Adventi kísérlet, mandarinos búzacsírás-csokisüti

 

 

Megvan! A legegyszerűbb édesség, egy órán belül garantáltan kész, a költsége minimális, és nem tejbegríz. A családi tepsibe advent első vasárnapján került, egy reform-recept nyomán. Pillanatok alatt szétkapkodta a család, így mindjárt mégegy adag készült belőle.Az alap egy csokis- meggyes (teljes kiőrlésű liszttel készített) reformsüti. Sógornőm névnapomon lepett meg vele bennünket, és olyannyira ízlett, hogy hetek óta hordozgattam magamban a vágyat, egyszer nekiállok.

Úgy éreztem, van rá időm, gondoltam, megelőzöm a férjforma ebéd utáni csalódott kérdését („…ééés – desszert?”), megkerestem a receptet. Az antalvali.com-on meg is találtam.  Férjforma nevetett: 11.40-kor állsz neki, mikorra lesz ebből valami? (13.00-kor már el is fogyott.)
Az eredeti receptet a spájzban található alapanyagok alapján gondoltam újra. A végeredmény nem várt sikert hozott, ebéd után pillanatok alatt szétkapkodta a család, így mindjárt mégegy adag is készült belőle, aztán délután vendégek is jöttek, ők sem utasították vissza, sőt…

Tehát az én mandarinos csokis sütim

Az alappal kezdjük, az eredeti receptben kb. 15 dkg teljes őrlésű (tönköly)liszt szerepel. Én ezt három részből raktam össze, tettem bele 5 deka szárított és ledarált búzacsirát, kb. 5 deka előzetesen beáztatott zabpelyhet, és 5 deka teljes kiőrlésű búzalisztet, hozzá még két kanál finomlisztet és egy zacskó sütőport is kevertem.

3 tojást habosra vertem, 2 evőkanál holland kakaóport is szórtam hozzá. 3 evőkanál mézzel édesítettem, belekevertem 10 dkg vajat (vagy 1 dl finomítatlan étolaj is megteszi), hozzákevertem a liszt-búzacsíra keverékem, majd egy nagyobb mandarint megpucoltam, kis darabokra vágtam, és beledolgoztam. Ízesítésként a masszába még citrom héját reszeltem, plusz vaníliáscukorral ízesítettem, és 5-10 dkg durvára vágott diót is közészórtam.

A sütőt közepes hőmérsékletre előmelegítettem (170 fok, gáz kb. 2-3 fokozat) Egy nagyobb (20x30cm) tepsibe (üveg- vagy cseréptál is lehet) beletöltöttem, és tűpróbáig sütöttem.

Kihűlve megkenhetnénk csokimázzal, én azonban máz híján vízszintesen kettévágtam, házi (nagymama) baracklekvárt kentem a közepébe.