Nyári zabfánk

túrófánk 024

Nem, nem hülyültem meg ebben a melegben. Nem ültettem zabfát. Tudom, hogy a zab az egy perjeféle, sőt még azt is, hogy kora tavasszal vetik, nyár közepén aratják. Kedves Olvasó, mostanra biztosan felmerült benned, hogy vajon mire akarok kilyukadni. Egy megdöbbentő recept következik.

Hát így lett a nyári zabfánk
Kaptunk ajándékba házi, fehércukor-mentes baracklekvárt, és megkívántam hozzá egy jó kis fánkot. A hagyományos farsangi fánk fehérliszttel, fehércukorral, tejjel, élesztővel készül. Csupa olyasmi, amiről mi leszoktunk. Ráadásul kinek van kedve forró olaj mellett ácsorogni ebben a nyári melegben? Google-re fel, ám mivel nem találtam kedvemre való receptet, Zúza sütőben sült túrófánkját alakítottam át a mi ízlésünk szerint. A receptválasztás során az győzött meg, hogy nem bő olajat, hanem légkeveréses villanysütőt használhattam. Az első döbbenet akkor ért, amikor rájöttem, hogy olajban tocsogás nélkül is elérhető ugyanaz a fánkos ízhatás.

túrófánk 017

Nyári zabfánk hozzávalói
30 dkg teljes kiőrlésű zabliszt
1 csomag sütőpor (gluténmentes)
1 evőkanál kókuszcukor
csipetnyi parajdi só
2 db tojás
2 doboz / 36 dkg túró (laktózmentes)
kenéshez hidegen sajtolt napraforgó-olaj
tálaláshoz házi baracklekvár

Elkészítés
Előmelegítettem a sütőt 180 °C fokra.
A lisztet összekevertem a sütőporral, a kókuszcukorral, és a sóval.
A tojásokat elkevertem a túróval.
A lisztet kézzel összedolgoztam a tojással, és a túróval egészen addig, amíg puha, ruganyos tésztát nem kaptam.
A tepsibe sütőpapírt tettem, amit olajozott ecsettel vékonyan átkentem.
Kézzel sodortam egy hengert, és éles késsel kb. 1 cm széles szeleteket vágtam le. 12 db lett belőle.
Elhelyeztem a fánkokat egymástól kis távolságra a tepsiben, a tetejüket is vékonyan megkentem olajjal.
A sütőben megsütöttem a fánkokat, légkeveréses üzemmódban. 15 perc alatt már készen is voltak. Döbbenet, hogy milyen gyorsan! Szép nagyra nőttek. Rögtön tálalhattam is.

A harmadik döbbenet
Rádöbbentem, hogy míg a sima túró 25 dkg-os, a laktózmentes csak 18 dekás. Égbekiáltó pénzlehúzás! A szomszédos Ausztriában mindeközben nincs különbség, ott a laktózmentes túró is 25 dkg-os kiszerelésben kapható.

És a ráadás
A fánkok olyan ízletesre sikeredtek, hogy a férjem másnap már kérte a következő sütést. Épp mondtam volna, hogy elfogyott a túró, mikor felfedeztem, hogy varázslatos módon ott vár a két újabb doboz a hűtőben. A következő adag már szilvával készült. A megmosott, kimagozott, negyedelt szilvákat az olajjal megkent fánkok tetejére nyomtam, és így sütöttem meg.
Jó étvágyat!

túrófánk 024