Elegem van a nyári szünetből

 

Nem tudom, mennyi energia kell ahhoz, hogy az emberfia egy láncra szerelt golyót nyolcvan méterre eldobjon, de részemről – így a vakáció kétharmadán túl –felér egy olimpiai arannyal, ha kisgyerekes szülőként sikerül ide-oda logisztikázva túlélnem a nyarat.

Szóval, ami a gyerekeknek nyári paradicsom, nagyival, korlátlan tv-és netfogyasztással, az nekünk szülőknek rémálom. Ha dolgozni kell, és nem vehetünk ki szabadságra tíz hetet egyben…  akkor törhetjük a fejünket, melyik gyereket mikor, hova és mennyiért pateroljuk el.

Ez az a stratégiai játék, amit anyák és apák tízezrei hónapok óta űznek: leszervezni a nagyszülőkkel és/vagy a nagynénikkel a nyarat. Hogy lássuk csak, ezen a héten a te anyád ér rá, aztán az enyém, aztán húszezerért befizetünk egy tábort, de ha két gyerek megy, akkor már negyven, és mi lesz az utolsó három hétben? Neked mennyi szabadságod van? Mert engem a munkatársak felnégyelnek, ha még egy napot ki merek venni…

Nem tudom, szülő-sorstársaim hogy vannak ezzel, de a magam részéről már nagyon várom, hogy leteljen ez a három hét is, és vége legyen a nyárnak, mert akkor helyreállhat a rend. Lesznek újra gyerekeim, akiket reggel kelthetek, aztán cipelhetek ide-oda… mert a családi logisztika persze akkor sem áll le.

Aki finnyás, az fizessen!

De egyszer megmagyarázhatná nekem valaki, aki nem pedagógus és nem gyerek, minek és kinek jó ez a közel három hónapos iskolai szünet? Belegondolt már ebbe valaki? Mert mit tegyenek azok, akiknél (az általános nyugdíjkorhatár emelkedésével egyre többen élik meg ezt) dolgoznak a nagyszülők? Vagy már nem élnek? És nem keresnek elég jól ahhoz,hogy hónapokra táborokba adják a gyerekeiket.

Jó tudom, kell a gyerekeknek nyáron a pihenés, másrészt azon sem vitatkozom, hogy júliusban, a harmincfokos kánikulában bárkit hatékony tanulásra lehetne ösztönözni…

Tudom, tudom azt is, ha történetesen városban élnek, és nem falun: a város biztosít kötelező napközis tábort, amúgy tele zűrös csemetével, ahová– úgy hírlik – ciki járni. Kijelölt, ingyenes ügyeletes ovira is ráhajthatunk, – hangsúlyozom, ha városban élünk – ahol senki sem ismer senkit, és a megrémült párévesünket vadidegen óvó nénik nyugtatják.

De vannak jó példák is, csak irigykedem, hogy egy Szombathely közeli faluban például, a művelődési házban egész nyáron felügyeletet szerveznek a gyerekeknek. Szörppel és programokkal várják őket. Adnak egy helyet, ahová a kölykök bármikor befuthatnak, találkozhatnak a haverokkal, felügyelet mellett játszhatnak… Kell ennél több? Több ilyen hely kéne…

Persze, ne legyünk finnyásak, mi is elvoltunk valahogy. Engem hónapokra kicsaptak falura. Irigyeltem is azokat, akik kulcsos gyerekként élvezték a flasztert, vagy tv előtt nyaraltak… és mennyire utáltam volna ezt a felnőttes okoskodást arról, hogy érdemes lenne végre valakinek átgondolni, miért is ragaszkodunk ennyire ehhez az értelmetlenül hosszú nyári szüneteléshez.

22 hozzászólás “Elegem van a nyári szünetből” bejegyzéshez

 1. Egyszerű a válasz. Azér mert a gyerek az első,nekünk meg az a dolgunk hogy megoldjuk….szükségük van a nyárra!

 2. Tisztelt Hölgyem!
  Ahogy olvasom bimbódzó irodalmi munkássága gyöngyszemeit, egyre nehezebben tudom eldönteni, vajon, tudnék-e még segíteni Önnek? Mert szeretnék! Mi pedagógusok erre vagyunk predesztinálva! Már évtizedek óta nem az a dolgunk, hogy átlagos gyermekből megpróbáljunk átlagos felnőttet faragni, de viaskodva önmagunkkal és persze az éppen aktuális tantervekkel, minden igyekezetünkkel azon vagyunk, hogy valami módon elviseljük az Önhöz hasonló “szülők” aberrációit! Amiért persze Önök szerint mi rettenetesek vagyunk, de ez az Önök gondja…
  Olvasgatva e sokadik remek szösszenetét, most sem igazán érthető, valójában, mi a kínja, de az azért lejött, hogy tele van mindennel a… Tudja, igazán irigyelnem kéne, amiért egy tehetséges férj mellett kénytelen gyermeknevelésnek imitálni az unatkozást, vagy ahogy Ön írja, “ide-oda logisztikázva túlélni a nyarat”. De nem teszem. Lehetek vagy kétszer annyi mint Ön, hát leírom: gyermeket nevelni csak annak kín és vergődés, akinek fogalma sincs a szeretetről! Félve írom le mindezt, mert szeretném, ha nem sikerülne ezt a gyermekeinek is elolvasni, de mert rengeteget időztem a gyermeklélektan tanulmányozásával, megsúgom: Önt hiába szeretik végtelenül a gyermekei, mert Ön bizony egy nagy csalódás!

  A gyermekek számára nem az édes semmittevést jelenti a vakáció – mint ahogy azt Ön képzeli! A gyermekeknek azért találták ki a szünidőt, hogy az egész tanéves “családi élet – hiányt” valahogy ledolgozhassák! Az előttem szóló, Krisz válasza ugyanerről szólt, talán csak egyszerűbben! Köszönet érte, ő egy Édesanya!

  Kedves nebulók, gyermekek, pajtikák és a többiek! Jó játékot és sok szeretetet kíván Nektek a szünidő hátralévő napjaira egy tanítóbácsi!

 3. Szilvi!

  Ez a Borosapu egy igazi barom, nyugodtan szard le. Én már fél éve próbálom neki elmagyarázni, hogy ne szakértőzzön mindig és mindenhova, de sajnos nem hat rá.
  Igazi minden hájjal megkent okoskodó. bölcselkedő és másokat zsigerből kioktató hülyetanár.
  Olyan, mint a legutáltabb középiskolai tanárod, akit minden reggel pofánköptél volna.
  Te Borospapa, de komolyan predesztináld már el magad valahova és kérlek ne szard tele minden nap a nyugat.hu -t.

 4. Hogy a poszthoz is írjak, hát maximálisan igazad van. A nyári szünet egy baromság, max arra jó, hogy a tanárok verjék a herét és nem többre. A dolgozó szülő meg tegye a kölköt oda ahova akarja. Ennyi a lényeg, nem több. Amíg a predesztinált hülyetanárok ezt nem látják át, addig kár minden szóért.

 5. Tisztelt önmagát Géza Asszonynak nevező kommentátor! Joga, hogy bármit gondoljon, de kérem, próbálja meg elfogadni, hogy még mindig a normális emberek vannak többen! Nem szeretném, ha tetszene Önnek a mi gondolkozásunk, de jó lenne eltűnődni, Önt vajon miért nem szerették már a középiskolában sem? Az én jó tanáraim engem tiszteletre neveltek, ezért szeretem ma is a gyermekeket és ezért gondolom, hogy a szünidő valódi érték az ő számukra. Ha pedig Ön bölcselkedő, minden hájjal megkent embernek tart, kérem, jelentsen fel, hátha ez ma már bűn Magyarországon! Jól látom, mennyire szeretnék elérni, hogy itt mielőbb mindenki degenerált legyen, de hiába! Mi maradunk többen! Még jelentkezhet Ön is pótvizsgára!

 6. Érdekes! mennyire összekeveredik a pedagógusokkal szembeni aggresszió a hosszú egyben kivett szabadságuk és a gyerekek nyári szünidős elhelyezésének gondja.
  Én örülök hogy gyermekeim nyáron kipihenhetik magukat, nem kell naponta tanulni, kötelezően beosztott időrend szerint élniük. (arra ott lesz az iskola utáni negyven év) szülőként gondnak érzem az elhelyezést, de milyen rossz lenne ha nem lenne ez.
  Nekem is megemeli a papíron 6 hetes pedagógusi szabadság a gyomorsavamat, ha hozzávesszük hogy 2-2 hét még nem igazán bejárós munkaidő is van előtte utána. Évközben sem napi 8 órás a munkaidő…(tudom órákra fel kell készülni, dolgozatokat is kell javítani és adminisztrálni is kell) ugyanakkor a lyukasórában fogadott magántanítvány is becsúszik – nyugta nélkül :)
  Gyermekeinknek igenis legyen ennyi szünet! Ne a pedagógust lássuk…
  Ugyanakkor legyen napközistábor (régen úttörőtábor), egyéb foglalkoztatók – elérhető áron.
  Mindenkit saját hosszászólása minősít! (engem is) :D

 7. Kedves Borosapu!

  Sajnálom, hogy kíméletlen okoskodása mögött nem érti és nem érzi, miről szólna ez a kis szösszenetem, ez a blog… ez egy mindennapi dilemma, nem irodalmi remek, csupán egy blogbejegyzés, amelynek apropója egy hétköznapi probléma, ami röviden egy mondatban leírható.

  Mert szülőként bizony mindannyiunknak vannak racionális nehézségei, például, hogyha valaki dolgozik, és a párja sem lebzsel, roppant nehéz kisgyerekes szülőként a nyári szünetet, három hónap értelmes felügyeletet megoldani. Ez tény, legutóbb a Fidesz szaktárca és Pokorni vitatkozott erről…

  Lehet persze zsigerből vádaskodni, rágalmazni, ilyeneket leírni: “gyermeket nevelni csak annak kín és vergődés, akinek fogalma sincs a szeretetről!” Ezt kikérem magamnak! Egyszerűen ezen írásom nem erről szól, nincs joga ilyen következtetésekkel mérgezni engem és másokat!

  Blogolóként nehéz megszokni ezt, hogy bármiről írok, egy-két fórumozó biztos abban leli örömét, hogy kiforgatva szavaimat, földbe döngöljön. Rossz érzés persze, alattomosan sikerül elvenni a kedvünket (ha jól emlékszem egy hasonló okoskodás miatt nem blogol már egyik alapító-tagunk, annyira szívére vett egy ehhez hasonló sértés)…. Naivan persze közben én még hiszem, talán enm késő, bízni abban, hogy van értelme…

  ha vádaskodások helyett végre megindulna egy értelmes párbeszéd:

  Mert tényleg érdemes kisiskolás korban három hónapos nyári szünetet kiadni? – Vagy ha igen, akkor nem tehetnének valamit maguk az iskolák is az ügyben – több, nem méregdrága nyári táborral – hogy értelmesebben teljék ez a szünet? Vagy jól van ez így? Aki szereti a gyerekét az úgyis megoldja?

  Írjátok meg, mit gondoltok erről! Bár aki engem akar gyalázni, és ezzel neki jobb lesz pár percig a közérzete, hajra!

  De tényleg nem értem, ha angol honlapok hozzászólásait olvasom, ott valahogy megvan a kultúrája annak, miként lehet értelmes emberek módjára, másokat nem lealázva dolgokról beszélgetni. Nálunk ez miért nem megy?

  Mit tehetnék ezért, blogolóként?

  szilva

  1. Én az első bejegyzést is így kezdtem: Tisztelt Hölgyem!
   Azután a segítségemet ajánlottam. Ezek után az Ön Gézája szimplán lebarmozott!
   Nos, Ő szólította meg Önt úgy: Szilvi!
   Ha tehát Ön békülni szeretne, előbb magyarázza el a kétnemű ismerősének, hogy viselkedjen normálisan, kérjen elnézést a hangneméért, majd ezután elárulom Önnek, hogy miért bízom a szeretetben és nem az ilyen gézanéni félék kirohanásaiban.
   Tisztelettel elnézést kérek, de az én időmben még nem tyúkért adták a diplomát. Egyiket sem! De amint úgy lesz, hogy segítségre szorulok pedagógiából, jelentkezem!
   Tehát szíveskedjen konzultálni a kollégájával, azután morogni velem!

 8. Szerintem is szükség van a gyereknek a “munkaszünetre”, de az iskolák és tanáraik (és feljebb) elgondolkodhatnának azon, hogy -talán a TV2 Naplójában láttam hasonlót-hogy nem vállalnak-e napközit.persze nem ingyen, mondjuk gyermekenként 300 ft/fő /nap,az 30 főnél már 9000 ft naponta,ebből jutna a tanár bérezésére is és az iskolának is maradna.Persze az étel külön fizetendő,de egy normális családban az a gyerek otthon is csak eszik…Az sem lenne rossz,ha el lehetne érni azt, hogy ez a bevétel adó és járulékmentes legyen.Az sem utolsó szempont,főleg alsóbb osztályokban, hogy a gyerekek a szünetben is tudják tartani a kapcsolatot.Rajz,és egyéb eszközöket otthonról vinne minden gyerek,de egy kisiskolást le lehet kötni sok egyébbel, ami nem eszközigényes.A számháborútól az “Adj király katonán” át a “kidobóig” széles a skála.Gondolom egy tanító ezekben jobban otthon van.Talán ha a pedagógusok és az érintett szülők(SZM) összefognának és kezdeményeznék ezt a tárcánál, jövőre már megszülethetne a szükséges jogszabály.

 9. Kedves Mindenki,
  én azt mondom, nem hiába találták ki a nyári szünidőt. Két nyarat végigtanítottam éspedig felnőtteket. Kipurcantunk én is ők is, sokkal nagyobb a dekoncentráltáság melegben mint hidegben.

 10. Kedves Cikkíró!

  Azzal kezdeném, hogy a nyári szünet kettő és fél hónap, és így van ez már jó ideje.
  Érdekes, hogy pont olyasvalaki írja ezeket, akinek meg lett volna a lehetősége, hogy számára is legyen nyári szünet.
  A legtöbb gyerek úgy tanul szívesen, ha ott van a szeme előtt a nyári vakáció. Nekünk is milyen jó volt, nem igaz????
  Aki gyereket vállal, az tisztában van azzal, hogy van vakáció.
  Sajnos sok szülőnek az a gyerekvállalás, hogy bedobja a gyereket a bölcsibe, oviba, iskolába, reggeltől estig, aztán különórák. Ha szünetben otthon van a gyerek, sokszor a szülőt csak idegesíti, ezért jó az iskola. Sajnos ez van, egyre inkább. Vállaljon gyereket, akinek a fenti tények és körülmények nem terhesek.

  1. Kedves Korinna!
   Köszönöm szépen, azt, amit kényszer és kérés nélkül leírt! Most már közösen sajnálhatjuk, hogy mindig mindent támadás ér, ami hagyományokon és évtizedes tapasztalatokon alapszik! Hogy Szilvia nem kívánt élni pedagógusként a lehetőséggel – nos, azt gondolom, ez nem az Ő bűne. Sajnos a tanárképzés színvonala, a bérezés és a társadalmi elismertség hiánya ide vezet! Én is vártam és várom az összes VAKÁCIÓ-t. Még akkor is, ha ötödik éve önhibámon kívül, munka nélkül élő pedagógus vagyok… Örülni viszont tudok mások – a gyermekek – helyett!!!

 11. Borosapu!

  Elnézést az egyszerű megszólításért, de tiszteletemet nem vívta ki, kedvesnek pedig hozzászólásai alapján nem nevezhető. Egész nyárra hihetetlenül nehéz tartalmas és a gyerek számára is élvezhető, megfizethető elfoglaltságot találni, amit nehezít, hogy akkor is szeretném biztonságban tudni őket, amikor nem lehetek mellettük – éppen ezért kell “ide-oda logisztikázva” beosztani pénzt, időt, és energiát. A cikk íróját véletlenül sem illetném az ön által használt jelzőkkel, mivel a fent netre vetett gondolatok a gyerekek érdekében születtek, és ilyesmin nem filozofálna egy aberrált és unalomból gyermeknevelést imitáló anya. Utóbbi képzavar ráadásul elég fura, az unalom rávehet embereket, hogy hozzászólásokat írva néhány szösszenetből eldöntsék, ki a csalódás, és ki az édesanya – de nem látom magam előtt, ahogy körömreszelés helyett inkább gyereknevelést imitál. Kétségtelen, hogy Szilvia cikke csapongó, de az ön írásai sem árulkodnak nagy összeszedettségről – ilyen a blog és a hozzászólások műfaja. Folytathatnám, de nem áll szándékomban kisregényt írni, ezért csak három kéréssel fordulok önhöz. Egyrészt legyen szíves a királyi többes használatát mellőzni, mivel a pedagógusok közül alighanem mindenki maga szeretné eldönteni, hogy mire van predesztinálva, ön a véleményét és sértéseit vállalja egyedül. Másrészt megköszönném, ha a személyes névmásokat nem nagybetűvel kezdené, mivel ez a jelenlegi helyesírással nem fér össze, ellenben a modorosság teteje. Harmadszor: férfiként próbáljon meg hölgytársaival (is) tiszteletteljesebb hangot megütni, tapasztalatom szerint nagyobb hatása van, ráadásul megérdemlik, mert gyereket ők szülnek, és többnyire ők is nevelik.

  Köszönettel: egy (másik) tehetséges férj

  1. Kedves Amaro! Idézet Öntől: “férfiként próbáljon meg hölgytársaival (is) tiszteletteljesebb hangot megütni… ” Idézet Géza Asszonytól: “Ez a Borosapu egy igazi barom, nyugodtan szard le. Én már fél éve próbálom neki elmagyarázni, hogy ne szakértőzzön mindig és mindenhova, de sajnos nem hat rá.
   Igazi minden hájjal megkent okoskodó. bölcselkedő és másokat zsigerből kioktató hülyetanár.”

   Ha Önt barmozzák, hülyetanározzák, akkor Ön mégis hogy lesz illemtudó? Mert én szimplán tűrtem. Semmit nem tettem! De Ön az a fajta, akinek hülye a tanár, a rendőr, az orvos…mindenki, csak Ön nem! Gratulálok! A tehetség – de szerényen aposztrofálta magát! – azonban sajnos nem ez! Önérvényesítő képessége kiváló, és a sárba taposó is! Nyilván Ön is sokat szenved a szünidő miatt! És zsigerből utál minden pedagógust! Jaj, jaj! Aláírásgyűjtésbe miért nem kezdenek?

 12. Borosapu:

  “Ha Önt barmozzák, hülyetanározzák, akkor Ön mégis hogy lesz illemtudó?” – a hozzászólások sorrendjét figyelembe véve, öné az első, ami sértő hangnemet üt meg, a többi csupán reakció.

  “De Ön az a fajta, akinek hülye a tanár, a rendőr, az orvos…mindenki, csak Ön nem! Gratulálok!” – ezt hol olvasta?

  “Tudja, igazán irigyelnem kéne, amiért egy tehetséges férj mellett…” – pusztán reflektáltam az ön kifejezésére, bocsánat, ha önmaga is bosszantja.

  “Nyilván Ön is sokat szenved a szünidő miatt! És zsigerből utál minden pedagógust!” – ‘-és’-sel nem kezdünk mondatot. Persze, hogy “utálok” minden pedagógust, családon belül főleg ;)

  Részemről befejeztem ezt az értelmetlennek tűnő vitát.

 13. Szerintetek mikor tűnik már fel Borosapunak, hogy ő volt az első bunkó kommentelő??? Folyamatosan arra hivatkozik, hogy mások mit írtak, de nem veszi észre, hogy addigra ő már fröcsögtetett…
  Amúgy megértem az író problémáját, én is ebben a cipőben járok. Úgy gondolom, hogy a szünidőre szükségük van a gyerekeknek (sőt, a tanároknak is), de a kicsik elhelyezésének minőségi megoldása kemény munka, szervezés és legfőképpen sok pénz kérdése….sajnos.

 14. Ha már munkanélküli a kedves Borosapu tényleg segíthetne a bajban lévő szülőknek. :)
  Bár az itteni megnyilvánulásai alapján nem biztos, hogy a sajátomat rábíznám vakáció idején (sem)…

 15. Csak azt nem értem,ha már ekkora ász “Borosapu”, hogy lehet “önhibáján kívül” 5 éve munkanélküli.Ennyire jól el vagyunk látva pedagógussal?

 16. Borospapa menthetetlen.
  Nem fogja fel a borsó agya, hogy amíg a szülő minden nap melózik nettó 80 -ért az év mind a tizenkét hónapján, addig ő júniústól – szeptemberig herét vereget. Aztán még ő büszke a diplomájára és a tudására. Kedves Boros Pál főtudortanár te egy igazi fasz vagy. Egy hatalmas nagy fasz. Mi emberek fizetésből élünk és nincs egy évből 3 hónap szünetünk amit mi fizetünk neked. Nem érdekel a sok hülye szöveged és egyszer majd gyere el melózni és ne tizenéveseket ossz a tanári asztal mögül. Ők még nem merik elmondani neked, hogy egy seggarc vagy és ennyi. Megnéznélek téged, ha nem az állam tartana el és minden nap megdolgoznál a pénzedért és nem a diplomád mögé bújva okoskodnál fórumokon szünidőben az adófizetők pénzén.
  És igen Szilvi. Azért mert ő hiteles, te meg egy műanyag szar vagy.

 17. Kedves Szilvi!

  Még csak kismama vagyok, de pont tegnap este beszélgettünk erről a párommal, hogy nem igazán tudjuk, hogy ezeket a rendkívül sokhetes nyári szüneteket hogyan fogjuk majdan megoldani. Abszolút együttérzek Veled, mert nekünk nem aktuális probléma még, de pár év és kőkeményen az lesz, ráadásul nagyszülők segítségét sem nagyon tudjuk majd kérni.
  Sajnálom, hogy pedagógus olyan választ írt Neked, amilyet írt – diplomás létére. Persze ő könnyebben megoldja a saját gyermeke felügyeletét, és aki nem tapasztal hasonló gondokat, képtelen is az empátiára az adott problémát illetően.

  Én bízom benne, hogy azért előbb-utóbb ez megoldódik valahogy, hiszen a mostani munkatv. pont nem támogatja semmiben az alkalmazottakat, és ha azt akarják, hogy a gyerekek ne utcán csatangoljanak egyedül, megoldást kell hozni erre is.

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.