Parlagfű, mint csodaszer? – Nincs valakinek egy levele próbaképpen?


Szilveszter napján azzal a kívánsággal a zsebünkben indultunk útnak a zalai dombok közti világvége felé, latyakban és tavaszi napsütésben, hogy mindenáron, a föld alól is parlagfüvet kéne beszereznünk. Mert a kórházban fekvő súlyos beteg barátnő erre esküszik. Természetgyógyásza tanácsolta: mint a petrezselymet, ezt kellene finoman a kenyérre szórni, úgy rágcsálni. Azt mondja, ez a gyom szinte már csoda, a legjobb gyógyszer!

Szóval honnan szerezzünk télen parlagfüvet?

Augusztus végén, ha tudtuk volna, hogy ez az ádáz, százszor is kiátkozott gyomnövény (alias Ambrosia artemisiifolia) bármire is jó, kazalszám gyűjthettük volna. De nem tudtuk. Télen ez nehezebb ügy. Mondhatnánk lehetetlen, főként, hogy botanikai ismereteink végesek. Hiába kutattuk át a természet legbujább rengetegét, egy árva zöldellő kórót nem találtunk. Kertész barátunk csak legyintett a különös kívánságra: lehetetlen küldetés ez, legalábbis január elején. (A növény – olvashatjuk a wikipédián is, magról szaporodik, és egynyári. Ősszel a magok beérése után elpusztul. A friss termés nem kel ki a tavasz beköszönte előtt. A nyugalmi periódusa január végéig tart, amikortól már csírázásra kész, csak a felmelegedésre vár.)

De tényleg ez a leghasznosabb gyógynövény?

Mi is felhívtunk barátnőnk belgyógyász-természetgyógyászát, aki megerősítette a hírt: valóban esküszik rá, hogy a parlagfűnél nincs jobb természetes orvosság. Csak mértékkel, keveset szabad belőle fogyasztani, jól összevágva, naponta épp csak egy csipetnyit. Tanácsolta, ha többet szeretnénk megtudni a parlagfűről, bogarásszuk át a netet, mert ennek már komoly szakirodalma van.

Nekiláttunk hát bogarászni: angol nyelvterületen kezdtük, a parlagfűnek tényleg komoly szakirodalma van, noha nem a gyógyászati célra történő felhasználásának, hanem az irtásának, és az allergia elleni védekezésnek. Gyógyhatásairól angol nyelven  nem találok cikket.

Ősmagyar csoda lett a parlagfűből

Aztán megvilágosodom: a magyarok szövetsége honlapján találok egy hosszas írást, aminek különböző olvasataiba másutt is belebotlok. Ebben az áll, hogy Lajos Atya, a lazarista missziós pap, a magyar újkori természetgyógyászat úttörője volt az, aki magyar nyelvterületen először hirdette a parlagfű hasznosságát. Ez az írást aztán több változatban is megtalálom a neten.

Egy helyütt, Dr. Ágfelhalmy Botond honlapján ezt találom róla: „Sokoldalúságát bizonyítja az a tény is, hogy nemcsak finom és üdítő „férjszelídítő” tea, hanem gyors és hatékony hajnövesztő csodaszerként is egyre ismertebb a gyógyítók körében. A kutyatulajdonosoknak örömteli hír, hogy kis kedvencük szőre a parlag-csodaszer hatására gyönyörű fényes lesz…. Nagy mennyiségben tartalmaz B37 vitamint, és a kevésbé ismert P2 vitamint. Ásványi anyagokban gazdag, sok vasat, rezet és káliumot tartalmaz, ezen kívül enzimeket és nyomelemeket.”

Aztán amikor ezt olvasom: „Dr. Ágfelhalmy Botond őshon kutató, aki az Ob vidékén egy pár családból álló kis manysi faluban találkozott a megváltó elixírrel.” – hmm… hát erősen felülkerekedik bennem a kételkedés.

A Facebookon is érdekes csoportra találok.

Mi az igazság?

Mielőtt a legújabb divathullámokra felülve nekiállunk parlagfüvet vacsorálni, azért nem árt az óvatosság, de kinek higgyünk? Miközben vadul küzdünk a parlagfű-mentes Magyarországért,  aközben lehet – hallgatva a természetgyógyászra -, tényleg a leghatásosabb rák-gyógyszert írtjuk nyaranta a lábunk alatt? Vagy badarság az egész?

Én egyelőre kételkedem, de lehet, idén nyáron kipróbálom. Eddig még nem voltam allergiás…

55 hozzászólás “Parlagfű, mint csodaszer? – Nincs valakinek egy levele próbaképpen?” bejegyzéshez

 1. A józan ész védelmében

  Jó ideje kering az interneten egy Weixl-Várhegyi úr által kreált, számos hibát és logikátlanságot tartalmazó írás a parlagfű védelmében, amelyet különösen a hiányos ökológiai háttérrel rendelkező szélsőjobbos és ezotérikus, humánzöld hívek kritikátlanul másolnak át fórumról fórumra. Kezdjük a növénytani alapokkal:

  „A parlagfű latin neve: Ambrosia artemisifolia, a hármaslevelű parlagfűé pedig: Ambrosia trifida. Azt mondják rájuk, hogy gaz, pedig ez nem igaz… Növények között nincsen gaz, csak haszonnövény és gyomnövény. A parlagfű nem gyomnövény, mint ahogy az ürömfélék családjába tartozó többi növény sem az.“

  Az ürömlevelű parlagfű neve Ambrosia artemisiifolia (középen dupla i-vel), míg a hármaslevelű parlagfűre legfeljebb idegen nyelven mondják, hogy gaz, mert hazánkban nem fordul elő. A haszonnövények között is vannak gyomosító növények (pl. akác, cirok), míg a gyomnövények jelentős része emberi táplálkozásra alkalmas, csak nem túl jó ízű. A két kategória nem zárja ki egymást. Ürömfélék családja nincsen, csak Őszirózsafélék (fészekvirágzatúak) családja.

  „Beszélgetéseink során szóba került a parlagfű is, mint allergén növény. Lajos Atya védelmébe vette, és elmondta róla, hogy régi gyógynövény könyvek leírják több gyógyító tulajdonságát, de meg is lehet enni, mert nagyon sok vitamint tartalmaznak a levelei és a virága, meg a pollenje is. Ezért szeretik legelni az állatok is. Elmondta, hogy a múlt századelőn az előkelő szalonokban az ambrózia illat volt az úri, és az előkelő illat. Ez pedig a parlagfű, az ambrosia artemisifolia illata volt.“

  Nagyon régiek nem lehettek Lajos Atya által olvasott gyógynövénykönyvek, mivel a parlagfű állandó európai megtelepedése az első világháború idejére tehető. Ugyanezen oknál fogva igen kétes az ambrózia illatot a parlagfűvel összefüggésbe hozni. Az ambrosia szó görögül a halhatatlanságra utal, amelyet a növény inkább a kiirthatatlansága miatt kapott. Itt érdekes lenne megemlíteni a hivatkozott irodalmat, valamint azt is, hogy mely vitaminból tartalmaz a növény az átlagosnál jelentősebb mennyiséget. Tény az, hogy az állatok a legelését kifejezetten kerülik, ha már nincsen jobb falat, akkor a kecskék kényszerből megeszik.

  „Az angolokkal ellentétben a franciák nem öldösték ok nélkül az őslakosokat, ezért azok hálából egy csomó titkukat megosztották velük. Ilyen titok volt a parlagfű titka is. A parlagfű egy ősi, nagyon intelligens növény, sok tekintetben az embernél is intelligensebb. A parlagfűnek az a természetben a feladata, hogy megóvja a földet a kiszáradástól!! Ahol parlagon van egy földdarab, ott elszaporodik, hogy megóvja az adott föld területét.“

  Fogas kérdés, hogy a derék franciák miért nem vitték haza ezt a remek titkot és magát a növényt? Talán már ők is rosszul voltak tőle? Az biztos, hogy az európai őshazában is megvoltak az „intelligens“, azaz pionír növények, amelyeket a parlagfűvel szemben még az őshonos állatvilág is hasznosítani tudott, ezért ilyen káros importra semmi szükség nem volt.

  „A búzára, a búzából készült ételekre a lakosság 90 %-a, a szarvasmarha tejére és az ilyen tejjel készült tejtermékekre a lakosság 80 %-a allergiás és mégsem irtják ki sem a teheneket, sem a búzát a földeken.“

  Itt már a számok tekintetében is elszalad a szerző fantáziája. A hasonlat pedig sántít: aki allergiás a tejre, az megteheti, hogy nem iszik tejet, aki viszont a parlagfű-pollenre az ne lélegezzen?

  „10 évvel ezelőtt két kisbusznyi allergiás gyermek lett kirándultatva Dobogókőre. A gyermekek allergiás betegek voltak, s Dobogókőn a parlagfűben játszottak, pedig akkor volt a virágzása, és senki sem prüszkölt, senki sem váladékozott tőle! Sokan szedtek csokorba parlagfüvet, hogy otthon büszkélkedjenek vele, hogy már nem allergiásak a parlagfűre. Ahogy a buszok beértek a Flórián tér közelébe, szegény gyermekek elkezdtek prüszkölni, köhögni. Vajon miért? Azért mert az autók kipufogó gázai lemarták a pollenek védőburkát, amely védőburok alatt a polleneknek a bogáncsra hasonlító kis karmai vannak.“

  Dobogókőn, mint jól erdősült dombvidéken köztudottan jóval alacsonyabb a pollenterhelés, mint a bolygatott talajú agglomerációban. Ha szegény gyerekek más szennyezett levegőjű európai városba (pl. Athénbe vagy Madridba) érkeztek volna, akkor nem jelentkeztek volna rajtuk a leírt tünetek. A parlagfű mértéktelen elszaporodása miatt nyár végén sokszorosára nőtt ülepedő por koncentráció ugyanúgy légszennyezés, mint más káros részecskék jelenléte.

  Ezután egy hosszas, a modern orvostudománnyal szemben a természetgyógyászat mellett lándzsát törő értekezés olvasható, amelynek elfogadása nézőpont és hit kérdése. Azonban bármely szerről kijelenteni, hogy minden betegséget gyógyít (beleértve a rákot is) közveszélyes népbutítás:

  „Pár évvel ezelőtt el akartak adni nekem egy gyufás-skatulyányi zöld port több tízezer (!) forintért. Kérdeztem, hogy mi van a dobozban és miért olyan drága? Erre azt felelték, hogy a szervezet őssejt termelését fokozza a zöld por és ezáltal minden betegséget helyrehoz a szervezetben. Nem vettem meg a port pedig tudtam, hogy egy keletet, nyugatot is megjárt, neves magyar orvostól származik, hanem megízleltem s megszagoltam. Kellemes volt a meglepetésem, ugyanis a zöld por, a parlagfű pora volt, amelyet jómagam már régóta napi szinten fogyasztok! Lajos Atya nekem is beszélt arról, hogy a parlagfű minden betegséget helyrehoz a szervezetben, de nyilván azt Ő sem tudta, hogy ezt a szervezet őssejt-termelésének fokozásával éri el. Szerintem sem baj, ha nem ismerjük az elméletet, hanem csak az adott növény hasznosságáról győződünk meg a fogyasztása során. Az is igaz, hogy akiket eddig meg tudtam győzni arról, hogy a parlagfű rendszeres fogyasztása milyen hasznos, bármilyen betegségük is volt, meggyógyultak belőle, még a rákból is, vagy a parlagfű allergiából is.“

  Ugye mindannyian nap mint nap látjuk az egyre gazdagodó zöldporárusokat, ahogy ecsettel a kezükben szedegetik az útszélen a pollent, amelyet a növekvő fogyasztóseregnek aranyáron kínálnak minden bel- és külföldi piacon? Ha mégsem, akkor elgondolkozhatunk a fentiek valóságtartalmán!

  A fenti kételyek megfogalmazásával nem akarok senkit lebeszélni e növény fogyasztásáról, de még ha tízezer ember naponta megenne egy-egy teljes tövet, akkor is bőven elegendő lenne belőle országosan 2-3 hektárnyi, amelyet a társadalommal való békés együttélés érdekében célszerű zárt üvegházban termelni.

  Jelenleg Magyarország a világ parlagfűvel legfertőzöttebb országa. A növény több mint félmillió hektáron tömeges, igen jelentős károkat okozva a mezőgazdaságnak, az egészségügynek, az idegenforgalomnak és a teljes magyar gazdaságnak.

  1. Tisztelt Exner Tamás!

   A józan ész sokszor csalódást okoz az embereknek, vagyok rá élő példa. Minden okoskodás és tudálékonyságot elvetve elmondom a valóságot ami gyakorlati példámból fakad. Hat évvel ezelött olvastam a parlagfűről, ami nagyon tetszett, a józan ész logikáját követve arra a következtetésre jutottam, a rendszer írtatja, a gyógyszergyárak sújos pénzeket áldoznak az írtásuk támogatására,
   akkor ez csak jó lehet sőt most már tudom hogy Gyuri bácsi és a többi természet gyógyász mondja az igazat. Hat éve iszom a parlagfű teát, minden évben gyűjtöm és szárítom, 62 éves vagyok, az osztály találkozón egyedüli ember voltam aki semmilyen gyógyszert nem szed. Ha kell felmegyek a tetőre és megigazítom a cserepet, vagy akár 14 órát talpon vagyok. 6 évvel ezelött kezdődő gyomorfekélyem, pollenalergiám volt. Ma már ha regelire, ebédre vacsorára is pörköltet eszem, akkor sem veszem észre hogy bármit is jelezne a gyomrom, 120/78 az átlag vérnyomásom, és 4.2-4.8 a vércukor szintem. Ehhez nem lehet semmilyen tudományos magyarázatot mondani mert ez tény. Ha a véremet analizálnák valószínű hogy ki lehetne mutatni a jótékony hatásokat, amit a szervezetemnek okoz a parlagfű tea. Ha valakit érdekel szívesen elmondom hogyan csinálom, de tudományosan nem tudom, csak élő példával bizonyítani az igazam.

   Tisztelettel: Karailiev Trifonoff Márton György

    1. Olvastam a hozzászólását és természetesen, ha nem titok elküldené számomra a tea receptjét? Előre is köszönöm és jó egészséget kívánok! Üdvözlettel: Orosz Ibolya

   1. Tisztelt: Karailiev Trifonoff Márton György. Mint írta, ha valakit érdekel a parlagfű tea fogyasztási módszere, akkor szívesen megosztja másokkal! Arra szeretném megkérni,hogy ossza meg velem ennek a tea fogyasztásának tudományát (napi fogyasztását, elkészítését,beszerzését).Tisztelettel Mezzey Miklós

   2. Tisztelt Karailiev Trifonoff Márton György !

    Azt szeretném kérni, hogy legyen szíves tudatni velem a teával kapcsolatos hasznos dolgokat .(pl: elkészítése, ajánlott fogyasztása, beszerezhetősége vagy mikor és milyen állapotban célszerű gyűjteni és hogyan kell szárítani. )

    Várom szíves válaszát .

    Üdvözlettel: Dánfi Károly

    1. Tisztelt Uram! Örömmel fogadnám,ha megosztaná velem a parlagfű teával kapcsolatos tapasztalatait,úgymint gyűjtési hely,idő,szárítás,tea fogyasztása.Előre is köszönöm szívességét.Tisztelettel Kácsorné

     1. A parlagfűvel kapcsolatosan szeretném elmondani hogy a teát magam találtam ki saját fogyasztásra, mert ahogy ajánlotta egy természetgyógyász úgy nem ízlett. Napi részemmé vált évek óta, fogyasztom felváltva a diófalevél, és a zöld teával. Ez nagyjából úgy váltogatom egy hétre vetítve, például hétfő parlagfűtea, zöld tea, kedd diófalevél, zöld tea, szerda zöld tea, csütörtök parlagfűtea, zöld tea. Ez így váltakozik folyamatosan, persze ez nem törvényszerű mert amikor kezdtem akkor minden nap parlagfűteát ittam addig amíg nem éreztem hogy a gyomrom és az allergiám meg nem gyógyult. Leírom hogyan készítem el a parlagfű szárítását. Akkor kezdem el szedni amikor a parlagfű eléri a 20-30 centiméteres nagyságot. Nekem kb. két zsákkal elég egy évre, de ha nagyon fogy akkor aratás után a tarlókon még lehet gyűjteni. A szárítás egyszerű, két ruhaszárítón szoktam egyszerre szárítani úgy hogy van két új lepedőm erre a célra, leterítem vele a szárítót, vékonyan kb 3- 5 centiméter vastagon ráterítem a parlagfüvet, és a lepedő másik felét ráhajtom és lecsipeszelem. Mindennap egyszer megfordítom amíg teljesen meg nem szárad. Ekkor lehúzom a levelét és elrakom vagy dobozba, vagy olyan zacskóba amit a drogériák is használnak. A lényeg hogy a parlagfűnek csak a levelét szabad használni! A teát úgy készítem hogy két liter megforralt vízben amit megvárok hogy kb. negyven ötven fokra lehűljön és akkor teszek bele egy evőkanálnyi összemorzsolt szárított parlagfű levelet. Egy evőkanál vegyes virágmézzel keverem össze és ezt iszogatom egész nap. Egész évben folyamatosan lehet fogyasztani, de ha már nem kúra szerűen issza akkor érdemes váltogatni mint ahogy én jelenleg iszom. Zölden amikor leszedi is lehet fogyasztani, 3-4 db. 20-30 centiméteres frissen szedett parlagfűnek leszedem a leveleit és úgy készítem el mint a szárazat kb. negyed órát áztatom. Remélem tudtam segíteni, ha kérdése van szívesen válaszolok. Tisztelettel : Karailiev Trifonoff Márton György

   3. Üdvözlöm!
    Olvastam a hozzászólását.Szívesen venném ha megosztaná velem tapasztalatát,és
    a teakészítés,felhasználás módját!
    Tisztelettel:Joó Klára

   4. Tisztelt Arailiev Trifonoff Márton György !

    Olvastam írását és engem is érdekelne a parlagfű receptúrája,fogyasztási ajánlása.
    Megkérném,hogy küldje el részemre,mailcímemre.

    Köszönettel:H.Zoltán

   5. Tisztelt Karailiev Trifonoff Márton György!
    Kérem ossza meg velem a tea készítés módját valamint amit még tudni kell hozzá. (Gyűjtés, ajánlott fogyasztás, stb).
    Jó egészséget kívánok!
    Várom mielőbbi válaszát.
    Köszönettel Angyal Valéria

   6. Tisztelt György!
    Kérem, küldje el nekem is azt a receptet!
    Ki szeretném próbálni… :)
    Köszönöm szépen.
    Kéki Kriszta

   7. Debrecen gyógynövényboltban árulnak tablettában postán is elküldik. Minden idős, vagy beteg embernek tiszta szívvel ajánlom! Kis adagban kell kezdeni, egy hét múlva mehet a félszem. Az biztos az emésztést rendbentartja , nekem bevált.

   8. Tisztelt Karailiev Trifonoff Márton György Úr! Nagyon szeretném megtudni, hogyan készíti és fogyasztja a parlagfű teát. Ha van beszerzési lehetősége, azt is megköszönném. Tisztelettel: Varjúné

   9. Kedves Karailiev Trifonoff Márton György, ma olvastam cikkét, nagyon érdekesnek találom, tavaly ettem elöször parlagfü-lekvárt, megmentett az egész szezonban az allergiás tünetektöl, igy érdekelne az Ön által készitett tea receptje is. Ha nem titok, várom a leirását! Köszönettel:
    Katalin Sic

 2. Nagy érdeklődéssel olvastam Exner Tamás Úrnak a, parlagfű fogyasztásával kapcsolatos, recenzióját.
  Elsősorban természetesen azért, mert több mint egy éve, már magam is parlagfű fogyasztó vagyok, de nagyon érdekelt az, hogy milyen plusz információkat ismerhetek majd meg a témával kapcsolatban. Kétszer olvastam el (nagyon alaposan) a cikket, de sajnálattal kellett tapasztalnom, hogy eddigi ismereteimet meghaladó, kibővítő, esetleg tudományosan is alátámasztott tényeket ez az írás sem tartalmaz. Volt olyan megállapítása amivel teljes mértékben egyetértek ( pl: “Azonban bármely szerről kijelenteni, hogy minden betegséget gyógyít (beleértve a rákot is) közveszélyes népbutítás”), de a cikk nagy része a Weixl-Várhegyi Úrnak a neten fent lévő írását próbálja bekezdésenként cáfolni úgy, hogy nincsenek tapasztalati tények Exner Úr birtokában sem, mert nem említ ilyet egyet sem.
  Új információkat számomra az első (“Parlagfű mint csodaszer?) cikk tartalmazott, nevezetesen, hogy a parlagfű nagy mennyiségben tartalmaz P2 és B37 vitaminokat, persze a kijelentés valóság tartalma szerintem még nem bizonyított.
  Ugyanilyen tudományos bizonyításra vár az az általam már korábban és máshol olvasott kijelentés is, hogy a parlagfű azon ritka növények közül való, amely bonyolult kelátos kötések révén képes kivonni a talajból az indium nevű fémet.
  Mindezek ellenére persze elgondolkodtató, hogy az allergia homeopatiás szerének a neve Ambrosia és ennek a szernek az alapanyagát a parlagfűből nyerik ki, igaz viszont az is, hogy a homeopatia nagyon nagyon leegyszerűsített lényege: hasonlót a hasonlóval.
  Én megszárítva és lisztfinomságú porrá őrölve fogyasztom a nagyrészt júliusban, még virágzás előtt begyűjtött, zsenge leveleit a növénynek.
  Az elmúlt másfél év tapasztalata alapján kétnaponta fogyasztok belőle reggeli előtt, vagy közben egy nem púpozott mokkás kanálnyi mennyiséget.Kicsit keserűnek találom, éppen ezért mindig valamivel (szelet felvágott,lekvár, stb) együtt fogyasztom.
  Tekintettel arra, hogy már öreg ember vagyok, én úgy érzékelem, hogy terhelhetőbb, nagyobb erőkifejtésre is alkalmasabb vagyok mint a növény fogyasztása előtt.
  Mindezeket azért írtam le, hogy azok számára akik esetleg érdeklődnek a növény fogyasztásával kapcsolatban, legyenek tapasztalati tények is, beleértve természetesen annak a kockázatát is, hogy a növény fogyasztása miatt talán elfogult lehetek.

 3. Nekem is van tapasztalatom ami pozitív!!!
  A kutyám rákos lett, kétszer műtötték.Egy speciális vizet kellett fogyasztania aminek az ára 10ezer forint volt, másfél literről beszélünk.Amit a kutyám hígított formában 10 nap alatt megivott.
  Találkoztam a nagynénémmel és érdeklődött a kutyánk hogyléte felől.Én mondta sajnos nem javul, megint nő a daganat, de nem állunk valami jól anyagilag így a vizet nem tudom megtudjuk- e venni neki ami a gyógyulásához szükséges.Erre Ő mondta, hogy én kis buta miért nem főzök neki parlagfű teát, ennél olcsóbb gyógyszert nem tudok ” venni “sehol.3 hónapja főzöm a teát a kutyámnak, az állatorvos már lemondott róla, 2 hetet adott neki, már többször nem műti.Nem egy ölebről beszélünk, hanem egy rotweilerről ami 54kg.Szóval 5 hónap van mögöttünk és egyre energikusabb a kutyánk!
  Az állatorvos sem hitt a szemének, kisebbedett a daganat!
  Szép napot!

  1. Kedves Konni,

   Hugocskám kutyája (amerikai staffordshire terrier) is nagyon beteg (csonthártyagyulladásos) most napjába két fájdalomcsillapítót kap, mondtam tesómnak főzzön neki teát… de nem tudja hol keressen neki parlagfüvet pesten… biztos lelni fog, remélem, nem vagyok benne biztos, hogy gyógyszaküzletekbe kapna… nekem egy kérdésem lenne, a tea arányát megírnád nekem?

   Üdv: Kornélia

   1. Kedves Kornélia!

    ha még nem találtál parlagfüvet, privátban szívesen megírom, adj mailcímet.

    Egyébként nekem egy pár hetes/hónapos parlagfú´ rágcsálás, teaivás után a teljes augusztusi allergiám leredukálódott max 1 délutánra már vagy 2 éve.
    Most egyéb hatásait tesztelem, újra iszom/eszem.

    üdv, Monca

 4. Érdekes dolgokat tudtam meg most is a parlagfűről. Köszönet érte. Én idén nyáron szedtem egy télire való adagot belőle. Eső után szedtem, így még mosni sem kellett :) Nem tudom, hogy fokozza e az őssejt számomat vagy hogy gyorsabban nő e a hajam, hál’Istennek a daganatra való vonatkozását sem tudok igazolni, de az tény és való, hogy energizál és jó hatással is van az immunrendszerre. De mindenképp úgy vagyok vele, hogy egy próbát megér.

 5. Bocs de ekezet nelkul irok.
  En is olvastam sok infot es vitat a parlagfurol tobbek kozott azt hogy minden betegsegre jo meg a Rakra is. Gondoltam ki fogom probalni egy betegsegemre ami van nekem az a neve hogy Pszoriazis amit gyogyithatatlan betegsegnek konyveltek el, reszben az is mert en is kutakodok minden fele a gyogyitasomert lassan 15-eve es nagyon sok mindent ki probaltam de meg semmit sem tudtam el erni. Na most ha ki probalom a parlagfuvet es tenleg minden betegseget gyogyit akkor ezt is meg fogja. Remenykedem benne. Ez mar a tobbi utan semmiseg lesz. Varom mar a nyarat hogy szedhessek belole. Es ha ossze jon akkor legelsobben itt teszem koze. Tisztelettel Janos Erdelybol

  1. Szia!

   1 hete a XII. kerületben bóklásztam, Melinda úton lefelé menet erdősáv található, ott szedtem egy csomót, meg bemásztam építési területre, ott is volt egy csomó. Tényleg jó. Simán a nyers levelekből teát főzök, beletettem a sóskába, összeturmixoltam. Energiát ad, elmulasztja az allergiát.
   Üdv: T.

 6. Néhány napja hallottam a parlagfű jótékony hatásáról. Gondoltam, utána nézek. Mivel még csak néhány írást olvastam el, és ezekben az én konkrét kérdésemre nem találtam tanácsot,ezért most kérdezek. Lányom évek óta allergiás a tavasz elsőként megjelenő virágaira, mint pl. a mogyoró stb. A parlagfűre pl.nem érzékeny. Kérdésem,ha parlagfüvet fogyasztana, használna-e a tavaszi pollenek ellen is? Ha valakinek van ebben tapasztalata, szívesen venném, ha megosztaná velem, amit előre is köszönök. Tisztelettel: Sné

 7. Én is fogyasztó vagyok. Régebben rengeteget szenvedtem allergiám miatt, szinte mindenféle pollenre érzékeny voltam, február/márciustól egészen októberig tartott a szezonom. Szedtem gyógyszereket, de azzal csak áprilistól szeptemberig tudtam leszűkíteni a szezont. Aztán hallottam hogy ha a kecskével megetetjük a parlagfüvet akkor ha a tejét megisszuk, akkor az jó az allergiára. Ezt tovább gondolva, találtam ki hogy akkor másképp is ki lehet belőle szedni ezt az anyagot és akkor a teára gondoltam. Anyának is elmeséltem, de Ő nem engedte, míg utána nem járt, aztán Ő is pozitív dolgokat olvasott róla és így elkezdtem fogyasztani. Tavaly már csak egyedül augusztusba jött ki az allergiám 2 hétre, mikor nagyon erős volt a pollen koncentráció. Sőt télen mikor éreztem, hogy kicsit kezdek náthás lenni, akkor is ezt ittam, illetve nem csak ez volt a teába, de az összetevői közt volt és 2 max 3 nap alatt helyre jöttem. És a teljesítmény fokozó tulajdonságát is tudom igazolni, mert sportoló is vagyok és ebben is éreztem kis javulást.

  kis érdekesség: http://veddamagyart.info/eletmod/6292-parlagfubol-foz-allergia-elleni-lekvart-egy-magyar-hazaspar

 8. Üdvözlet!
  Én nemrégen kezdtem el fogyasztani, főzet formájában. De ugye a főzés – ha jól tudom – megöli a vitaminokat, aminek következtében a növény veszít értékéből. Olvastam, hogy akár nyersen is lehet fogyasztani. Az egyetlen ami viszont aggaszt ezzel kapcsolatban az a növényen megtelepedő apró élősködők, vagy baktériumok. Ami kérdésem csupán lenne, hogy mi a legjobb felhasználása. Esetleg hideg vízben megmosva aggodalom nélkül fogyaszthatom?

  1. Kedves Gergely!

   Mindenképpen mossa meg hideg vízben, de ha kételyei vannak,hogy ez elég ,akkor egy gyors forró vízbe mártással még nem pusztul ki belöle minden hasznos anyag, mivel van amit nem bont le a forró víz.
   De lehet,hogy egyes baktériumokat sem :)))

   üdv Monca

  2. Meg kell próbálni szeszbe áztatni. 8-10 napot azután leszürni és hütőbe tenni.És ugy adagolni bizonyos cseppennkén.Igy tartósitva is van és a baktériumok is elpusztulnak.Én a fokhagymát csinálom igy és 20-30 csepet teszek teába,de lehet colába is.Ki kell kisérletezni a cseppeket a sulyhoz mérten.

 9. Szot fogadok a torvénynek irtom, szàritom,daràlom,és ha netàn megfàzom és rossz a kozerzetem
  akkor veszek a poràbol majd jot alszom utànna. A tobbit màr leirtàk elottem.udv a fogyasztoknak és
  Lajos atyànak.

 10. Én harmadik éve készítek zöld port, ami nagyon nagy erőt ad, azonfelül az immunrendszert erősíti.
  Sokan kértek belőle és mesélték el a hatását, mindenkinek jó a véleménye (csak jó)
  Üdv: Rózsa János +36302454320, metabondjani@t-online.hu

  1. Kedves Rózsa János!
   Szeretnék érdeklődni,hogy eladásra is lenne zöld porja /parlagfű/?
   Mert akkor én szeretnék rendelni.
   Válaszát előre is köszönöm.
   Üdv: Kovácsné Bea

 11. A tévében azt mondják,hogy az autópálya méterenként 2 millió forint :D és hogy ez jól van így.(Meg kellenek az alagutak meg viadukt egy sík területen :D ) Na ezek után hülye az aki bármit is elhisz amit a tévében mondanak. Kár vitatkozni, akinek legalábbis van esze :D, ha a tévében azt mondják hogy a parlagfű rosz dolog,akkor akinek legalábbis 3 mm esze van,azonnal kétség nélkül tudhatja,hogy a parlagfű jó dolog. Csak mellékésen jegyzem meg hogy át vertek minket, pl a globális fel szdsz esedés :D kamu, a nap jobban fűt, egy hód :D egy elfelejtettem bolygó körül,ami jég volt,alaposan elolvadt és tenger az egész(na ott lehet drága a telek ár :D ) Azon túl,ha pl most,decemberben ami a deci mintájára a 10.hónap,szeptember, szeven a 7. és hát március az első hónap,szóval ha kimész így tél közepén és érzed hogy barnulsz és van kb 3 mm eszed,rájöhetsz hogy csökken a föld precessziója,nagyobb a napsugarak beesési szöge …Téged barátom nagyon csúnyán átvertek,amit tanultál iskolában , kb 90 % hazugság.Jó reggelt !

 12. Ja azt kifelejtettm,hogy találtam egy rákot a tavunkban,töltöttem a csapból vizet, kb 6 másodperc alatt meghalt benne.Te ezt a vizet iszod.Szomszédunk mókás ember,gyűjti az esővizet,mert szerinte a virágai sokkal jobban nőnek ha azzal locsolja.Azelött mindig hülyének tartottam,mielött kis világosság gyúlt a tök fejemben :D.Mondjuk annyi esze nincs hogy ő is esővizet igyon :D Nézzél körül ! Mindenki beteg,haldoklik? Multinacionális barátaink,ezektől ment meg Uram minket :D, az igaz ellenségeinkel elbánunk magunk is,eltüntek,volt boltjuk pénzváltójuk,felesége bankban volt valami góré,uncsitesója meg a gáz szolgáltatónál volt valami kis főnök.Úgy elhuztak hogy a mosott ruha ott maradt a szárítón.Eltüntek barátom.A rohadt fasiszták :D azt terjesztik a yotubon hoyg ezek piszok nagy föld alatti bázisokat bunkereket építettek és ott vannak.hát barátom :D nézz körül,soha nem késő felébredni

 13. “Istenek eledele” néven már forgalomban van bioboltokban a parlagfű tabletta, szárított, pollenmentes parlagfűből készítve, s nincs benne semmilyen adalékanyag, mert saját anyaga van nagy nyomáson tabletta alakra préselve. NEM CSAK A RÁKOT GYÓGYÍTJA, HANEM A CUKORBETEGSÉGET IS!!!!! Érthető, hogy a gyógyszeripar ügynökei és azok által megvezetettek ellenzik a parlagfű mindenféle fogyasztását
  Parlagfű, desztilláltvíz, tiszta NaCl, kendermag olaj, kendermag, parlagfűmag olaj, feketekömény, feketedió, spárga, brokkoli, szőlőmag és olaja, stb.. mind, mind egy csodaszer, de komplex módon alkalmazva legyőznek minden betegséget!!

 14. Egyik ismerősömnek csont rákja van, már olyan súlyos volt az állapota, hogy kilyukadt a koponyája. Az orvosok 3 hónapot jósoltak még neki az életből. Kb. 3 hónap Parlagfű tea fogyasztás után, behegedt a koponyáján a lyuk, és egyre jobban érzi magát. Ennek már több mint 8 hónapja.

 15. Kedves Aszkund!

  Muszáj megjegyeznem, hogy “Mindezek ellenére persze elgondolkodtató, hogy az allergia homeopatiás szerének a neve Ambrosia és ennek a szernek az alapanyagát a parlagfűből nyerik ki, igaz viszont az is, hogy a homeopatia nagyon nagyon leegyszerűsített lényege: hasonlót a hasonlóval.”
  1. a homeopátia nem betegséget, hanem embert (állatot) gyógyít az álatalános állapotok/tünetek alapján.
  2. A szer neve csakis ambosia lehet, hiszen a parlagfűből nyerik, ennek a neve ambrosia (ahogy a sült csirkét is annak hívjuk, mivel csirkéből nyerjük).
  3. nem az allergia legáltalánosabb szere, legfeljebb parlagfűallergiában.
  4. hasonlóan gyakori szer pl. a histaminum, amely meg a hisztaminról kapta a nevét.
  5. de tünetek alapján nyilván más szer is szóbajöhet.

  Elnézést, ezt le kellett írnom, a parlagfű-témához egyebekben nem szólnék. Nyilván nem lehetünk pl. finnugor rokonok a hatalmas ősmagyar tudásunkkal, hiszen finn rokonaink marokkal tépkedik ki ha nyáron találnak, mivel nagy számban allergiások rá, és nem akarnak megfulladni tőle.

  Kíváncsi lennék, a mosogatószer-allergia legyőzhető-e az allergiát kiváltó mosogatószer nagy vagy kis mennyiségű teaként, bedörzsölve vagy levesben megfőzve való fogyasztásával…

  ha valakinek van tapasztalata, kérem írja meg…

  1. Többféle allergiám volt, ( állatszőr, házipor főleg), ami arcviszketésben, köhögésben, vizes náthában nyilvánult meg. Homeopatikus szer, Cardiospermum D2, globuli formában, eleinte naponta többször 5 globuli majd egyre kevesebbet..évek őta már csak akkor kell bevennem, ha valamilyen allergen (allergiát okozó dolog, mint a pollenek pl.) a közelembe kerül. De a háziporallergiám már elmult teljesen…A parlagfűről nincs tapasztalatom, de megfelelő mennyiségben (Paracelsus: a mennyiség teszi a mérget!) vagy homeopatikusan feldolgozva biztosan hatékony…szvsz.

 16. Legyen szives irja le valaki hogy hogy kell kesziteni a prlagfüteát, mennyi novenyt kell felhsznalni 1 adaghoz es a noveny melyik reszet. Elöre is köszönöm!

  1. Tisztelt: Karailiev Trifonoff Márton György. Mint írta, ha valakit érdekel a parlagfű tea fogyasztási módszere, akkor szívesen megosztja másokkal! Arra szeretném megkérni,hogy ossza meg velem ennek a tea fogyasztásának tudományát (napi fogyasztását, elkészítését,beszerzését).Tisztelettel : P. Erika

 17. Tisztelt Karailiev Trifonoff Márton György !

  Olvastam a hozzászólását és felkeltette az érdeklődésemet. Nagyon hasznosnak tartom a gyógynövényeket és használom is őket, de a parlagfű gyógyhatásairól még nem olvastam. Szeretném kipróbálni és ezért megkérném, hogy ossza meg velem is a módszerét /mikor kell szedni, hogyan kell elkészíteni, hogyan kell fogyasztani és meddig lehet /.

  Köszönöm a segítségét !

  Tisztelettel : Nagy Margit

  1. A parlagfűvel kapcsolatosan szeretném elmondani hogy a teát magam találtam ki saját fogyasztásra, mert ahogy ajánlotta egy természetgyógyász úgy nem ízlett. Napi részemmé vált évek óta, fogyasztom felváltva a diófalevél, és a zöld teával. Ez nagyjából úgy váltogatom egy hétre vetítve, például hétfő parlagfűtea, zöld tea, kedd diófalevél, zöld tea, szerda zöld tea, csütörtök parlagfűtea, zöld tea. Ez így váltakozik folyamatosan, persze ez nem törvényszerű mert amikor kezdtem akkor minden nap parlagfűteát ittam addig amíg nem éreztem hogy a gyomrom és az allergiám meg nem gyógyult. Leírom hogyan készítem el a parlagfű szárítását. Akkor kezdem el szedni amikor a parlagfű eléri a 20-30 centiméteres nagyságot. Nekem kb. két zsákkal elég egy évre, de ha nagyon fogy akkor aratás után a tarlókon még lehet gyűjteni. A szárítás egyszerű, két ruhaszárítón szoktam egyszerre szárítani úgy hogy van két új lepedőm erre a célra, leterítem vele a szárítót, vékonyan kb 3- 5 centiméter vastagon ráterítem a parlagfüvet, és a lepedő másik felét ráhajtom és lecsipeszelem. Mindennap egyszer megfordítom amíg teljesen meg nem szárad. Ekkor lehúzom a levelét és elrakom vagy dobozba, vagy olyan zacskóba amit a drogériák is használnak. A lényeg hogy a parlagfűnek csak a levelét szabad használni! A teát úgy készítem hogy két liter megforralt vízben amit megvárok hogy kb. negyven ötven fokra lehűljön és akkor teszek bele egy evőkanálnyi összemorzsolt szárított parlagfű levelet. Egy evőkanál vegyes virágmézzel keverem össze és ezt iszogatom egész nap. Egész évben folyamatosan lehet fogyasztani, de ha már nem kúra szerűen issza akkor érdemes váltogatni mint ahogy én jelenleg iszom. Zölden amikor leszedi is lehet fogyasztani, 3-4 db. 20-30 centiméteres frissen szedett parlagfűnek leszedem a leveleit és úgy készítem el mint a szárazat kb. negyed órát áztatom. Remélem tudtam segíteni, ha kérdése van szívesen válaszolok. Tisztelettel : Karailiev Trifonoff Márton György

 18. Tisztel Mindenki, segitseget kerek, a ferjem evek ota tüdörakba szenved, most mar kemot is kap.(januar 19- en az 5-ket9) Most olvastam a Parlagfüröl, szeretnek többet es bövebben tudni, magara a füre lenne szüksegünk………minel hamarabb annal jobb. Nem hiszem, hogy tudnank varni nyarig¨Elöre is köszönöm a segitseget.

  Tisztelettel Fefete Anna

  1. Kedves Anna!

   Érdemes lenne felvennie a kapcsolatot a bükki füvesemberrel, Gyuri bácsival. Őt el lehet érni online, facebookon is, és lehet tőle sos segítséget kérni. Van külön gyógyteája rákra, de ő is tanácsolta, és dicsérte legutóbbi szombathelyi előadásában a parlagfüvet. Talán van nekik…

   Most ezt találtam…
   https://www.facebook.com/notes/szab%C3%B3-gyuri-b%C3%A1csi/miel%C5%91tt-k%C3%A9rd%C3%A9st-tenne-fel-k%C3%A9rem-olvassa-el-figyelmesen-a-k%C3%B6vetkez%C5%91-sorokat/600402910061869

   Honlapja: http://gyorgytea.hu/

   Cikkem róla:
   http://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/gyuri_bacsi_gyogynoveny_savaria

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.