ZABálnivaló palacsinta

Szeretem a palacsintát, és amikor kiderült a laktózérzékenységem, szomorúan mondtam le róla. Mostanra szerencsére már nem kell nélkülöznöm. A következő receptem hosszas kísérletezés eredményeként született. Szerettem volna tejmentes, fehércukor-mentes, fehérliszt-mentes palacsintát alkotni. A választásom végül azért esett a zabra, mert ez alapvetően egy édes ízű mag. Édességekhez, süteményekhez optimális.

palacsinta

Hozzávalók
3 tojás
30 dkg teljes kiőrlésű zab- vagy zabpehelyliszt
5 dl rizstej
1 dl víz (a vasi csapvíz kitűnő)
1 evőkanál hidegen sajtolt napraforgóolaj vagy olívaolaj

Elkészítés
A tojásokat kézi habverővel simává keverem.
A lisztet, a tejet, a vizet felváltva hozzáöntöm a masszához, egyenletesre kikeverem.
Az olajat beleöntöm, és hozzákeverem.
Nem kell pihentetni. Amikor pihentettem, a rostok magukba szívták a vizet, és a massza túlzottan sűrűvé vált.
Teflonserpenyőben kisütöm, a szokásos módon.
Kb. 10-11 db lesz belőle.

Palacsinta-praktikák
A teflonserpenyőt felforrósítom. Ez alapszabály, mert hideg serpenyőben leragad a tészta.
Ecsettel vékonyan olajat kenek a serpenyőbe.
A masszából egy merőkanálnyit kimerek, a forró serpenyőbe öntöm, ügyelve, hogy mindenhova egyenletesen jusson belőle.
Mindkét oldalát pár percig sütöm.
Tapasztalatom szerint zabpehelylisztből ropogósabb palacsinta készül, mint a teljes kiőrlésű zablisztből. Ilyenkor egymásra helyezem a palikat, és pár percen belül bepuhulnak.

Töltelék
Nekem a túrós palacsinta a kedvencem.
A képen látható palacsinta töltelékéhez laktózmentes túrót kevés tejföllel, kókuszcukorral, mazsolával, reszelt citromhéjjal összekevertem.
A palacsintát megtöltöttem, és fahéjjal megszórtam.
Más ízesítéssel is érdemes kipróbálni.
Jó étvágyat!