Ruhaadomány, de kinek???

Bevallom, nehezen teszek túl a feleslegessé vált dolgaimon. Mindig jót nevettem a szüleim “valamire még jó lesz” hozzáállásán, de be kell, hogy lássam, az alma nem esett messze a fájától. Mivel azonban hízunk, fogyunk és a divat is változik, muszáj szortírozni. Erre pedig nincs is jobb alkalom, mint a költözés. Vagyis azonnal két alkalom, mert az ember már a becsomagoláskor is szelektálhat és a kicsomagoláskor jöhet a második szűrő. Azt mondják, azt a ruhát, amit már legalább egy éve nem vettünk fel, arra nincs is szükségünk. Hát ez a szabály nekem túl szigorú. Én adtam még esélyt néhány darabnak a jövő nyárra is, de így is sikeresen összegyűjtöttem egy nagy doboz ruhát és cipőt. Egyértelmű volt, hogy ezek a kukába nem mehetnek, hiszen jó állapotú cuccokról van szó, amiket biztosan szívesen hordana még valaki. Azt gondoltam, hogy a nehezén túl vagyok…

Gyorsan, mielőtt meggondolnám magam, fogtam a dobozt és elindultam vele a szombathelyi Karitász, Hollán Ernő utcai boltjába. Ott azonban az eladó hölgy közölte, hogy ruhákat csak a Szent Márton templomnál lehet leadni. Sebaj, kocsiba vissza, Barátág utcába be. Itt azonban a következő tábla várt az ajtóra akasztva: ruha adományokat technikai okok miatt határozatlan ideig nem veszünk át.

Na most mi legyen? Hova menjek? Segítség, mert félő, hogy újra szortírozok!!!
Amúgy meg érdekelne az is, hogy a Karitász miért nem vesz át adományokat?

 

12 hozzászólás “Ruhaadomány, de kinek???” bejegyzéshez

 1. Hasonlóan jártam, a héten szóról-szóra.
  És engem is érdekelne, hogy miért nincs úgy mint a szomszédban nálunk “gazdagabbéknál”, hogy még a lecserélt bútort, Tv-t, stb. /természetesen a használhatót/ le lehet adni egy helyen és ezt az egyház koordinálja és ők osztják ki az igénylőknek ill. rászorulóknak. Üres raktárak bőven vannak, egyház is, és szerintem rászoruló is, de valahogy nem találják meg egymást. Kényelmesebb a pénz adomány, csak abból meg egyre kevesebb lesz! Ismerősöm mesélte, hogy amikor szülei meghaltak a teljes lakás berendezéseit és mindent ami “felesleges” volt érte jöttek teherautóval és emberekkel és még a szervezet külön meg is köszönte. Nálunk külön gond még az ilyen helyzet a gyász mellett és minden megy a …….

  1. Igen Marcsi, nekem is vannak személyes tapasztalataim azzal kapcsolatban, hogy ez hogyan működik külföldön. Egy alapítvány például úgy csinálta, hogy negyedévente küldött postán egy nagy nejlonzsákot, és mellé egy levelet arról, hogy mire van éppen szükségük és melyik napokon jár a teherautójuk a környéken, hogy felvegye a csomagot. Ha éppen volt mit adni, akkor felhívtam őket (vagy neten is be lehetett regisztrálni), választottam egy dátumot, amikor aztán eljöttek és elvitték azt. A sofőr aztán adott egy igazolást is, amiben én feltűntettem az adományozott cuccok általam felbecsült értékét. Az év végén aztán csökkenthettem az adóalapomat az év során összegyűlt összeggel.
   Gyors, egyszerű és kényelmes megoldás volt ez.

 2. A Domonkos utcai Vöröskeresztben mindig nagyon szívesen fogadják az adományokat! Ha kéred, a fiatalember még a kocsiból is segíti kivenni.
  A ruhagyűjtő konténerek tartalma igazából használtruha nagykereskedéseknél kötnek ki… ha megtalálom, idemásolom a cikket erről.
  De ha gyerekruhád van, szívesen várjuk most szombaton a Babaruha-börzén (Oladi ÁMK, 9:00-12:00), ahol a gencsapáti gyermekotthonnak lesz gyűjtés. Tuti, hogy odakerül, ahová szánod!

  1. Kedves Csilla!

   Nem tudom szükségük van e baba ruhákra, nekünk abból van 2 zsáknyi, ha esetleg szét tudja osztani a kis falujában illetve, annyi a probléma hogy mi budapestiek vagyunk a szállítás valahogy megoldható lenne esetleg az Önök részéről? ha nem akkor gondolkozunk a megoldáson közösen.
   Üdvözlettel
   Edit

 3. Sziasztok!

  Személy szerint nagyon örülnék neki ha valamilyen úton-módon bárki is tudna segíteti nekem. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében lakos egy egészen pici településen ahol az emberek 80% mély szegénységben élő. Nagyon szertnék segíteni azoknak az embereknek bármilyen adománnyal segíteni tudja a mindennapjaikat!

  Segítséget szertnék kérna ha bárkinek van bármilyen hasznos ruhája vagy bármilyen ajándék tárgya pl. játékok legyen szíves megkeresni hogy együtt tujunk segíteni a családokon!!

  Köszönöm!

  1. Kedves Szabó Csilla!
   Egy doboz megkimelt hasznalt tiszta ferfi ruhanak keresem a kovetkező gazdajat. Segitene kiosztani oket a Borsodi telepulesen amirol itt irt? Egy cimet kérek és küldöm a ruhakat…
   Előre is köszönöm!

 4. Kedves Szabó Csilla!
  Én is csatlakozom Gyurihoz és ha még mindig hasznát vennék jó állapotú használt ruháknak, takarónak, stb., kérem írja meg, hogy hova kellene postázni vagy esetleg Budapesten tud-e valakit, akin keresztül el tudom juttatni a faluba ezeket a holmikat. Köszönöm!

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.