Mit csomagoljak tízóraira? – Nálatok mi vált be? (Küldj tippeket!)

Reggelre kelve hétköznapi dilemmáim egyike, a rohanás közepén mit csomagoljak kisiskolásomnak, tízórai és uzsonna gyanánt. (Merthogy a mi iskolánkban a közös étkeztetést az ebédre redukálták.) Mit is adjak szemem fényének, ami egyszerre finom, egészséges és lehetőleg estére nem szuttyogósra turmixolva találom meg a táskában?

Révetegen bambulok a hűtőbe: megint sajtos-pulykasonkás szendvicset? Lelkiismeret-furdalásom támadt, csak nem lehet minden nap ugyanazt csomagolni? Csak mert a gyerek ezt szereti?

Ha a lányomat kérdezem, ő köszöni szépen a mama-féle lekváros zsemlével (pláne egy karamellás csiga társaságában) kiegyezne, és nem kér sem reszelt sárgarépát, sem retek- vagy lucernacsírát. Salátalevél sem kell, egyedül az uborkát és a paradicsomot fogadja örömmel – miközben én libabőrös leszek a gondolattól, vajon mit tartalmazhat és mit nem a téli primőr.

Felvágottak persze jelenthetnek némi alternatívát, habár nálunk a fűszeresebb kolbászok és késztermékek eleve nem rúgnak labdába. Nem szereti a kis dög. A kefirt is kilőtte, fehérjeként marad egyetlen(?) lehetőség: a joghurt. És no persze a sajt.

A házi sajt a gyereknek is bejött, a faluban készítik, a diós és a „simasajt” a nyerő. (A szombathelyi piacon is beszerezhető, mi a jáki majorban vesszük.) Próbálkoztunk a kisipari sajtkrémmel is, nem kaptunk rá. Sós, fűszeres, érthető, ha nem eszi.

Újdonsült ötletünk a szeletelt gyümölcs (alma, körte narancs, banán, mikor mi van, vegyesen) apróbb kockákra vágva, kevés citromlével és mézzel megcsorgatva garantáltan elfogy. Csak egy kis zárható tetejű dobozkát kell beszerezni hozzá. Ha bírná a kihívásokat a gyerek, még müzlivel is megbolondíthatnánk.

Felejtsük viszont el a szagosabb rátéteket, pedig kedvemre való lenne akár a laktató olajos tonhal is. (Ki merték már próbálni az olajos halat vöröshagymával? Több szempontból is kalandosJ) A krémekkel óvatosan bánok: az avokadó délutánig megbarnul, kidobásra ítélve, a többi is könnyen romlik a meleg tanteremben. (De jó lenne egy osztályhűtő!)

Milyen az ideális tízórai?

Pár tipp, amit innen-onnan összegyűjtöttem, és talán jó hasznát vehetjük:

1. Használjunk teljes kiőrlésű vagy korpás kenyeret, süssünk zsemlét vagy pitát, minél több maggal, bogyóval vagy éppen szárított paradicsommal!

2. Válasszunk alacsony zsírtartalmú töltelékeket, mint a sovány pulykasonka, csirke, sajt. Nem csupán a felvágott a nyerő, vékony szelet sült húst is csomagolhatunk.

3. Óvakodjunk az előre gyártott majonéz és ketchup használatától, helyette magunk is kikeverhetünk ilyeneket. (Például paradicsompüréből, némi fűszerezéssel remek szószt gyárthatunk.)

4. Minden nap csomagoljunk friss gyümölcsöt – de ne csak almát és körtét, szezonálisan lehet színesíteni a palettát.

5. Reggel (akinek van rá energiája) összeturmixolt gyümölcspürét is készíthetünk (akár sütőtökkel is).

6. Nem rossz, ha megtanulja a gyerek, hogy a csapvíz is iható. Helyettesítsük a szénsavas italokat vízzel, cukormentes üdítővel, gyümölcspürével, joghurttal. Nálunk a mézes tea is belefér.

7. Kis csomag dió vagy sótlan magvak is beleférhetnek az uzsonnás táskába – édesség helyett szárított gyümölccsel is próbálkozhatunk.

8. Hétvégén süthetünk egy jó adag fasírozottat (szójából, gombából, krumpliból, csicseriborsóból, disznóból, macskából, ki miből szereti).

9. Próbálkozhatunk a zabpelyhes pogácsával, vagy a klasszikus házi túrós- sajtos- tepertős- sem rossz.

 

Ti hogy oldjátok meg, írjatok tippeket, recepteket nekem!