fogom elérni a plafonon lévő kukacokat? Végső elkeseredettségemben a gyerekek fakardja után nyúlok és óvatosan lepiszkálom őket a plafonról.

A falak már tele vannak fekete kis foltokkal, mert persze nem lehet nyom nélkül ölni. Ezeket is le kell még mosnom, de az esztétikai takarításra most nincs idő.

Azt mondják a bázisukat kell megtalálnom a végleges kiirtásukhoz, de nem lelem. Nem is nagyon reméltem, hogy ilyen egyszerűen megy majd, hiszen volt olyan a fórumozók között, aki csaknem egy évig nem tudott megszabadulni ezektől a gusztustalan állatoktól, míg végül az egyik konyhai fiókjának a külső oldalán, a sín mellett akadt rá a bázisukra.
Most jut eszembe, hogy van még kaja az egyik konyhaszekrényben is. De semmi gond, két hétig ki sem volt nyitva a konyhaszekrények ajtaja….ÁÁÁÁ, itt is vannak. Rizs, bab, napraforgómag, csicseriborsó kerül még a kukába. Bontatlan kartondobozos müzlik, tészták pedig megfigyelésre kerülnek egy külön szekrénybe. Mi a francnak spájzolok én be állandóan ennyire?
Elmúlt éjfél, fáradt vagyok. Szegfűszeg illatú a lakás, állítólag ez működik. Reggel folytatódik a harc: csapdával, babérlevéllel és levendulával készülök.

12 hozzászólás “Azok a rohadt dögök!” bejegyzéshez

 1. Sajnos én is jártam hasonló cipőben, nálam a rég nem használt dióban telepedtek meg és onnan rajzottak ki kukacos seregestől a konyha minden zegzugába. Borzasztó volt. Én is a képen lévő ragacsos csapdával szabadultam meg tőlük, de egy kis időbe beletelt mig teljesen eltűntek…

 2. Én is szinte kicsomagoltam a konyhámat,mire rátaláltam a bünösre- a dióra.
  Undoritőak voltak!Először csak csapkodtuk óket,de nem bírtunk velük.Szégyeltem magam, hogy fordulhatott ez eló.Végül egy rovar és rágcsálóírtó javasolt a rovarcsapdát és vége lett a rémálomnak

 3. Sajnos nálam is vannak. Gyakorlatilag fél éve folyamatosan…Néha boldog vagyok, mert 2 napig nem látok semmmit, aztán kezdődik előről… Rengeteg ragad bele a csapdába, de mindíg vannak újak. Megtudhatnám mit ajánlott a rágcsálóirtó?

 4. Sziasztok,
  nálunk is voltak… szerencsére múlt idő – és remélem az is marad. A horrorisztikus élménnyel felérő felismerést – amikor rájöttünk, hogy mi a helyzet és miért röpködnek időről időre kis molylepkék a lakásban – nem részletezem, gusztustalan volt. Pár hetes ciklusokban támadtak. Lényeg a lényeg, a következő módon szabadultunk meg a kis röpködő és falon mászó dögöktől: a kamra és a konyhaszekrények totális kipakolása, az összes kaja kidobása – nálunk is fetrengtek még a bontatlan alkoholos desszertben is. Minden zacskót és csomagot úgy vizslattunk, mint Helyszínelők tv-sorozat nyomozói, aztán feladtuk, kidobtunk mindent válogatás nélkül – amennyire látszott, rajongtak a müzliért, lisztért, rizsért, tésztáért, zsemlemorzáért és csokiért. Aztán következett a kamraszekrény szétszerelése, mi ott találtuk meg fészküket, még a polctartó csavarok mögé is betelepedtek! Fertőtlenítőszeres szekrénylemosás, a kamra kifestése következett. Azt valószínűsítjük, hogy a diós csoki volt az elsődleges tetthely… Azóta folyamatosan van 2 db élelmiszer-moly csapda a lakásban, érdekes módon mindig van benne párfős “kapás” , de a kamrában nyugi van, se lepke, se kukac immár kb 2 éve. Azóta nem spájzolunk kaját, és a cuccok többségét vásárlás után átpakolom zárható üvegekbe és dobozokba. Ha valamelyik bevásárlóközpontban molyt látunk, összerezzenünk :-)))
  Én úgy tudom, a levendula csak a ruhamoly ellen használ… a kajamolytól csak úgy lehet megszabadulni, ha a telephelyüket és az összes kukacot és lepkét felszámolod. Kitartást és sok sikert!

 5. Ahogy az előttem “írók”-nál nálunk is előfordulnak hasonló dögök. A Müller-ben vásároltam élelmiszermoly csapdát, ami úgy tűnik hatásos. Röpködés nincs a lakásban, csak hullák a ragadmá-
  nyon! Én csak ajánlani tudom.

 6. Sok érdekes megjegyzést blogot végig olvastam. Nálam a megjelenésük és az eltüntetésük közötti időt – egy nap – és valami irtózatos munka jellemezte. 10% ecet virág spriccelőbe és mindent lefúj – ne szívd be nagyon erős- előtte áttakarítani. Ahol dögöt vagy férget látsz oda “Mortein Instant Kill” (Piros) – és megdöglik. Az ecetet, a zsíroldót kiröhögi. A terpentint és a Whiskyt nem próbáltam. Bár utóbbira inkább nekem lett volna szükségem. A szekrény teljes tartalma ->kuka! A kukac 5 mm és két centi között változik, vastagsága egy erős hajszál és 2mm között hossztól függően változik. Ha a liszt, a paprika, prézli vagy kihullott zsemlemorzsa pókhálós, azonnal kidobni. Kenyértartót áttakarítani. És higgyétek el az ecet és ez a Mortein egy áldásos dolog.

 7. Lányok,
  köszönöm a bíztatást és a sok tanácsot. Adrienn esetén összetörtem, de supp-nak hála újra látom a fényt az alagút végén :)
  Nálam amúgy határozottan fogy a szárnyalók száma, ami azért meglepő, mert a bázist még nem találtam meg. Abban reménykedek, hogy tudtomon kívül kukába küldtem már napokkal ezelőtt.
  Ha pedig boltban molyt láttok, dobjatok el MINDENT és futás!!! De tényleg mindent! (Nekem a papírtörölköző nejlon csomagolásában volt a legtöbb báb.)

 8. sziasztok!
  nálam is megjelentek pár éve. majd elájultam mikor megláttam a plafonon sétálni a kukacot. kétségbe is estem, hogy ez történt velem.
  porszívóval szedtem le, és én is átkutattam mindent.
  végül is megleltem…..
  anyósomtól kapott faliórában voltak. olyan óra volt, melyben magvak voltak a díszítő elemek.
  csak úgy repült!!!!!!!
  ezelőtt a nyáron gyűjtött búzakalászban voltak.
  azóta semilyen száraz növényt nem eresztek be a levendulán kívül

   1. akkor nem volt vicces :)
    háromszög alakú, és többféle mag, bab és nemtudommi volt benne üveglap alatt.
    ilyet senki ne vegyen!

 9. Nekem már sok mindenem volt (molylepke, dohánybogár, zsuzsik, zsizsik, muslinca) és interneten nagyon sokat kutakodtam.( Megjegyezném, hogy ezen lakókat, leginkább a boltból vásárolt termékekkel hozzuk haza) Amikor megjelentek a lepkék, én naiv, ő csak pár lepke, és nem foglalkoztam vele. Aztán megtaláltam az egyik gócpontjukat, kb 30 lepke repült szét a lakásban… Akkor már nem volt más választás, minden ételt egyesével átnézni, szinte minden bontott étel a kukába került, de a bontatlanokat egyesével felbontottuk és néztük, van-e valami állatkára utaló jel, és szerencsénkre a többségében nem volt, de mivel felbontottuk, így kitettük a veszélyét annak, hogy ( a rejtőzködő állatok) ismételten beleköltözzenek, ezért ezeket, beraktuk a hűtőben és a fagyasztóba, állítólag ha van is benne, ott kipusztulnak. Vegyszert nem használok a környezetemben (persze vegyszerrel sokkal gyorsabban sikerült volna kiirtani) de vegyszer nélkül is meg lehet szüntetni, egyetlen egy szabály, az élelemforrást meg kell szüntetni, és ha már nincs mit enni, akkor szépen lassan eltűnik. (Szóval, nem egyik napról a másikra, több hetes folyamat, ha nem tűnik el, akkor tovább agyalni, hogy mit is ehetnek még, néha nem is olyan egyszerű rájönni, elég rafinált kis állatok) A muslincás esetem az nagyon vicces volt, kint hagytam a gyümölcsöt a konyhában és rámentek, a lakásban több száz (de lehet ezer) muslinca repült, harapni lehetett a muslincákat, mintha szúnyoginvázióba került volna az ember… Nem ölök meg muslincát (állatot) ,ezért csak azt tudtam, csinálni, hogy a gyümölcsöt megszüntettem, és kinyitottam az ablakot, és mondtam nekik kint tágasabb, pár nap alatt ki is mentek, és én boldogan nincs már muslinca, és kopogott a szomszéd, hogy nagyon sok muslinca ment be hozzá, és kérdezte, hogy nekem van-e, és mondtam,hogy volt,de már szinte nincs is. (az ablakunk elég közel van és a “muslincáim átrepültek a szomszédba”)..

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.