Ha nyár, akkor fagyi!

fagyiValljuk be, a fagylalt táplálkozástani szempontból nem ér túl sokat, igaz nem is azért esszük…
Az alapjuk víz, tejpor, (jó esetben tej) és cukor keveréke, amihez egyéb ízesítőket és még ki tudja mit kevernek. Melegben mégis mindenki nyalja, talán bele sem gondolva, hogy mit eszik, mert hát jól esik.
Ismerve a fentieket, nekem nehezemre esik a gyerekeknek fagyit venni. Tiltani nem akarom, de tudják már, hogy vannak szabályok a vásárlásával kapcsolatban. Például csak 1 gombóc jár, hetente egy, maximum kétszer, és a nagyon vad színű fagyik (pl. rágógumi, hupikék törpikék és társaik) közül  nem választhatnak. Tudom, ez utóbbi szabály kicsit furán hangzik, de ezt a saját lelkem megnyugtatása érdekében kellett meghoznom.

A legjobb megoldás fagyiügyben az olyan „finnyás” anyukáknak, mint én vagyok, a saját készítésű fagyi. Ebből aztán akár minden nap lehet enni, sőt akár a tízórait is nyugodtan helyettesíthetjük vele. Fagyigépem nincs, de én könnyen megoldom ezt a kérdést egy turmixgéppel is. A sikere óriási, így mindkét fél boldog.
Minden fagyim alapja a banán. Ennek legfőbb oka, hogy a kellően érett (azaz  sárga, barna pöttyös) banán édesít így kevesebb édesítést kell a fagyihoz adni, plusz semleges íze miatt jó adagnövelő.
Az ízesítést pedig egy másik hozzáadott gyümölcs adja meg, ami lehet eper, cseresznye, barack, dinnye, áfonya, körte, málna, avokádó stb. Ehhez már csak egy kis natúr joghurtot (vagy kókusztejet) és kevés mézet teszek, majd összeturmixolom. Fagyiformába töltve lefagyasztom és pár óra múlva ehető is a házi fagylalt.

Ha azonnal szeretnénk kanalazni belőle, akkor a turmixolás előtt a banánt és az aktuális gyümölcsöt feldarabolva fagyasszuk le, így a turmixgépből kiöntve már hideg kanalaznivalót kapunk. A különböző gyümölcsök szezonjában minden gyümölcsből fagyasztok le kisebb adagokat (pl. epret 10 szemenként), amiket később fagyinak tudok elkészíteni.
Fagyi forma helyett használható mini joghurtospohár és egy, a fagyiba helyezett fa pálcika is, sőt egy tálba töltve, egy adagban is lefagyasztható, de ekkor a hűtés során ajánlatos gyakran kevergetni a masszát.
A joghurtból én a sűrűbb állagú, görög joghutot preferálom, de a magas víztartalmú gyümölcsöknél (pl. dinnye) akár el is hagyom.
Az ízek összeállításában ez esetben is csak a fantáziánk szabhat határt. Lehet még hozzáadni mogyoróvajat, mákot, darabolt mandulát, kakaóport, kis időre beáztatott kókuszreszeléket stb.

A képen látható fagyi a kedvencünk. Ebben két kisebb banán, 8 szem eper, 2 evőkanál joghurt és egy evőkanál méz van, amiből 6 adag fagyira futotta.