Kaptunk parlagfüvet – Most teszteljük

Megkóstoltuk a parlagfüves-kenyeret: kesernyés, vaj nélkül borzasztó, kis mennyiségben viszont észrevehetetlen. A csoda elmaradt, fotósuknak sem lett dúsabb hajkoronája, de reméljük immunerősítőnek beválik…

Úgy voltunk ezzel a parlagfűvel, hogy hittük is meg nem is, hogy csodaelixír lapul benne. (Talán inkább nem hittük, de ez magánügy.) Ám súlyosan beteg barátnőnk, természetgyógyász ismerősére hagyatkozva annyira akart épp ebben bízni, hogy mi is hajtani kezdtük. Első parlagfű-vadász akciónk azonban télvíz idején csúfos kudarcba fulladt, úgy lettünk vele, mint a népmesei királylány, akit csak a szabad tengeri levegő menthet meg, de oda a királyság egyetlen erőtlen (hitetlen) lakója sem juttathatja el. Hm…

Szóval így voltunk ezzel a parlagfűvel, mígnem a hétvégén egyszer csak jött az angyali segítség! Nem fogadtam volna rá, de akad olyan rendes ember, aki nemhogy hisz a parlagfűben, de szösszenetünket is olvasta, ráadásul felkeresett, és személyesen ajándékozott meg bennünket saját szedésű, téliesített, lenmaggal keverten őrölt parlagfűvel.

Ahogy neve elhallgatását kérő olvasónk elmesélte, ők feleségével másfél éve napi rendszerességgel fogyasztják. Saját receptjük: reggel épp csak meghintenek egy szelet vajas kenyeret, és ezzel tartják karban egészségüket. Ők a mokkáskanálnyi mennyiségre esküsznek, de nagyon egyéni, kinek mennyi a jó. Mondta, senkit nem akarnak félrevezetni, nekik bevált, kutya bajuk, azóta jó egészségnek örvendenek. Hogy ettől-e, vagy attól, hogy amúgy is nagyon figyelnek életmódjukra… ki tudja?

Össze ne keverjük a fekete ürömmel!

Abban biztosan hisznek, nem árt. Viszont nem árt az óvatosság, ha nekiállunk begyűjteni, mivel a parlagfű a fekete ürömmel nagyon hasonlatos, laikusok könnyen összekeverik, és a parlagfűvel ellentétben a fekete üröm nagyobb adagban már mérgező. (A fekete ürüm levele, magyarázza olvasónk, alulról ezüstös színű, innen nem lehet őket összekeverni.)  A középkorban a fekete ürmöt mágikus oltalmazó növényként ismerték.  (A kertekben rovarok – főleg molyok – távoltartását szolgálta. Ősidők óta használták fáradtság ellen, az utazók pedig gonosz szellemek és vadállatok ellen védekeztek vele. A római katonák fekete ürmöt tettek a szandáljaikba, hogy meneteléskor ne fáradjon el a lábuk.  A fekete üröm egyike annak a kilenc fűnek is, melyet a 10. században a Lacnunga (Orvosságok) nevű gyűjteményben található „Kilenc fű bűbájában” segítségül hívtak a pogány angolszászok.)

Mindenesetre, ha már megkaptuk, lefotóztunk és belekóstoltunk

Brrr… először vaj nélkül, pusztán kenyérre hintve próbáltuk ki a parlagfüvet, az íze így roppant keserű. Másodszor már óvatosabbak voltunk, a kenyérre egy kis síkosítót (margarint) is kentünk, így viszont semmi extra ízt nem éreztünk. Férfi kollégáim közül ketten is meghátráltak, nem voltak hajlandóak beszállni a kísérleti kóstolásba, fotósunk bátrabban viselkedett. A turulmadara védjegyként felmutató honlapokon beharangozott csoda azonban elmaradt, fotósuknak ennyitől sem lett dúsabb a –khm- hajkoronája, de reméljük, immunerősítőnek azért beválik. (Ha másért nem, placebóként, mert annyira szeretnénk hinni benne)

Mindenesetre barátnőm a kórházban nagyon örült dunsztnyi beszerzésünknek. Ezúton köszöni a kedvességét annak a szombathelyi úrnak, aki megosztotta vele gyógy-szerét! Már csak az van hátra, hogy nagyon szurkoljunk, hogy csodaszer legyen!

8 hozzászólás “Kaptunk parlagfüvet – Most teszteljük” bejegyzéshez

 1. Igen, a parlagfűírtás nagy tévút, semmivel nem veszélyesebb más növénynél, kísérleteket végeztek a szaporodásával kapcsolatban. Egy ugaron hagyott területen hagyták szaporodni, az eredmény: a parlagfű csak addig szaporodik, amíg más növények is megerednek, nem nyomja el őket, csupán védi árnyékával a földet a kiszáradástól, gyökérzetével pedig a defláció ellen. Gyógyhatásáról hallottam, de tapasztalataim nincsenek. Pollenjével is csak a nagyvárosok közelében okoz gondot (sajnos a légszennyezettség miatt már lassan mindenhol). A pollen védőburkát leoldja a benzingőz, ezért okoz allergiás reakciókat. Szóval a parlagfű valójában ártatlan, az igazi bűnösök mi vagyunk -allergiások és nem allergiások- hiszen mi égetünk üzemanyagot járműveinkkel. Az irtása szinte diszkrimináció a növény ellen, hiszen milyen dolog mindent kiirtani ami zavar bennünket?! Szinte minden növényre/állatra allergiás valaki, de erről nem az adott növény tehet.

 2. A parlagfűevők előbb-utóbb maguktól rájönnek, hogy ettől a csemegétől felkopik az álluk, tehát magával a cikkel nem is lenne érdemes foglalkozni. Viszont az előző hozzászólásban vannak olyan téveszmék, amelyeket, úgy tűnik, még nem sikerült a széles nyilvánosság előtt megcáfolni, ezért elbizonytalaníthatják az emberek egy részét, nehezíthetik a parlagfű elleni küzdelmet.

  Nézzük sorra a téveszméket!

  “A pollen védőburkát leoldja a benzingőz, ezért okoz allergiás reakciókat.”

  Ezzel kapcsolatban a szakirodalomban pl. ez olvasható: “A pollenből nedvesség hatására az ozmózis okozta robbanás kijuttatja az allergén fehérjét, és az más szálló porokhoz tapadva válthat ki allergiás reakciókat.” (Forrás: http://egeszsegtudomany.higienikus.hu/cikk/2011-1/Dobrone.pdf .) Vagyis: nem kell okvetlenül benzingőz (vagy más, levegőbeli szennyező anyag) ahhoz, hogy a pollen allergén fehérjéi kiszabaduljanak. Elég erre a víz is, amely jelen van az orr nyálkahártyáján, a tüdő hörgőin, a szem kötőhártyáján. Számosan személyesen tapasztalhattuk, hogy vidéken, forgalmas utaktól távol eső parlagfüves területeken jelenkezik rajtunk legintezívebben az allergia. Azaz a parlagfű allergén hatása a levegőszennyezéstől teljesen függetlenül is megvan, a két dolog indokolatlan összekapcsolása hátráltatja a parlagfű elleni küzdelmet. (Ez persze nem jelenti azt, hogy a levegőszennyezés ellen nem kell fellépnünk.)

  “Szóval a parlagfű valójában ártatlan, az igazi bűnösök mi vagyunk -allergiások és nem allergiások- hiszen mi égetünk üzemanyagot járműveinkkel.”

  A föntiek alapján azt mondanám, hogy azok a bűnösök, akik ahelyett, hogy utána járnának a részleteknek, vagy legalább megróbálnák a racionális és az irracionális nyilatkozatokat elkülöníteni, értelmetlen szövegeket helyeznek el cikkekben, weboldalakon, hozzászólásokban.

  “Az irtása szinte diszkrimináció a növény ellen, hiszen milyen dolog mindent kiirtani ami zavar bennünket?!”

  A parlagfű nem egyszerűen zavar, hanem komoly betegségeket (allergia, asztma) vált ki Magyarországon több százezer embernél. A parlagfű több és súlyosabb kárt okoz, mint az összes többi allergén együttvéve. Ha az emberek egészsége fontosabb, mint a parlagfű megmaradása, akkor ki kell irtani. (Más zavaró tényezők esetén is tudományos alapon kell megtalálni a legjobb módszert a zavarral szemben.)

  “Szinte minden növényre/állatra allergiás valaki, de erről nem az adott növény tehet.”

  Valóban sokféle allergén van, de nem mindegy, hogy azok hatása mennyire súlyos, mennyi embernél jelentkezik, hogyan lehet az allergént elkerülni, hatását mérsékelni. Ezen szempontok szerint a parlagfű pollenje Magyarországon messze a legveszélyesebb: a legsúlyosabb betegségeket okozza, a legtöbb embernél jelentkezik, a szezonban alig van olyan hely az országban, ahová a pollen elől el lehet menekülni. Az allergia elleni gyógyszerek csak tüneti kezelést adnak, az allergiát, asztmát nem szüntetik meg, és jelentős mellékhatásaik vannak, nem is beszélve arról, hogy költségesek. (Ha nem az allergén növény tehet az allegiáról, akkor nyilván az ember, aki megkapja. Ugye, nem az a következtetés, hogy aki allergiás, magának köszönheti, a parlagfűt nem kell bántani, az allergiások majd idővel eltűnnek, és megmaradnak az életrevalók, akik helyes életmódjuk miatt nem kapnak allergiát? Mert: a parlagfűpollen okozta allergia bárkiben kialakulhat, ha elég nagy dózist kap a pollenből. Senki sem érezheti magát teljes biztonságban – az egészséges életmód fontos, csakhogy ennek nincs és nem is lehet pontos és mindenkire érvényes definíciója, következésképpen az allergia elkerülése senkinél nem garantálható.)

 3. Aki nem hisz a parlagfű gyógyító erejében, az irányítsa figyelmét valami olyanra, ami számára örömteli és hasznos, ne pedig a körmeit aggassa! Aki meg hisz benne, valószínű azért teszi, mert megtapasztalta. Én egyszerűen csak kíváncsi vagyok, ezért a napokban elkezdtem tesztelni. Már 10-15 cm-es szálakat lehet találni, így aszaló gépben szárítom, és frissen zöld turmixként iszom. Ha nyár derekára egyértelmű pozitív hatását érzek, bespajzolok télire is belőle, és senki ellenvéleménye, okoskodó magyarázata nem fog érdekelni. :)

 4. A következő gondolat:
  A parlagfű fogyasztástól senkit ne riasszon vissza a kesernyés íze! Zöld turmixként fogyasztva egyáltalán nem érzik a keserű íz, sőt!
  Recept: 1 szem alma + fél maroknyi zsenge hajtást turmixgépben először sűrű krémesre turmixolunk kevéske vízzel, majd ízlés szerinti (nem sok) vízzel hígítjuk. Az eredmény egy zöldes színű kellemes ízű, üdítő ital. Szerintem nyáron ez lesz a kedvencem, különféle gyümivel kombinálva.

  Ha más haszna nem lenne a parlagfű fogyasztásnak csak az hogy klorofillt, ásványi anyagokat, élő enzimeket juttatunk a szervezetünkbe mint más zöldekkel, már akkor is megéri. Legfeljebb bővült a palettánk egy kellemes itallal. Jó szívvel ajánlom, tényleg finom! :)

 5. Ha a parlagfű gyógyító erővel bírna, akkor -mint igen elterjedt növény- nem kéne szerepelnie már a sok-sok évszázados (ezredes) tapasztalatokon alapuló füveskönyvekben?

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.