Többet érdemelne – ne csak főzd, süsd is a zöldbabot

Fújj… – véleményezte újdonsült zöldbab-költeményem ötletét a férfikolléga, akinek az imént meséltem el, milyen újabb bejegyzést készülök kreálni. Az istennek sem hitte el (miért is hinné), hogy a zöldbab érdemtelenül kapta az „ez csak egy főzeléknek való zöldség” jelzőt. Zsengén leszüretelve, olívaolajon megpárolva, cukkinivel és magkeverékkel megbolondítva hölgyeknek ideális karcsúsító, hímeknek pedig kánikulában  (akár grillezett marhasteak mellé) a legkiválóbb zöldségköret. Ráadásul szezonja van. Próbálják ki…

Súlyos kádári örökségünk…

Amúgy régóta készülök egy dörgedelmet írni arról, mennyire unom már, hogy a magyarok fejében a zöldségköret masszívan csak ennyit jelent: teszkós francia vagy mexikói mirelit, sercegő olajban átsütve, vegetával ízesítve. Nem egy vendéglőben a mai napig ez szerepel az étlapon. Ha a “rizs, sült vagy tört burgonya” szentháromsága helyett valami zöldebb alternatívát keresünk, csak ezt a fagyasztóból előrántott, felkockázott sárgarépás cuccot kapod.

Ismerős?

 

Amikor nemrég a kezembe került a nyolcvanas évekből pár “Magyar Konyha” szám, belelapozva megvilágosodtam: ez az egyenmirelit súlyos kádári örökségünk. A Magyar Konyha receptjei ugyanis egytől-egyig ezt a fagyasztott franciás jelzővel feldobott mixet favorizálták, csak semmi frissesség: aszpikban, sült hús mellé, tölteléknek komponálva, főzeléknek kotyvasztva csak ezt ajánlották. A kedvenc receptem a nyolcvanas évekből, amit bizonyára nagyon egzotikusnak gondoltak: ananász belsejébe töltött főtt francia zöldségköret. Ez tényleg fújj…

Pedig a zöldköret tényleg lehet nagyon más

Főként ilyen tájban, amikor sorra érnek be a kertekben a finomabbnál finomabb zöldek: a karalábék, a karfiolok, a nem kockára vágott sárgarépák, nem is beszélve a brokollikról…

A mi zöldségköretünk ötlete is zöldbab-szüret közben fogant. Találtam a szomszéd ágyásokban egy zsenge cukkinit, egy beérett paprikát és zöldhagymát is – így született meg aktuális vacsoránk.

Titok nincs, csak annyi…

A zöldbabot zsengén kell leszüretelni, ha sütöm, jobban szeretem nem feldarabolni, csak levágom a két végét, és már dobom is bele a wokba. Kevés olajon hagymát pirítok alá, csíkozok bele zsenge cukkinit, szigorúan héjasan, majd szeletek hozzá paprikát és foghagymát. Egy kis szójaszósszal ízesítem, majd átsütöm. Egy kevéske feketeborssal is ízesítem, jól áll neki. Hogy még laktatóbb legyen, amikor a zöldség már majdnem kész, bioboltokban kapható magkeverékkel megszórom, és az utolsó tíz percben ezzel együtt átforgatom.

Füstölt sajttal megszórva a tetejét, kánikulában egytálételnek is kiváló, de grillezhetünk hozzá akár marhasteaket is.

Nem mellékesen, amiért érdemes zöldbabot fogyasztani

A zöldbab ásványi anyagokban igen gazdag, magas a kálium-, magnézium-, foszfor- és kalcium-, cink-, mangán- és nikkel-, a vitaminok közül a B1-, B2-vitamin- és a folsavtartalma. Az A vitamin mennyisége is jelentős, sőt a nélkülözhetetlen aminosavak nagy része is megtalálható benne. (További érdekességek a növény élettani hatásairól…)

“Többet érdemelne – ne csak főzd, süsd is a zöldbabot” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Óóó, én zöldbabot még a lecsóba is teszek ha olyan kedvem van :)
    De szoktam olyant csinálni, hogy hagymát dinsztelek, rá a zöldbabot, paradicsomot, paprik
    át, akármit ami van itthon (volt, hogy cukkínit is dobtam bele), só & fűszer.
    Amikor kész (én úgy szeretem ha a bab még kicsit roppan) akkor ütök rá néhány tojcit.

    Kicsit sportleves (mindent bele) szerűnek tűnik, de szerintem nagyon fincsi :)

  2. Bizony jó ízlése van a cikkírónak! Két dolgot főznék hozzá:

    1. Isteni finom pörkölt is készíthető belőle – főleg, ha tálalás előtt felvert tojással behabarjuk!
    2. Vállalkozó szelleműek próbálják ki a LÓBABOT! Igénytelen, bőven terem. Zölden leszedve igen finom: salátának, levesnek, főzeléknek, pörköltnek elkészítve ajánlom!

  3. LeonSilver, bocs a késésert, most vettelek észre!

    Tehát:
    Hozzávalók 4 személyre:
    1/2 liter(!) vágott, (fagyasztot) zöldbab
    1-2 evőkanál oliva olaj (jobb híján napraforgó is megfelel)
    1 kisebb fej vöröshagyma
    1 db közepes paradicsom (télen paradicsom sürítmény, vagy nem túl mű-ízű ketchup is megteszi)
    1 kiskanál őrölt paprika (édes-nemes)
    2 db tojás
    só, bors tetszés szerint.

    A forró olajba beleszórjuk az apróra vágott hagymát, és üvegesre pároljuk. Majd hozzáadjuk a paprikát és a felvágott paradicsomot. (Ezt hívják pörkölt alapnak?) Ezen párolom pár percig a hozzáadott zöldbabot. Felöntöm vízzel, hozzáadom a sót, és kb. 30 – 35 percig gyengén forralom fedő alatt. Amikor a zöldbab puhára fő, ekkor jön a lényeg: A 2 tojást felverem (ezt is enyhén sózom), és a majdnem kész pörköltre állandó keverés mellett ráöntöm.

    Rendszerint kifőtt tésztával – néha párolt rizzsel – tálalom.
    Személyes megjegyzés:
    Nem vagyok híve az erős sózásnak, de a zödbab a szokásosnál többet kíván! Tapasztalatból rájössz.

    Jó étvágyat!

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.