Medvehagymás sült spagetti, vega-szósszal

Írhatnék nagypénteket is, habár ezen a tradicionális böjti napon én általában semmit sem eszem, hacsak, mint ma este, vendégeket nem várok. A gyerekeknek (ahogy nagyanyám is tette) hagyományosan parajt főzök (hozzá a kertből csalánt gyűjtök, azt is beleteszem). A böjt nálunk ez esetben a hús mellőzését jelenti, és nagyszombaton is tart. Ebédre – rákészítve a gyomrot a sonka-csülökre- ajánlom ezt a bevált receptem: a szójás-medvehagymás sült spagettit.

A szójás-zabpelyhes szósz

Délelőtt egy csésze zabpelyhet (univerzális töltőanyag) és egy csésze szójakockát beáztatok. A szószhoz egy fej hagymát pucolok, kockázom, olajon megpárolom. Egy-két sárgarépát apróra vágok, a lábasba beleteszem, a megpuhult zabpehellyel és szójával együtt. Kicsit összesütöm, finoman megsózom, megborsozom, zöldfűszerrel és bazsalikommal ízesítem. Öntök rá egy-fél pohár vizet, épphogy ellepje. Párolom, majd ha megfő a sárgarépa, az egészet összeturmixolom. Friss paradicsompürével megbolondítom – még egyszer felforralom, a legvégén apróra vágott fokhagymával ízesítem.

 

Hozzá a  medvehagymás sült spagetti

Négy személyre egy csomag (én a vékonyra esküszöm) spagettit főzök. Közben előveszem a wokot, meleg olívaolajba apróra vágott fokhagymát dobok. A kertben lecsipegetett zöldfűszer-növényeket apróra vágom, ezt is beleszórom a fokhagymás olajba. Finoman, alig hevítem. Most a medvehagyma szezonja van, ez lesz a leghangsúlyosabb, de szeretek belemetélni aprón friss csalánt, a kert végében vadon növő snidlinget és bazsalikomot is.

A kifőtt spagettit beleforgatom a zöldfűszeres fokhagymás olajba, és jól átsütöm. A legfinomabb, ha egy kicsit meg is barnul a tészta.

Reszelhetünk a tetejére sajtot, de nyugodtan ki is hagyhatjuk – rendben van ez magában, nem kell cifrázni…