Liliomkertben jártunk

Sokat hallottam már róla, így az október eleji 25 fokot kihasználva ellátogattunk a káptalantóti öko-piacra, azaz a Liliomkertbe. Egyetlen táblát sem találtunk, mely útba igazított volna bennünket, és persze vasárnap délelőtt lévén az utcák is üresek voltak, mégis egy szerencsés bal kanyar után vagy 100 parkoló autó látványa jelezte, hogy jó irányban haladunk. Ezt a Tóti-hegy lábánál, Tapolcától 10 percre található „illegálisan” működő piacot egy  használaton kívüli szántón hozták létre, bemutatkozási lehetőséget kínálva a helyi termelőknek. Meglepően népszerű a piac, -vagy csak az idő volt túl jó, nem tudom, minden esetre rajtunk kívül még több százan búcsúztatták itt az idei nyarat.

A vásározók extra kedvesek, a kínálat olyan karneválos-piacos: házi sajtok, kencék, szörpök és lekvárok, borok, mézek, bio zöldségek és csirák.  Kézművesek ékszereiket és ruháikat kínálták, de voltak kerámiák, táskák, gyerekjátékok és szappanok is. A hangulat adott volt, muzsikaszóval, füstölő kemence illattal, nyugágyakkal és lugasokkal turbózva.
Ami a csalódás része volt a napnak az az ócskások és az magas árak. Látszik, hogy ez már nem igazán egy hagyományos értelemben vett falusi piac, hanem a Balatonról idecsalogatott német turisták bevásárlóhelye. (A fiam meg is kérdezte, hogy Magyarországon vagyunk-e :))
Egyszer azért feltétlenül érdemes megnézni, végigkóstolni, majd aztán az autóba visszaülve tovább csodálni a tájat a Balaton irányába.

További képekért klikk a képre!