Mi a fene az az „eurós diszkont”? – Kritika 290 forintért

Eurós örömök

 

Elsőre le sem esik, azt gondolom, biztos attól „euró”-s egy diszkont, hogy itt helyben, a szombathelyi belvárosban valutában lehet nagybevásárolni. Belépve aztán leesik, ez bizony a százforintos bolt átnevezése, csak menőbb az eurós címke. Ráadásul az árfolyam-ingadozással sincs macera, itt egy képzeletbeli euro masszívan 290-ot ér.

Ez az a hely, ahol sok frinc-francot kapunk, édességet, fröccsöntött cuccokat, illatszereket kisebb-nagyobb kiszerelésben pont 290 forintért, vagy annak többszöröséért. Telis tele olyan holmival, amit egy tudatosabb háziasszony már messziről gyanúsnak gondol… Ráadásul van amiből egyszerre minimum kettőt vagy hármat kell venned ahhoz, hogy olcsóbban hozzájuss. Például a gumicukorból…

Bátraké a szerencse?

A kirakat üvege sokat elárul, belátni nem lehet, rajta fólia, áruféleségekkel megpakolt polcok képeivel. A fogyasztási vágy olcsó kielégítését kínálja. Azt, hogy van egy hely, ahol, mint a mesék birodalmában, fillérekért hozzájuthatunk az áhított boldogsághoz. Ama terülj-terülj asztalkám (boltocskám) vár itt, majdnem ingyen. Mert ez a 290 forint valószínűleg az a lélektani határ, amit még a kisnyugdíjas is gond nélkül kiad egy nagyobb kiszerelésű csokira is.

Belépni se lehet anélkül, hogy kígyózó sort ne lássunk. A kosarakban édességek, csecsebecsék, néhányan már november elején szaloncukor-csomagokkal várakoznak. Biztos ami biztos, tán a szocializmus hiánygazdaságának rossz beidegződése.

 

 

A polcok persze teletömve mindenféle, a magam részéről többnyire inkább elkerülni vágyott termékkel: aromás illatosítók, öblítők, dezodorok, fröccsöntött eszközök, szappantartótól a wc-keféig, a legvacakabb-gyanús műanyag játékok, és temérdek édesség. Szent borzadállyal szagolgatom a 290 forintos parfümöt.

Hogy a bolt jó oldalát nézzük, spagettit is beszerezhetünk, 290-ért két csomag mindjárt (márkáját nem ismerjük), persze ismeretlen nevű olajra is szemet vethetünk (345 forintért) – és pont itt ne lenne WC papír vagy kávé?

Aki mer, az nyer, főként ha még nem volt ételallergiás, és nem viszket öblítőktől, agyonvegyszerezett márkás piperéktől. A bátrak örömmel kutakodnak még a polcokon. Mert hihetetlen áron, akár már 290 kaphatunk itt például „no name” hajfestéket.

Mert csak fogyasztani kellene…

Nem tudom meglepő-e, de erre még van kereslet, ebből meg lehet élni… Elképedve nézem, a belváros miként diszkontizálódik, az egyre szaporodó pékségek és outletnek nevezett turkálók miként versengenek a kínai üzletekkel. Ez van. Válság, mi pedig enni akarunk, édeset, és olcsón vásárolni, és hinni, hogy jól járhatunk. Mert tudjuk: a fogyasztás élénkíti a gazdaságot – ha a mániákus vásárló egyben felelősségteljes hitelkártya tulajdonos is. Az pedig nem biztos, hogy ilyen eurós diszkontokban költi vagyonkáját.

 Utószó

Természetesen nem állítom azt, hogy egyáltalán nem érdemes ilyen üzletekbe betérni, és vásárolni. Csupán azt, mielőtt elsőre meggondolatlanul mindenfélét összevásárolunk, csak mert olcsóbb, gondoljuk meg, mire költünk. Biztos, hogy kell nekünk tusfürdő, csoki és gumicukor? Tényleg? Biztos, hogy jó az a szaloncukor, ami karácsony előtt két hónapig a szekrényben eláll? Csak mert olcsóbb?

Én már rég nem merek sem márkás se no name piperéket venni.. Hogy miért? Nem finnyásságból, sem nem azért mert annyi pénzem lenne, sőt… Csak viszketek tőlük, kiszárítja a bőröm, ennyi… (És hogy mi minden van bennük, arról pl. itt olvashatnak: http://antalvali.com/) Szóval inkább a kétszáz forintos gyógyszertári hidratálóval fürdök, ecettel vízkőtlenítek, és nagyon megnézem magamnak, milyen sampontól nem viszketek… Ha nem muszáj, kerülöm az édességet, ahogy a színezett, környezetszennyező wc-papírt. Mert van újrahasznosított papírból is, olcsóbban. Nekem így olcsóbb, tényleg… Persze nem kötelező, ez csak egy vélemény a sok közül. 

35 hozzászólás “Mi a fene az az „eurós diszkont”? – Kritika 290 forintért” bejegyzéshez

 1. Kissé felháborodtam a cikk olvasásakor, ezért is gondoltam, hogy megosztom a véleményemet! Én is jártam már ilyen boltban, és bár tényleg nagyon sok “no name” termékkel találkoztam, úgy gondolom mégsem kellene leírni ezeket a boltokat! Található ott igen is márkás termék is, akár hajfestékből is, amit a Fő téri drogériákban 1000 Ft-ért lehet megvásárolni, míg itt csak 580 Ft. Én nem szégyellem, rendszerint itt veszek tusfürdőt is, sőt borotvazselét is, mivel ugyanazt a márkát a hipermarketekben sem kapom meg ilyen olcsón. És sajnos, a mai világban már meggondolja az ember, hogy hol vásároljon. Csak egy dolgot kell eldönteni, ha megvehetem ugyanazt a terméket olcsóbban is, akkor betérjek e egy “eurós” boltban!

  1. 1.”Biztos hogy kell nekünk tusfürdő”?
   igen nekünk kell mert mi szoktunk fürdeni lehet hogy neked nem kell mert te nem szoktál
   “Nem tudom meglepő -e van erre még kereslet…”

   Még csak erre van igazán kereslet hisz leirtad ,hogy mekkora sorok vannak a boltban minndegyikben ahány csak van és még csak igazán ebből lehet megélni!

   Üdv.:Ada

  2. igen ez így van.azt írja az elötte levő cikkben,hogy a szaloncukrót,két hónappal elötte meg veszik az eurós boltban és hogy két hónapig áll.könyörgöm a többi boltokban is meg lehet kapni két hónapal elötte.éa az az árú marad karácsonyig is.mert a csoki gyár egyszerre gyártja le a szalon cukrókat.

 2. Csatlakozom Doressz-hez! Old Spice deo 580ft, szemeteszsák 3 csomag 290ft. Hol lehet máshol ennyiért kapni? Ja és nem ‘gagyi’

 3. Kérdéses az áruk szavatossága.. (hiába nézi az ember a címkét. Pár éve hetente bukkantak fel olyan raktárak ahol a Lind, Penny, Aldi áruit címkézték át)

 4. Lehet, hogy a cikk írója olyan jól meg van fizetve,hogy neki mindegy, hogy az azonos márkájú árúért a Fő téri drogériában kétszer vagy háromszor többet fizet. Gondolom büszkeség tölti el, hogy ő ott vásárol. A szíve joga. Egyébként meg ha a Lidl-ben a Penny-ben és még sorolhatnám a diszkomtokat, minden áru márkáját ismered, akkor megemelem előtted a kalapomat.

 5. Kár ilyen erős kritikára pazarolni a betűket.Lehet hogy itt ,leszólja az eurós boltot,de gondoljon arra a cikkíró,hogy még ő is kerülhet olyan helyzetbe hogy csak az itt kapott árut tudja megfizetni.Persze nem kívánom ezt neki.Sajnos sok ember van olyan anyagi helyzetben ,hogy itt tudja beszerezni magának a luxust.És amíg ilyen gazdasági helyzet van…..stb.(nem is ragozom)addig ezeknek a boltoknak keletjük lesz,és mindig lesz vásárlója.Tehát a kedves írónak muszály lesz megbékélnie ezekkel a boltokkal,még ha nem is tetszik neki.

 6. Undorító ez a cikk, igenis megéri ilyen üzletekbe járni, ugyanis nem mindegy hogy 1000 forintért vagy 580ért veszem meg ugyanazt az amúgy márkás terméket. Tényleg vannak márkátlan vackok is de van aki abban leli örömét. Egyébként meg az én észrevételem az, hogy többségben vannak mindenki által ismert márkák, azért mert reális áron adják és nem 500% haszonnal attól még nem kell leszólni. Aki meg cikinek érzi az eurós diszkontban való vásárlást ne menjen oda.

 7. Ott vettünk 290 ft-ért 3 db mécsest…máshol 1 db volt annyi.Nem a noname cuccokat kell megvenni,kapható sok másrkás termék is.a cikk írója tuti nem jár turiba se:)

 8. Vettem itt sajnos több doboznyi faápoló sprayt, ami tele van és csak 290 Ft. A baja csak annyi, hogy minden 5. falkonból lehet kiereszteni a terméket, a többiben bentmarad(ilyneről meg ki rak el blokkot ugye?)….
  Édességet ott nem szívesen veszek, csak ha nagyon nyekeregnek a gyerekek(nem szabad elolvasni, mi van benne…(de ez egy Pennys olcsó csokira is igaz)
  A legtöbb árucikk ár – érték arányos…
  Lányom szokta innen összevadászni a karácsonyi ajándékot az öccsének, erre megfelelő!

  1. Akkor neked szerencséd van. Biztos közel laksz/dolgozol a bolthoz. Ha a város másik végén laknál/dolgoznál, és ha ide járnál, kevesebb idő jutna kis családodra. És tudod, az idő is pénz…

 9. IGEN ,A MAI MAGYAROK ÖSSZETÉTELE IGEN VÁLTOZÓ.VAN AKI ANNAK IS ÖRÜL,HA ITT BE TUD VÁSÁROLNI,GYERMEKÉNEK ,,OLCSÓ,,JÁTÉKOT,KEDVESÉNEK TUSFÜRDŐT,VAGY CSAK KÁVÉT TUD VENNI A VENDÉGEINEK.ÉS VAN EGY OLYAN RÉTEG AKI LE SZÓL BENNÜNKET.ITT IGENIS VANNAK JÓ TERMÉKEK,ÉS LÉNYEGESEN OLCSÓBBAN,MINT EGY BELVÁROSI BOLTBAN,VAGY A SZUPERMARKET-
  BE.AKI EZT A CIKKET ÍRTA,MÉG BIZTOS NEM LÁTTA EGY KICSI GYEREK ÖRÖMÉT AZ EURÓS VACAK JÁTÉK MEGVÁSÁRLÁSA UTÁN….

  1. -SZIASZTOK! ÚJ VAGYOK ITT! HOGY VAGYTOK?
   -Nyomd meg a Caps Lock-ot!!!
   -HÚÚÚ, KÖSZI, MOST MÁR NEM KELL TARTANOM A SHIFTET!
   :)))

 10. Egyet kell értenem minden kommentározóval, valóban nem szép így leszólni egy eurós boltot. Rengeteg hasznos és elsősorban olcsó árut lehet ezekben a boltokban venni és az olcsó ár nem feltétlenül megy a minőség rovására. Abba kéne belegondolni hogy nem azért 290 forint egy termék, mert gagyi, hanem mert nem olyan flancos a csomagolása, meg nem költenek milliókat a reklámozására. Nyilván találni valóban bóvli holmikat, azokat meg nem kell megvenni. Kíváncsi lennék hogy a cikk írója be tudna e vásárolni egy drogériában 2000 forintból tusfürdőt, sampont, testápolót, dezodort egy átlagos márkából (pl Fa, Dove….), mert az eurós boltban igenis ennyiért megkapni. Nem leszólni kell őket, hanem elismeri hogy okos találmány, mert nem egy olyan országban élünk ahol kolbászból van a kerítés. Persze gondolom a cikk írja nem szorul rá, hogy 290ért vásároljon…. ahhoz ő túl “elit”. Egyébként sokan nem azért vásárolnak eurósban mert nem tudnák megvásárolni ugyanazt a duplájáért, hanem mert mért fizetnének annyit, ha máshol féláron megvehetik…. Kedves paistól meg csak annyit kérdeznék, ha már annyira nagyon ciki az eurós diszkont, mért ment be szörnyülködni?

  1. “…2000 forintból tusfürdőt, sampont, testápolót, dezodort egy átlagos márkából (pl Fa, Dove….)..”

   Ugyanezen funkciókat tudja egy jobbfajta háziszappan is, ami kb. 600-800 Ft. Nekem egy ilyen (kb 10 dekás) szappan 2-3 hétig kitart tusfürdő/sampon/testápoló/borotvaszappan kombinációban (félreértések elkerülése végett, legalább napi két tusolással).
   Persze fel kell kutatni valami testhezálló fajtát.

   Akkor most mi a drága és mi az olcsó és miért kell nekünk feltétlenül felvásárolni az unió szemetét csak azért mert látszólag olcsó, ha kis utánjárással minőségi magyar terméket is kapunk féláron?

 11. Rájöttem miért lett megírva ez a cikk…a Savaria Plazában nyíló eurós bolt a Rádió Szombathelyen hírdet és nem a nyugaton:))))

  1. Azt a ,hogy neked mennyire igazad van.Tuti így van mert ezek a vörösök nagyon de nagyon összetartanak.
   Hihetetlen ,nem jöttem volna rá de most már így hogy mondod…
   Aki vevőket szeretne a boltjába az nem a nyugaton fogja hirdetni magát hanem a szombathelyiben amit hallgatnak is az emberek.
   Van több ismerősöm aki hirdetett már a nyugaton azt mondták soha többet mert senki nem hallgatja azt a rádiót és nem mentek a vevők ellentétben a másikkal…

 12. A cikk írója igazán megnézhette volna, mi is kapható abban a boltban, amiről ír! Ahogy előttem már leírták, márkás, sokak által használt és közkedvelt termékek kaphatóak, drogériás 1000 Ft helyett 580-as áron.

 13. nna 1: outlet: kifutó termékeket áruló üzlet, turkáló: használt (és esetleg új) termékeket áruló üzlet
  2: azért ‘eurós’ diszkont mert 100 Ft-ért már szart se adnak, és mert még mindig jobban néz ki, mint pl: ‘háromszázforintos diszkont’
  3: valutában majd akkor tudsz nagybevásárolni ha bent leszünk az euro-zónában (amit -ha már tudsz írni- valószínüleg nem fogsz megérni), de ha 307 Ft-os eurót szeretnél költeni még mindig kikocsikázhatsz Ausztriába 400 Ft-os benzinnel
  4: ha mindentől viszketsz, és minden kajára allergiás vagy, akkor Te vagy a defektes, és menj el dokihoz bogyókért!
  további jó vásárlást!

 14. A szaloncukrot már nyáron legyártják, úgyhogy, ha decemberben veszi meg az csak a képzelet, hogy az frissebb, mint amit szeptemberben, vagy októberben vesz meg. Egyébként sok márkás termék kapható jóval olcsóbban, mint más boltokban.

 15. Üdv mindenkinek! Nem tudom, hogy a tisztelt író milyen tapasztalatok alapján írta azt amit írt, de a valósággal nem megegyező, az biztos. Ugyan az Eurós Diszkontban még nem jártam, csak az One Euro Market boltjaiban, de az ottani kínálat lenyűgöző. Igen, vannak gyengébb minőségű, viszont nívós, márkás termékek is. Tehát mindenki megtalálja a pénztárcájának megfelelő terméket. Röviden ennyi…

 16. “Biztos, hogy jó az a szaloncukor, ami karácsony előtt két hónapig a szekrényben eláll?”

  Elárulom, hogy a karácsonyi, télapós dolgokat már április-május környékén elkezdik gyártani… a húsvéti dolgokat meg novembertől… szóval biztos jó.

  Jah, és néha az olcsóbb jobb! (Itt egy példa: egy márkás boltban vettem teremcipőt nem kis áron az tartott 3 hónap után megadta magát… még egy piaci no name cipő kitartott 5-6 hónapig… Szóval a attól, hogy valami márkás nem biztos hogy jó is! Mert ha jobban meggondoljuk kínai ez is meg az is…)

 17. one euro market ha-ha tudod, hogy dolgoznak ott az eladók? h-p-ig napi 10 órát szombaton még 6 órát. Ez heti 6 nap munka bruttó 100ezerért, ez nem kína ez agyarország

 18. 100.000? Én azt tudom, aki megcsinálja a rábízott feladatot és megbízható ember az kereshet többet is mint 100.000. ..Akinek tetszik és szereti úgyis ott fog dolgozni. Lassan másfél éve vagyok a cég dolgozója és semmi panaszom rájuk. Hol több hol kevesebb a munka, ez minden üzletben/raktárban biztos így van. Egyébként nagyon szépek az üzletek – beszélek itt az One Euro Marketekről, nem a diszkontokról -, ami engem megfogott, hogy nincs alkohol illetve dohányárú, árak megfelelőek és a minőségek is. Megéri itt vásárolni az biztos. One Euro Market – Ahol minden cent számít!

 19. Sziasztok!

  Teljesen egyetértek veletek hisz ezek a boltok a legtöbb embernek boldogságot okoz. Mi szerencsére nem szorulunk rá arra,hogy ne tudjunk bevásárolni a drogériákban de mégse tesszük. Inkább az eurós boltot választjuk a drogériák helyett. És miért?! Mert jóval reálisabbak az árak. Az a baj a drogériákkal,hogy amit ők beszereznek 100ftért azt adják 900ért. S ez a helyzet a legtöbb nagy áruházban is. Az eurós boltokban nem 1000 ft egy Silan öblítő hanem csupán 590 v 700…s ez egy nagy családnak akiknek 3 gyerekről kell gondoskodniuk elég nagy spórolás. De nem csak nekik. Amíg egy drogériában elköltünk tusfürdőre,samponra stb. 6-7 ezret ezt az eurósban megvehetjük 3 ezrekért. S a márka ugyanaz.
  Szóval egy szónak is száz a vége. Nagyon megéri ott vásárolni,hisz ki ne szeretne jó pár ezret megtakarítani a mai világban. A cikk írója talán kételkedik de remélem akkor is ezen a véleményen lesz amikor a férje hazavisz 100 ezret ő kap a gyerekére 20ezret…s ezekből 70 elmegy rezsire 30-40 kajára,pelusra stb. s majd azon kell vacilálnia,hogy a jól bevállt Silan öblítőt vegye 1000ért v a gyerekének egy tábla csokit. Akkor talán ő is befog térni egy ilyen boltba. Hisz akkor neki is fontos lesz,hogy mit mennyiért vesz.

 20. Szegény cikkíró, csak leírta a véleményét és a saját prioritásait :) én még soha sem mertem százforintosban megvenni tusfürdőt, sampont, épp azért mert sokkal olcsóbb, a kínaiak remekül utánoznak :D nem tudom hogy eredeti vagy csak arra megszólalásig hasonlító a dove és az old spice, de érzésem szerint utóbbiról lehet szó, mivel a különböző kínai piacokon is árulnak ismert márkákat teljesen az eredetivel megegyező csomagolásban, csak épp kipróbáltam egy max factor lipfinity brutáltartós rúzst és egy loreal szempillasprirált amiket amúgy évek óta használok eredetiben és ezek a kínai piacosak mondanom se kell nem voltak eredetiek. A spirál csak maszatolt és ragadt, a rúzs aminek az edetije 16 órán keresztül fent volt buliban és hajnalban sminklemosóval tudtam csak leszedni, az meg hiába ugyanúgy nézett ki a csomagolása a kínai piacon 10 perc száradási idő után egy laza mozdulattal letöröltem. Szóval közel se voltak eredetiek, mégis megélnek a kici kínaiak nem is rosszul, mert nagyon sokan megveszik a hamisat inkább féláron, holott akkor inkább ne vennének tényleg semmit, vagy vennék meg az adott márka dekorkozmetikum kategóriáját megbízható helyen, abban legalább jó eséllyel nincsenek mérgező anyagok. Ha szerencsénk van akkor a német dm, rossmann, müller üzletek polcán bevizsgált termékek vannak, a kínai piacon, százforintosban és társainál pedig sokkal valószínűbb hogy a kínai maffia teríti a portékáját. Hiszen máskülönben hogyan is árusíthatnák hosszú évek óta a saját személyes tapasztalatom által is megerősített HAMISÍTVÁNYOKAT anélkül, hogy bezáratnák őket és elvennék a működési engedélyüket??! A Józsefvárosi piacot 10 éve próbálják bezárni a hatóságok, sikertelenül, mert a kínai maffiának nem áll érdekében ott lehúzni a rolót. Mindaddig amíg vannak szegény rászoruló, hiszékeny, emberek, akikből vastagon megélnek. Talán az sem véletlen ennek fényében, hogy Kelet-Európában egyre hatalmasabb méreteket ölt a rákos megbetegedés. Nem mondom hogy kizárólag a sokak által vásárolt olcsó hamisítványok károsanyag-tartalna tehető ezért felelőssé, de hogy az sem segít, az biztos. Én biztos nem vásárolnék a büdös életben 100 forintos boltban tisztálkodószert és kozmetikumot, inkább használnék tényleg szappant fürdésre, hajmosásra, ami megbízható forrásból származik, meg ecetet vízkőtelenítésre. Mivel bőrünkön keresztül érintkezünk a környezettel és sokkal magasabb a felszívódás aránya mint gyomorból az elfogyasztott táplálék esetén, ezért – ahogy szokták volt mondani – inkább edd meg a nérgező anyagokat mintsem hogy magadra kend. Utóbbival ugyanis többet ártasz! Sok sikert és kevesebb bizonytalan eredetű vásárlást kívánok minden Szombathelyinek ;) Ágnes Budapestről

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.