Sajtos tészta amerikai módra

A macaroni and cheese, röviden mac’n’cheese, tipikus amerikai menzakaja, amit minden gyerek imád. Magyarul talán sajtos makaróninak hívnám, de az amerikai változat csakis szarvacska tésztából készül (angolul, elbow macaroni).
A mac ‘n’ cheese amúgy gyorsan és egyszerűen elkészíthető. Most az alapváltozatát készítettem, de lehet még variálni zöldségekkel (borsó, kukorica, brokkoli), vagy akár egy kis tonhallal is, attól függően, hogy éppen mit akarunk a gyerek pocakjába varázsolni viszonylag észrevétlenül, kedvenc kajájába csomagolva. Egytálételként, vagy akár köretként is kiváló.
Hozzávalók:
fél kiló szarvacska tészta
15 deka vaj
2-3 ek liszt
fél liter tej
só, bors, szerecsendió
kevés mustár ízlés szerint (elhagyható)
2×15 deka reszelt sajt (cheddar, trappista vegyesen a legjobb)

Felteszem a tésztát főni, aztán nekilátok a sajtszósznak. A vaj, liszt, tej segitségével besamel mártást készítek, amit sóval, borssal, kevés szerecsendióval, mustárral ízesítek, majd beleszórom a reszelt sajt felét és jól elkeverem. Eközben elkészül a tészta is, amit leszűrök és egy tűzálló tálba öntök. Hozzákeverem a sajtszószt és megszórom a maradék sajttal.
190 C-os (gáz 6) előmelegített sütőben addig sütöm, amíg gusztusosan rápirul a sajt (kb 20 perc).