Közeli helyeken – A Muzsla forrás

Néhány szabad óra (és kevés pénz) is elegendő lehet ahhoz, hogy feltöltődjünk, kikapcsolódjunk. Egy szombathelyinek ilyenkor egyből a Parkerdő ugrik be, mint lehetséges célpont. Vannak azonban még felkeresésre érdemes közeli helyek is, amit akár biciklivel, akár más járművel is elérhetünk.

Elsőként most a határszélen található kedves kis falu, Dozmat frissen felújított pihenőhelyét, a Muzsla forrást és környékét ajánlom. Megközelíthetjük a 89-es főúton, vagy Sé és Torony községeken áthaladva.

Dozmatra beérve a fő (Fiumei) utcáját követve könnyen eljutunk a templom dombjára. Ha autóval érkezünk, itt leparkolhatunk, bár kiépített parkoló nincs. A templom sajnos zárva van (kivéve misenapok), de érdemes körbejárni azzal a tudattal, hogy egy római villa alapjaira épült (ezek a rómaiak tudtak valamit – gyönyörű a kilátás!), és az egykori köveket most is rejtik a falak.

A templommal szemben, a lakóházak mellett egy új, aprókavicsos úton juthatunk le a domb aljába, ahol úti célunk találjuk: szalonnasütő hely, padok és a Muzsla forrás. A vize iható, bár kissé vasas. (Naná, mi is jöhetne a Vas hegy gyomrából?) Egy óriási diófa és nagy tuják árnyékában elfogyaszthatjuk elemózsiánkat – feltéve, ha hoztunk magunkkal. Akár szalonnát is süthetünk, bár a fát valószínűleg magunknak kell előtte összegyűjteni. Van néhány hulladéktároló is, ottjártunkkor sajnos épp teljesen tele…

Egy snájdig információs tábla egyik oldalán a községről olvashatunk, a másikon pedig egy érdekes legendát az aranyekéről. Aki ügyes, talán még a nyomára is akadhat! :)

Nagyon bízom benne, hogy ez a bájos, nyugodt és rendezett környezet sokáig segíti a vendégek kikapcsolását, érkezzenek közeli avagy távolabbi helyekről…

– by Juci –