A mi dödöllénk – zabkorpával megbolondítva

Szögezzük le az elején, tapasztalati tény, hogy a vasi illetve a zalai dödölle között csupán annyi a különbség, hogy a vasiak szeretik a krumplis masszát galuska-méretűre szaggatni, míg a zalaiak a nagykanálra esküsznek. Tévhit, hogy nehezen elkészíthető kaja…

A dödölle a világ legegyszerűbb eledele, krumplis-lisztes tésztából kiszaggatott, hagymával megbolondított egytálétel, egy óra alatt garantáltan elkészíthető. Vigyázat, ha vendéglőben próbálkozunk vele, legyünk óvatosak, mert dödölle címszó alatt többnyire snassz hagymás pirított galuskát kapunk. A szakácsok ugyanis előszeretettel kifelejtik a masszából a krumplit. (Szakács-ismerős mesélte, mivel a krumpli is pénzbe kerül, a tészta pedig anélkül is működik, sok helyütt tényleg kihagyják belőle a lényeget. Amúgy gyalázat, szentségtörés, de mindegy.)

Ha négy személyre főzünk: 70-80 dkg-ot vegyünk a burgonyából, lehetőleg piros krumplit keressünk a piacon, az édesebb. Meghámozzuk, eldaraboljuk, sós vízben feltesszük főni. Ha kész, krumplinyomóval összetörjük, aztán fogunk egy fakanalat, és lassan a  csiriz-szerű krumpliléhez réteslisztet keverünk.

Lehet, páran frászt kapnak az újításomtól, de én rendszeresen keverek a főzővízbe egy bögre zabkorpát is. Mert ha lehet, legyen egészségesebb, ráadásul ízre még finomabb, szerintem. Próbálják ki…

A lisztet érzésre adagoljuk, de vigyázzunk, nehogy úgy járjanak, mind én először, hogy mire belőttem a jó víz és liszt arányt, egy regimentre való tésztát sikerült kikevernem.

Addig keverjük tehát a masszát, míg az edény falától illetve a főzőkanálról le nem válik. Ezután hideg helyre rakjuk kihűlni.

A finomra vágott vöröshagymát (jó sokat, legalább négy fejet) aranysárgára sütjük, majd tepsibe öntjük. Én az alap masszába is keverek olajos hagymát. Zalai gyökerekkel a nagykanálra esküszöm, azzal szaggatom aztán ki a a tepsibe, amiben aranysárgára pirítom.

Elrontani szinte lehetetlen, imádják a finnyás gyerekek is, és olcsó. Fő erénye még: ezerféleképp, főételként, vegáknak zöldségpörkölttel, vagy bármilyen szaftos ragus húshoz körítésként tálalhatjuk. Amúgy szerintem foghagymával és füstölt sajttal ízesített (ház)tejföllel  meglocsolva a legjobb.

Nosza, álljunk is neki a tényleges a főzésnek…