Többet érdemelne – ne csak főzd, süsd is a zöldbabot

Fújj… – véleményezte újdonsült zöldbab-költeményem ötletét a férfikolléga, akinek az imént meséltem el, milyen újabb bejegyzést készülök kreálni. Az istennek sem hitte el (miért is hinné), hogy a zöldbab érdemtelenül kapta az „ez csak egy főzeléknek való zöldség” jelzőt. Zsengén leszüretelve, olívaolajon megpárolva, cukkinivel és magkeverékkel megbolondítva hölgyeknek ideális karcsúsító, hímeknek pedig kánikulában  (akár grillezett marhasteak mellé) a legkiválóbb zöldségköret. Ráadásul szezonja van. Próbálják ki…

Súlyos kádári örökségünk…

Amúgy régóta készülök egy dörgedelmet írni arról, mennyire unom már, hogy a magyarok fejében a zöldségköret masszívan csak ennyit jelent: teszkós francia vagy mexikói mirelit, sercegő olajban átsütve, vegetával ízesítve. Nem egy vendéglőben a mai napig ez szerepel az étlapon. Ha a „rizs, sült vagy tört burgonya” szentháromsága helyett valami zöldebb alternatívát keresünk, csak ezt a fagyasztóból előrántott, felkockázott sárgarépás cuccot kapod.

Ismerős?

 

Amikor nemrég a kezembe került a nyolcvanas évekből pár „Magyar Konyha” szám, belelapozva megvilágosodtam: ez az egyenmirelit súlyos kádári örökségünk. A Magyar Konyha receptjei ugyanis egytől-egyig ezt a fagyasztott franciás jelzővel feldobott mixet favorizálták, csak semmi frissesség: aszpikban, sült hús mellé, tölteléknek komponálva, főzeléknek kotyvasztva csak ezt ajánlották. A kedvenc receptem a nyolcvanas évekből, amit bizonyára nagyon egzotikusnak gondoltak: ananász belsejébe töltött főtt francia zöldségköret. Ez tényleg fújj…

Pedig a zöldköret tényleg lehet nagyon más

Főként ilyen tájban, amikor sorra érnek be a kertekben a finomabbnál finomabb zöldek: a karalábék, a karfiolok, a nem kockára vágott sárgarépák, nem is beszélve a brokollikról…

A mi zöldségköretünk ötlete is zöldbab-szüret közben fogant. Találtam a szomszéd ágyásokban egy zsenge cukkinit, egy beérett paprikát és zöldhagymát is – így született meg aktuális vacsoránk.

Titok nincs, csak annyi…

A zöldbabot zsengén kell leszüretelni, ha sütöm, jobban szeretem nem feldarabolni, csak levágom a két végét, és már dobom is bele a wokba. Kevés olajon hagymát pirítok alá, csíkozok bele zsenge cukkinit, szigorúan héjasan, majd szeletek hozzá paprikát és foghagymát. Egy kis szójaszósszal ízesítem, majd átsütöm. Egy kevéske feketeborssal is ízesítem, jól áll neki. Hogy még laktatóbb legyen, amikor a zöldség már majdnem kész, bioboltokban kapható magkeverékkel megszórom, és az utolsó tíz percben ezzel együtt átforgatom.

Füstölt sajttal megszórva a tetejét, kánikulában egytálételnek is kiváló, de grillezhetünk hozzá akár marhasteaket is.

Nem mellékesen, amiért érdemes zöldbabot fogyasztani

A zöldbab ásványi anyagokban igen gazdag, magas a kálium-, magnézium-, foszfor- és kalcium-, cink-, mangán- és nikkel-, a vitaminok közül a B1-, B2-vitamin- és a folsavtartalma. Az A vitamin mennyisége is jelentős, sőt a nélkülözhetetlen aminosavak nagy része is megtalálható benne. (További érdekességek a növény élettani hatásairól…)