Bombabiztos bodzaszörp recept

P1020818

Nem tudom, ki meddig kísérletezik, mire megtalálja az igazit – nekem úgy fél tucat különböző recept kipróbálása kellett, mire eljutottam hozzá. Mert ugye valami gikszer mindig van: vagy az íze nem jó, vagy az állaga. Ebbe a verzióba nem kell tartósítószer, egyszerűen elkészíthető, és a végeredmény? Nos, próbálják ki, és ígérem, nem fognak csalódni.

Hozzávalók:

25 – 30db bodzavirág, 2l tiszta csapvíz, 2kg kristálycukor vagy cukorbetegeknek gyümölcscukor, 10dkg citrompótló

Figyeljünk rá, hogy csak teljesen kinyílt, egészséges virágokat szedjünk, közutaktól távol, hogy elkerüljük az ólomtúladagolást. Ha lehet kosárba, hogy ne fülledjenek be a virágok.

Én egy kicsit le szoktam öblíteni, miután leszedtem, persze csak óvatosan, hogy ne veszítsek túl sok virágport –  de így elkerülhetőek az esetleges potyautasok.

Bodzaszörp készítéshez a bodza virágokat tegyük megfelelő edénybe (én egy tupperware zárható savanyító vödröt használok), engedjünk rájuk 2 liter tiszta csapvizet, adjuk hozzá a citrompótló felét és letakarva 1 napig jól áztassuk ki a virágokat, hogy kiadja a zamatanyagait  és a virágpor feloldódjon. Időnként óvatosan keverjük át.

P1020822

Másnap szűrjük át a bodzaszörp levét megfelelő lábosba és öntsük hozzá a 2 kg kristálycukrot, vagy gyümölcscukrot.

Közepesen magas hőfokon állandóan kevergetve főzzük meg bodzaszörp levét. Jó  30 – 35 percig is főhet, közben félidőben adjuk hozzá a citrompótló másik felét. Nem kell aggódni, ha eleinte egy kicsit zavaros, mert főzés alatt szépen kitisztul.

P1020830

Az üvegeket – általában fél literesek, literesek a legjobbak (én már hónapokkal előbb elkezdem őket gyűjtögetni), alaposan mossuk ki és öblítsük ki őket ecetes forró vízzel. Engedjünk egy mély tepsibe forró vizet, állítsuk bele az üvegeket, így nem pattanhatnak el amikor adagoljuk. Az üvegeket töltsük annyira tele, amennyire csak tudjuk.

A forró bodzaszörpös üvegeket tegyük száraz dunsztba. Erre a célra használhatunk régi dunyhákat is, mert az a legjobb, ha minél lassabban hűlnek ki az üvegek, vagy  bevásárlókosarat béleljünk ki jó vastag törülközőkkel és azokba bugyoláljuk be a bodzaszörpös üvegeket. Szobahőmérsékleten tartva várjuk meg míg teljesen kihűlnek.

P1020834

Ízlés szerint, de általában 1:10 arányban keverjük a bodzaszörpöt tiszta csapvízzel és fogyasztás előtt jól hűtsük be, esetleg szórjunk bele aprított mentalevelet, garantáltan nagyon finom!

Elvileg hónapokig is eláll, de nem hiszem, hogy bárhol is néhány hétnél tovább húzná…

Extra tipp: én szoktam bele tenni akácvirágot is, nagyrészt egy időben virágoznak, és nagyon finom ízt ad a szörpnek. Kalandvágyóbbak próbálkozhatnak gyömbérrel is, ekkor pucoljanak meg egy darabka gyömbért, vágják karikára, és áztassák a virágokkal együtt. Én ilyenkor a gyömbért nem szoktam kivenni, csak üvegezés előtt, mert így főzéskor még jókora adag gyömbérízt csempészhetünk a szörpbe.

Gica