Limonádé, hőségre hangszerelve – rózsavirágból

 rózsaMa már boldog-boldogtalan bodzaszörpöt gyárt, de továbbgondolni kevesen merik ezt az irányvonalat. Pedig sok más szépséget, finomságot nyújt nekünk a természet, amit bátran beemelhetünk akár a mindennapi étrendünkbe. Itt van mindjárt a rózsa. Kevesen lehetnek, akiket nem varázsol el, ők most kattintsanak tovább.

A rózsa annál jobb, minél illatosabb, minél színesebb. Nem csak a vázában, hanem a gasztronómiában is! Lényeges továbbá, hogy se permetezett, se tetves ne legyen! (A kis fekete bogárkákat kirázogathatjuk belőle.)

SAM_2997

Egy kisebb adaghoz 5-6 kinyílt rózsafej szükséges. Leszedjük az ép szirmokat és egy mély tálba tesszük. Leforrázzuk 1 liter vízzel. (Lehet hideg vízbe is áztatni, de úgy nem lesz olyan intenzív az íze és a színe.) Mikor kihűlt, 5-6 ek. mézet és kevés citromsavat (vagy citromlevet) adunk hozzá ízlés szerint. A citromtól lesz szép rózsaszínű.

 

Betesszük a hűtőbe és mikor megszomjazunk, öntünk 2-3 ujjnyit egy hosszú pohárba és felöntjük jó hideg ásványvízzel (bátrabbak rozéval). Ez tehát nem hosszútávra készül, pár napig tartható el a hűtőben. Mivel nem vagyok a tartósítószerek nagy barátja, ezért a fagyasztást javasolnám, ha később is fogyasztanánk belőle.

 

SAM_3005

A rózsaszörp továbbfejlesztett változata a rózsazselé, mikoris zselatin lapot –vegáknak agar-agart – áztatunk bele, kissé felmelegítjük, majd hűtőbe téve megdermesztjük. Kockára vágva önmagában is isteni hűsítő desszert, de vajas kalácsra is kenhetjük.

 

– by Jucus-