A mi dödöllénk – zabkorpával megbolondítva

Szögezzük le az elején, tapasztalati tény, hogy a vasi illetve a zalai dödölle között csupán annyi a különbség, hogy a vasiak szeretik a krumplis masszát galuska-méretűre szaggatni, míg a zalaiak a nagykanálra esküsznek. Tévhit, hogy nehezen elkészíthető kaja…

A dödölle a világ legegyszerűbb eledele, krumplis-lisztes tésztából kiszaggatott, hagymával megbolondított egytálétel, egy óra alatt garantáltan elkészíthető. Vigyázat, ha vendéglőben próbálkozunk vele, legyünk óvatosak, mert dödölle címszó alatt többnyire snassz hagymás pirított galuskát kapunk. A szakácsok ugyanis előszeretettel kifelejtik a masszából a krumplit. (Szakács-ismerős mesélte, mivel a krumpli is pénzbe kerül, a tészta pedig anélkül is működik, sok helyütt tényleg kihagyják belőle a lényeget. Amúgy gyalázat, szentségtörés, de mindegy.)

Ha négy személyre főzünk: 70-80 dkg-ot vegyünk a burgonyából, lehetőleg piros krumplit keressünk a piacon, az édesebb. Meghámozzuk, eldaraboljuk, sós vízben feltesszük főni. Ha kész, krumplinyomóval összetörjük, aztán fogunk egy fakanalat, és lassan a  csiriz-szerű krumpliléhez réteslisztet keverünk.

Lehet, páran frászt kapnak az újításomtól, de én rendszeresen keverek a főzővízbe egy bögre zabkorpát is. Mert ha lehet, legyen egészségesebb, ráadásul ízre még finomabb, szerintem. Próbálják ki…

A lisztet érzésre adagoljuk, de vigyázzunk, nehogy úgy járjanak, mind én először, hogy mire belőttem a jó víz és liszt arányt, egy regimentre való tésztát sikerült kikevernem.

Addig keverjük tehát a masszát, míg az edény falától illetve a főzőkanálról le nem válik. Ezután hideg helyre rakjuk kihűlni.

A finomra vágott vöröshagymát (jó sokat, legalább négy fejet) aranysárgára sütjük, majd tepsibe öntjük. Én az alap masszába is keverek olajos hagymát. Zalai gyökerekkel a nagykanálra esküszöm, azzal szaggatom aztán ki a a tepsibe, amiben aranysárgára pirítom.

Elrontani szinte lehetetlen, imádják a finnyás gyerekek is, és olcsó. Fő erénye még: ezerféleképp, főételként, vegáknak zöldségpörkölttel, vagy bármilyen szaftos ragus húshoz körítésként tálalhatjuk. Amúgy szerintem foghagymával és füstölt sajttal ízesített (ház)tejföllel  meglocsolva a legjobb.

Nosza, álljunk is neki a tényleges a főzésnek…

7 thoughts on “A mi dödöllénk – zabkorpával megbolondítva”

 1. Most komolyan csajok nincs otthon a férjetek, hogy alaposan megdugjon titeket, hogy ne kelljen irkalnotok ezt a sok semmit?
  Ki a mákostökömet érdekel ez pölö: tapasztalati tény, hogy a vasi illetve a zalai dödölle között csupán annyi a különbség, hogy a vasiak szeretik a krumplis masszát galuska-méretűre szaggatni, míg a zalaiak a nagykanálra esküsznek.
  Aki lisztes, krumplis szart eszik az mérjen egy vércukrot és gondolkodjon el, hogy mitől lett 150 kiló.
  Teleszarjátok a netet az értéktelen hülyeségeitekkel, komolyan inkább szüljetek még két kölköt és kérjétek meg Apát ( hehe ), hogy vigyen el titeket velneszhétvégére.

 2. A vállalkozó kedvűek miatt van az a sokféle fogás ami közül biztosan te is sokat szeretsz….

  Nekem valószínűleg sose jutna eszembe kreálni egy ilyen ételt, de az is biztos hogy eszembe nem jutna ilyen parasztmódon lehurrogni azt aki igen

 3. Kedves Ilona!
  Kilóg a lóláb… nagyon sajnálom az olyan indulatokkal teli, agresszív embereket, akik rosszízű kommentekkel rontják el mások cikkeit. Sajnálom magát…komolyan.

  Másrészt téved, ha azt hiszi, hogy ami lisztes, az egyből hízlal is, és aki jó ízűen eszik egy dödöllét, az mindjárt 150 kiló, sőt. A mérték a lényeg: dödöllében és kommentelésben is.

  Szívszorító számomra, hogy magát értelmesnek gondoló nő azzal a butasággal jön elő, hogy az a nő írogat blogokat, akit nem dugtak meg. Ez hülyeség. Nem akarok visszavágni, csak szerintem pont fordítva működik az ember: akinek nincs rendben a magánélte, az nem tud jókat enni, főzni, munka mellett még kedvére, olykor sületlenségekről is blogolni, mert tele van gátló görcsökkel…

  Próbálja meg az önben felhalmozódott sok-sok sérelmet értelmesebb tevékenységgekkel levezetni.

  Főzzön, találjon ki valami finomat a családjának, gyerekeinek, és írja meg ide…szívesen olvassuk, milyen ötlete van!

 4. Kedves hölgyem/cikk szerzöje!Megkérném hogy az ostoba kis cikkjével ne égesse le szakács barátaimat és jómagam.Nem is értem hogy meri általánosítani hogy ,,vigyázat a szakácsok elöszeretettel hagyják ki a krumplit a dödölléböl”,az ismeröse meg aki ilyet csinál annak nem hiszem hogy sok köze van a szakmához és kétlem hogy a tészta ugyanolyan lesz mint krumplival.További jó cikkírást ,látom egy igazi gasztro fenomén.

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.