Sokoldalú házi sajtkrémes puffancs

 

A  recept, amit az alábbiakban megosztok veletek, nagyon egyszerű. Kezdők, a főzéssel bátortalanul barátkozók is nyugodtan ugorjanak neki, garantált a siker. Az egyszerűsége mellett nagyon sokoldalúan felhasználható, lehet ízletes előétel,  guszta vendégváró falatka, sör- és borkorcsolya, de akár leves mellé is tálalhatjuk, ha fel akarjuk dobni valamivel mondjuk a gomba, spárga… krémlevest. Mindenkinek a fantáziájára bízom a felsorolás további folytatását.

Először is készítünk egy  főzött tésztát. Ez  a  tésztarecept  a Tv paprika receptújság ez év márciusi számában jelent meg, elolvastam és következőképp gondoltam tovább:

0,6 dl  száraz fehérbort, 0,6 dl vízzel, 5 dkg vajjal, borssal, sóval közepesen lángon összeforralunk, majd hozzáadunk 10 dkg lisztet és addig keverjük amíg  tészta állaga nem lesz és elválik az edény falától. 5 percig hűlni hagyjuk. Én ezt követően beletettem a tésztát a késbetétes robotgépbe  és az eredeti recept szerint hozzáadtam  3 tojást, ( természetesen külön felverve), 10 dkg kéksajtot és feltupíroztam friss vágott petrezselyem zölddel ill. reszelt fokhagymával, az utólag hozzáadatt tételekkel egymenűvé varázsoltam a tésztámat. A recept azt tanácsolja, hogy sütőpapírral bélelt  tepsibe egymástól 2,5 cm-es távolságra diónyi adagokat szaggassunk, kenjük meg tojással a tetejét és süssük aranybarnára 30 perc alatt, előmelegített sütőben, 180 fokon.  Így használhatjuk sós nassnak  illetve, ahogy már említettem leves mellé is izgalmas.

Az én fejemben, aztán meg a kezeim között illetve alatt egy nagyom mutatós, és igazán ízletes előétellé avanzsált a fenti tészta.

A elkészített tésztát nem tepsiben, hanem a 24 db-os mini muffinsütőben osztottam szét. Egyébként az eredeti recept is pont 24 db-ot  ígér belőle. Jó tanács: ne használjatok kapszlit a muffinsütőben, mert nehezen lehet lefejteni a tésztáról. Egyszerűbb enyhén kivajazni és lisztezni a mini formákat , még akkor is, ha ez a verzió tűnik macerásabbnak.

 

A kisült mini muffinokat  kettévágtam -ugyanis a tészta állaga hajazik a képviselőfánk tésztájának állagára- megtöltöttem őket  „házi sajtkrémmel”, és a szétvágott darabokat újra egymásra illesztettem.  A házi sajtkrém alatt azt értem, amikor natúr joghurtot ( legjobb a görög) 2 napig pelenkával bélelt szűrőkanálban a hűtőben állni hagyok. Kicsöpög a savó, és a joghurtból, selymes, krémsajt lesz. Amit tetszés szerint ízesíthetünk. Én mentával és fokhagymával, sóval, borssal dobtam fel. Ha itt befejezzük a receptet, akkor 24 db mutatós vendégváró falatkával büszkélkedhetünk.

Viszont ha a vendégeink tányérjában egy kisebb marék rukkolával – amit  pár csepp tökmagolajjal meglocsolunk- megágyazunk 2 db sajtkrémes mini muffinnak  és megszórjuk pár szem pirított fenyőmaggal, akkor egy nagyon elegáns előételt varázsolunk belőle. És készüljünk fel arra, hogy vendégeink  követelni fogják a repetát.

-évi-