Elképedtem… – egy szombathelyi iskolabüfében

 

A sztori csak ennyi, a reggeli rohanásban otthon maradt a kiselsősöm tízóraija. Merthogy a mi iskolánkban az étkeztetést az ebédre redukálták, a tízórait és az uzsonnát otthoni hozottból kell megoldani. Tehát ha nincs előre gyártott pakk, délelőtt éhen marad a gyerek. Az pedig nem jó, nem csak azért nem, mert korgó gyomorral nem figyel úgy az órán… Egyszóval tízórai nélkül maradtunk. Mindezzel 7.50-kor, a kocsiból kiszállva szembesültem. Annyi idő még volt, hogy elrohanjunk az iskolabüfébe.

Valamiért azt hittem, találunk valamit: gondoltam, ha nem is száműztek az iskolabüfékből  minden egészségtelen kalóriabombát, legalább alternatívaként kapható lesz majd olyan élelmiszer is, ami legalább nem káros. Tehát sorban álltunk.

Tévedtem. Szombathely belvárosában, a város egyik általános iskola büféjében nincs joghurt, nincs gyümölcs (jó dolog, hogy a folyosókon mindig van ingyen alma, de ez most más tészta) semmilyen szendvicset sem árulnak reggel nyolc előtt (ábrándozhatok zöldséges-rozsos kifliről, ha még parizeres szendvics sincs). Majd első szünet után – kaptam a választ. Csakhogy a gyerkőc a szünetben egyedül nem jöhet le (legalábbis nekem ezt mondja), valamit muszáj volt tehát választani. A kínálat kimerült a felfújt, ránézésre is gyanús kelt tésztákban: kapni csokival leöntött kakaós csigát, sima kakaós csigát, kakaós kalácsféle tésztát, vaníliás pudinggal töltött tésztát, és valami pizza forma szeletet… No és választhatnánk még megannyi előre csomagolt édesség és rágcsálnivaló közül. Kóla éppen nincs, de cukros szénsavas üdítőket persze látok…

A gyerek pizzáért visít, mit vegyek, mit tegyek?

Ráböktem a vaníliásra… De nem akarom elhinni, hogy itt tartunk, hogy még mindig ez van, hogy nem értik, mennyire nem szabadna ezekkel az üres kalóriabombákkal tömni a kölyköket – ráadásul mi szülők gyanútlanul azt hisszük, ha nincs tízórai, majd vesz valamit a büfében. De mit?

Gyanútlanul tényleg úgy gondoltam, annak, hogy 2005-ben rendeletileg szabályozták az iskolai büfék kínálatát, csak volt némi foganatja … (Az akkori miniszteri rendelet szerint az intézményvezetők nem köthetnek szerződést azzal a büféüzemeltetővel, akinek kínálata az iskola-egészségügyi szolgálat szakvéleménye és a szülők szerint nem felel meg az egészséges táplálkozás alapelveinek. Vagyis tiltólistára kerültek a túl cukros, a túl zsíros és a túl sós termékek.)

Persze lehet mondani, chips nélkül csődbe mennének az iskolai büfék, de könyörgöm, mi vagy ki van miért vagy kiért? Amikor én voltam kisiskolás (még az átkosban), nálunk nem volt büfé, a felsősöknek a konyhások kosárból, egy pulton árulták azt a szendvicset, tejterméket, amit a kicsik tízóraira kaptak. Nem volt csoki és rágó, ha éhesek voltunk, vettük és ettük a tojáskrémes kenyeret…

Valakinek csak el kéne gondolkodni már ezen. A büfésnek? Az iskolavezetésnek? Valószínűleg mindkettőnek. Mert mi szülők csak nagyritkán jutunk el az iskolai büfékbe, ha vagyunk olyan felelőtlenek, és otthon hagyjuk a gyerek tízóraiját, egyébként be se igen mehetnénk az épületbe…

 

20 hozzászólás “Elképedtem… – egy szombathelyi iskolabüfében” bejegyzéshez

 1. Kedves szülő!
  Érdeklődnék hogy az ön gyereke megeszi a sült tojásos kenyeret?Mi akkoriban sokszor örültünk ha zsíros kenyér jutott,nekünk nem volt számító gépünk,de rendszeresen sportoltunk ,nem ültünk egész délután a Tv előtt.Ezért volt sokkal kevesebb az elhízott gyerek.Húsvétra, karácsonyra ön nem csokit,ha nem zöldséget,gyümölcsöt vagy joghurtot vesz a gyerekének?Még biztosan nem volt a gyermeke gyorsétteremben?Tessék megpróbálni,és vegyen bérbe egy iskola büfét és üzemeltesse.Ha ez megtörténik akkor szembesülni fog hogy az emberek többsége nem tudja megvenni a drágább de egészségesebbnek mondott táplálékot.Nem véletlenül eszünk kevés halat,kaviárt.Vagy önnek hetente kerül az asztalára háromezer forintos lazac,ha igen gratulálok az anyagi helyzetéhez.Mi büfések azt árusítjuk amire kereslet van és amit az emberek többsége megtud fizetni.Naponta látom hogy a gyerekek kiveszik a szendvicsből a paprikát vagy a sajtszeletet,vagy meg sem veszik mert van benn ilyen.Nagyapáink egy szelet szalonnával el voltak egész nap(ma ez a legegészségtelenebb ételnek van ki kiáltva) és nem voltak elhízva.Bele gondolt hogy az egészséges zöldségekkel ( a bennük lévő kemikáliák miatt) lehet hogy megmérgezi a gyerekét.Zárás képpen egészségtelen élelmiszert nem lehet forgalmazni.

 2. Hát’ igen..de ha már cikkezek valamiről akkor leírom hogy pl melyik iskola..;)
  Végülis nem értem hogy miért ne lehetne vagy mitől kéne mégis félni ha megvan valami nevezve?!
  Van a nagy panaszkodás de leírni, kiírni nem mer senki semmit..csak azt nem értem hogy miért is?! :S

 3. Ez még mindig nagyon szánalmas. Szerintem attól nem lesz semmi baja a gyereknek, ha néha- néha kakaós csigát is eszik. Lehet, hogy tévedek. A gyerekek meg persze, hogy a számítógépet választják, ha nincs alternatíva. Itt külföldön könnyebben jutnak különböző elektromos kütyükhöz a fiatalok, de ha labdát látnak mégis minden más háttérbe szorul. Ez a helyzet a társadalom egészének, így minden egyénnek a hibája.

 4. Persze zöldség meg miegymás. Ön szerint ki venne meg ilyet a gyerekek közül? Senki. Ami meg egészségesebb az sokkal drágább és a mai világban az egészséget sajnos nem lehet megfizteni. A számlákat sem. Az árusok meg azt adják amire kereslet van. Ha egyszer nem vesznek valamit azt nem árulják. A büféket magánszemélyek üzemeltetik és nekik is meg kell élni a profitból és lássuk be nagyon szűk az a réteg aki egészségesen akar és tud élni. Abból nem lehet eltartani egy büfét.

  1. Kedves Büfés !

   Nem kötelező büfét vezetni – különösen iskolai büfét. A hozzászólónem “rinyál” csupán észrevételezik, hogy a rendeletben foglaltakat tessék betartani. Ha Önnek vannak gyermekei unokái, akkor ezeket a szempontokat kéne figyelembe venni. Hogy a gyerekek mit szeretnének, arról mesélhetnék, ne legyenek idő előtt cukor- és gyomorbetegek. Gyermekeink egyébként is kicsit ” túlsúlyosak” Nembaj, ha több gyümölcsöt talál a büfébe..és ha nem akkor cserélje el az iskolai büféjét a remegő hájú képviselők Parlamenti büféjére- akik szíves örömest várják a sok egészségtelen ennivalókat / amiket rengeteg iskolai büfé produkál !!!!
   Böbe mama – aki szívesen ad ötleteket,miket áruljon a büféjében.

 5. Azért az valahol kurvára meredek, hogy egy büfés ilyet ír.

  Káros kemikáliák a zöldségekben? Jó a szalonna meg a tojásos kenyér? Ha tudnám, hogy egy ilyen ember vezeti a gyerekem iskolája melletti étkeztetőt, mindent megtennék, hogy eltávolíttassam onnan. (Talán meg is teszem.)

  Sértődött, ostoba rinyálás helyett talán tenni kéne érte, hogy a gyerekek ne csak a szaros kakaós csigát akarják!

 6. Kedves szülő!
  Szerintem a gyereknek nem lesz semmi baja,ha eszik egy kakaóscsigát,vagy vanília pudingos süteményt.
  És egy iskolai büfés nem fog megélni abból ha almát meg joghurtot árul. Ha a felnőtt oda is figyel,hogy mit eszik a gyerek,honnan tudja,hogy amikor nem látja,mit eszik..
  Amikor én voltam középiskolás(nem volt olyan rég), reggel nyitott a büfé,és az alma reggeltől délutánig ott állt egy dobozban,mert senki nem vette meg. Mindenki vagy rágcsálni valót,vagy finom pékárut vett. Egyértelmű,hogy ezt vesszük.
  Nem kell ezt olyan nagy dobra verni szerintem..Vannak ennél rosszabb gondok is!

 7. Részemről lesz…m, hogy a büfés MÁSHOL miből gazdagszik meg. Az ISKOLÁBAN értékekre nevelünk. Az iskolai büfé nem egyelő a sarki talponállóval. Ha a büfés panaszkodik, hogy joghurton nem tud annyit keresni, mint a kólán és a chipsen, akkor ne iskolába menjen vállalkozni! Igen, rohadt nehéz egy gyereket egészséges életmódra és étrendre szoktatni. Mégis harcol a gyerekkel minden normális szülő, mert a kölök érdekét nézi. Csakúgy, mint a tanárok, iskolaigazgatók, ugye? Akkor nekik kellene felemelniük elsőként a szavukat! A szülőknek meg azt javaslom, forduljanak a Szülői Munkaközösséghez, vagy az Iskolaszékhez. Nem kell mindenbe beletörődni.

 8. Életem legfinomabb búrkiflijeit (rengeteg töltelékkel) mindig a suli büfében vettük… Igaz volt ez már 15 éve is :) És az a fura akkoriban nem volt mánia ez a chipses, cukros baromság… nem is emlékszek olyanra, hogy valaki vett volna. Szenyók és pékáruk mentek. Ennyire változtak a gyerekek ? Reggelire chips kólával? Kemény :D

 9. Béláim!
  Álljunk meg egy pillanatra, tisztázni az alapokat:
  – az iskola közintézmény
  – az állam, a fenntartó (önkormányzat) és az intézményvezető(ség) feladata biztosítani a törvényeknek megfelelő, az ott tanuló gyerekek testi-lelki fejlődését elősegítő működést.
  – Az nem feladata az iskolának, hogy eltartson egy büfés vállalkozót

  Vagyis ha van az iskolában kereskedelmi egység, annak elsősorban úgy kell működnie, hogy a közösség érdekeit szolgálja. Persze nem baj, ha a vállalkozó keres rajta, és az sem, ha az iskolának anyagi hasznot hoz (bérleti díj). De ez nem elsődleges cél.
  Ha a büfé elsősorban egészségtelen táplálkozásra buzdít, inkább árt mint használ, be kell zárni. Aztán lehet pályáztatni, és ha nincs olyan aspiráns, aki vállalni tudja, hogy lesz nála gyümölcs, joghurt, akkor nem kell boltot üzemeltetni.
  Mellékes, de megjegyzem, a fiam iskolájában osztanak gyümölcsöt. Elfogy. És van aki kakaós csigát és pizzaszeletet visz tízóraira, de olyanok is akadnak, akik barna magos zsemlyében sajtot visznek, és kefirt, joghurtot isznak hozzá.

 10. De akkor miért csak írnak,miért nem cselekednek?
  Ezt soha nem értem. Mindenki csak ír,de cselekedni,soha nem cselekszik semmi.
  Aki meg nem akarja,hogy ilyet egyen a gyereke,csomagoljon neki otthon,és ne adjon neki pénzt büfére.
  Ha nagyobb lesz,úgyis meg fogja venni! Jah egyébként nem büfés vagyok,semmi közöm ezekhez mielőtt valaki azt hinni,ez csak a saját véleményem. Ha nagyobb lesz majd úgyis bulizni jár,iszik,cigizik..stb. Addig örüljön a szülő,amíg az a gond,hogy kakaóscsigát eszik a gyerek!

 11. Tisztelt Pais és kedves Kommentelők

  Néhány apró de szerintem lényeges adalékot szeretnék hozzáfűzni a cikkhez mint üzemeltető.
  Az nevezett büfét évek óta üzemeltetjük az iskola vezetés és a gyerekek megelédedésére.
  A tanári kar és a vezetés mindent megtesz azért hogy egészséges ételekkel és megfelelő neveléssel lássa el a gyereket , természetesen csak annyira amennyire mi szülők és a maguk szűkre szabott tantervi keretei hagyják .
  Az ideális persze az lenne ha a “gyerkőc” határozottan törekedne a joghurt a gyümölcs és zöldséges-rozsos kifli kizárólagos fogyasztására . Azonban a való világ teljesen más képet mutat.
  Ezek a ” kölkök ” a fenének sem hajlandóak kefires sárgarépán élni , az egészséges étrend hallatán pedig értelemi képességeinket is kétségbe vonják ! Az ominózus esetben közölte a kiszolgáló hogy kettő perc és készít , ( mivel a büfé 1/2 8-kor nyit és minden frissen készül ) erre azonban “nem volt ideje ” . Ja és a vélemény nyilvánítás természetesen alapjog de széles körben hangoztatni és felsőbbrendüként hirdetni csak névvel korekt !

  1. Kedves Verhás Imre!

   A vélemény, ahogy ön is írta, szabad: márpedig akkor reggel én azt tapasztaltam, amit leírtam. Ez egy blogbejegyzés, nem tényfeltáró anyag, ezért szubjektív. (A nevem vállalom, Pais-nak hívnak, ez van…) A célom nem a konkrét büfé lejáratása volt, sőt, épp ezért sem szerettem volna az iskolát megnevezni, mert számomra nem ez a fontos. Hanem maga a probléma: amely sokakat érint és érdekel. Abból, amennyi ember pro- és kontra hozzászólt már ehhez a kis íráshoz, abból is kitűnik , tényleg érdemes erről a kérdésről beszélgetni… Úgyhogy erősen gondolkodom rajta, hogy egy újságcikkben is érdemes lenne visszatérni a kérdésre…
   Üdvözlettel: Pais Szilvia

  1. Jogos, én is belefáradtam a rosszindulatú megjegyzések olvasásába, úgyhogy eztán szigorúbban szelektálom a hozzászólásokat, az arrogáns és bántó, bunkó hozzászólásokat törlöm…

 12. Hát, forró témára tapintottál….
  Hidd el, a legtöbb család szívesen adna jót (és még jobbat) és egészségeset a gyerekének, de nem biztos, hogy anyagilag megteheti. Sajnos itt tartunk, hogy mérlegelni kell, egészséges legyen vagy olcsón jóllakott a skac.
  Szerintem is ragaszkodj ahhoz, hogy legyen egy minimális színvonala a hozzászólásoknak, de fogadd el, hogy a büfés abból él, amit elad. Lehet, szívesen adna ő is több gyümölcsöt, joghurtot, ha keresné valaki.
  És azért ne feledjük, a gyerekek szívesebben nyúlnak az édeshez, hiába nem egészséges, néha meg lehet ezt is enni, nem lesz semmi bajuk.
  8. osztályosként hónapokig ettem a menzán galuskát szósszal, nem bírtam betelni az ízével. Kb. 20 éve én is figyelek a bióra, a teljes kiőrlésre, évekig voltam vega is, most inkább az számít, hogy minőségi ételeket vegyek.
  Légy kicsit megértőbb! :))))

 13. Ohh igen ami nem a bejegyzés íróját igazolja comment azt töröljük. Szimpatikus hogy ugy akar valaki központba kerülni hogy mást lejárat. De egyébként mindannyiotoknak igazatok van. Vonjátok meg a gyerekektől a finom egészségtelen dolgokat. Tekintettel arra hogy mindenki annyira baromira tudatosan eteti a gyereket ezert nyilvan otthon sem kap a gyerek egészségtelen ételt. Hisz akkor senki nem szolhatna itt egy rossz szót se. De ha otthon a gyereknek répát kell ennie kölessel, akkor miért vennénk el tőle hogy legalább egyszer kétszer ehessen valami finpmat de kevésbé egészségest. Nem értem mi ez a nagy felháborodás. Ha nem akarod hogy ott vasaroljon a gyerek egeszsegtelen kajat ne adj penzt neki. A kpvetkezo mi lesz? Megkovezzuk a vidampark vattacukor arusat? A gyereket kellene nevelni nem mindenki mast.

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.