Napindítás zölddel

2

A szombathelyi lányok ismét ellátogattak az Élet Éttermébe (itt írtunk már róla), hogy tüzetesebben betekintsenek a nyers ételek elkészítési módjaiba. Ez alkalommal egy egyszerűen elkészíthető turmixot mutatott be Tóth Péter és lelkes csapata. Első lépésként – hogy legyen energiánk – szuper ropogós kel-csipszet kóstoltunk. Ez nem más, mint aszalt kellevél, ami hihetetlenül finom – bármilyen furcsának tűnik is elsőre. Só és egy kis sörélesztőpehely adja a bukéját. :)
Ropogtatás után aztán neki is kezdtünk a turmix gyártásának, ami akár a reggeli étkezést is kiválthatja. Az alapanyagok közt könnyedén felismertük az almát, a citromot és háááát valamiféle zöldet, amiről kiderült, hogy mángold. Ez a leveles zöldség a spenótfélék családjába tartozik, mindig frissen szedik, sok vasat, A-B-C vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz. Ha alsókéses a turmixgépünk, lényeges, hogy ezt tegyük alulra, hogy a rostok teljesen szétmenjenek, így könnyebb megemészteni, könnyebben felszívódnak belőle a hasznos anyagok.5_
A következő hozzávaló az alma, amit felszeletelés előtt néhány óráig vízben áztatnak az étteremben, hogy ha netán valami szennyeződés lenne rajta, biztosan eltávozzon. Ezután héjastól szeletelik fel, csak a magház van eltávolítva. A munka nagy részével ezzel meg is vagyunk, innentől az ízesítés jön, ami teljesen opcionális – mondhatni szubjektív. :)
Ami a mi turmixunkba került: fél citrom leve, 3 db mentalevél (ezt még 2-vel kiegészítettük az első kóstolás után), 2-3 áztatott (magozott) datolya és kb. egy liter víz.6

Ezután következett a varázslat: megismerhettük egy 40.000-es fordulatszámú, profi turmixgép erejét (és hangját!). Természetesen enélkül is megpróbálkozhatunk a smoothies elkészítésével (ez az elegánsabb, külföldi neve a zöld turmixoknak), mint majd alább elmesélem.
Az első kör után jött a kóstolás, ki édesebben, ki savanykásabban szereti – aszerint lehet még hozzáadni az ízesítőkből. Leírni sokkal tovább tartott, mint elkészíteni, pláne elfogyasztani! :) Mindenkinek ajánljuk, hogy ezzel kezdje a nyers ételekkel való ismerkedést!
Nekem olyannyira bejött, hogy másnap reggel rá is kívántam és gyorsan összedobtam a saját verziómat: a zöld levél most sóska volt, az alma maradt, ízesítőnek a citromlé mellé pár levél citromfüvet és bazsalikomot tettem. Mivel az eredeti turmixom kilehelte a lelkét, egy botmixerrel próbálkoztam. Sikerült! Igaz, nem volt teljesen annyira selymes, mint a profi géppel, de aki zavarnak a szét nem ment darabok, le is szűrheti!
Mint ahogy mi is leszűrtük a tanulságot: gyakrabban fogunk ellátogatni az Élet Éttermébe és gyakoroljuk a nyers ételek elkészítését!

by Jucus

 9

Őszinte leszek. Most este, miután letoltam egy tejszínhabbal jócskán felturbózott, kehelynyi fagyit, mekis vacsorával zártam a napot. Pontosabban, így helyes a mondat: mekis vacsorával, és a hozzá társuló bűntudattal zártam a napot. Igen, lelkiismeret-furdalásom van. (Ok, kéthavonta egyszer, ha betérek a Mekibe, de azért mégis….)
Betudom annak, hogy ez már egy jel. Hogy étkezzem egészségebben. Az igényem, a belső indíttatásom megvan, hogy ne szemetet egyek. Jópár éve figyelem a boltokban a címkéket, bogarászom a termék alapanyagait, származási helyét, igyekszem kiszűrni a vegyi cuccot az ételből, nem sózok, cukor helyett évek óta mézet használok, fehér kenyeret alapból nem eszem, de tudom: még nagyon az út elején járok.
Csak ront a helyzeten, hogy nem szeretem a zöldségeket, a gyümölcsöket meg még jobban kerülöm. Nem jelent élményt a fogyasztásuk. Nem jön az a katartikus boldogságélmény, mint mikor megeszem egy tányér rucolás, mascarponés, kéksajtos tagliatellét. Csupán terhességem kilenc hónapja alatt gyömöszöltem magamba a zöldeket, gyümölcsöket. Mostanában viszont újra érzem: kellene a töltés. Napi szinten szükség van rá. Ahhoz viszont kevés vagyok, hogy rászánjak időt, energiát a beszerzésre és az elkészítésre. Három munkahely, egy gyerek, egy háztartás mellett nehéz ezt megoldani. Persze, jogos: az egészségért tenni kell, nem sajnáltatni magam. Dehát mégis csak az az alkat vagyok, aki inkább szán rá pénzt, és készen megveszi.
Viszont már erre is van lehetőség Szombathelyen! A Szily János utcában megnyílt Élet éttermét nekem szánta a sors: turmixok, kész ételek, sütemények garmadájából választhatok nap, mint nap frisset. És, a lényeg: megkóstoltam a mángoldos zöld turmixot (írásunk ezzel foglalkozik), és beleszerettem! Soha nem gondoltam volna, hogy élvezettel szívószálazok be egy egész pohárral. Kellemes volt az íze, az állaga, reggelinek bőven megfelelt. Vicces: az is feldobott, hogy színes táplálékot viszek be a szervezetembe. Azt hiszem, elkezdődött valami! :)

by csak2slukk